Nieuwsflits 20 februari 2020

20 februari 2020

Belangrijke data:
21 februari
: begin van de voorjaarsvakantie 
2 maart: luizencontrole
19 maart: volgende Nieuwsflits
24 maart: rapporten mee naar huis
30 maart en 2 april: rapportgesprekken

Vakantie

Na vandaag begint de voorjaarsvakantie. Wij kiezen ervoor om de vrijdag al vrij te geven, omdat velen dan al richting besneeuwde bergen willen gaan rijden. Na alle stormen en daardoor ook kinderen die als wevelwinden door en rond de school rennen, is het voor iedereen tijd om even een weekje bij te komen.
Op de latten, in de zon of gewoon lekker thuis, wij wensen iedereen een heerlijke week toe!

De eerste peuterochtend Lammetjesdag 3.0!

Zoals inmiddels wel duidelijk zal zijn, hebben wij de invulling van Lammetjesdag enigszins aangepast. Drie keer per jaar is er een peuterochtend waarop er leuke en gezellige dingen georganiseerd worden. De peuters zijn nog steeds lammetjes en de oudere kinderen helpen hen door bijvoorbeeld voor te lezen en te helpen bij de activiteiten. ‘Groot zorgt voor klein’ is voor ons belangrijk en dat blijft zichtbaar. Afgelopen maandag was de eerste ochtend en het was enorm leuk en gezellig. De kleuters werken voor het cultuurproject over boten en voor de peuters waren er dus activiteiten bedacht die pasten binnen dit thema: bootje

bouwen, drijven en zinken, het prentenboek ‘De veerman’voorlezen en spelen in de boot.
Al met al een vrolijke en gezellige ochtend voor groot en klein!

Op 8 juni is de tweede peuterochtend!
Elly, Lieke en Marianne: dank voor al jullie hulp!

Van het ene peuterfestijn naar het andere!

Afgelopen dinsdag kwamen de kinderen van de 3+ peutergroep van Hoppas een ochtendje bij ons spelen. Uiteraard waren daar ook leidsters bij. Dit doen wij vaker en het is altijd heel gezellig.

Onze kleuters hebben in twee dagen tijd heel veel nieuwe gezichten gezien. Spannend en leuk!
De kinderen hebben heerlijk met elkaar gespeeld, er was een pauzehap en er ging een kleurplaat mee naar huis.

Nieuwe website

Het zal u al wel opgevallen zijn, maar onze website is een soort van overleden. Wij kunnen er weinig meer mee en de site wordt in feite alleen nog gebruikt door groep 7/8.

Inmiddels zijn wij, met behulp van Marianne, al een aardig eind met een nieuwe website.
De teksten zijn nagenoeg klaar, er wordt nog gewerkt aan en gezocht naar leuk fotomateriaal en dan kan de site gevuld worden. De sneak preview is al geweest en het gaat er echt heel goed, leuk, fris en vrolijk uitzien! Lieke, dank voor de mooie banner!

Hopelijk kunnen kan de site in maart live gaan. Nog even geduld dus!

Wist u dat.... van de MR?

  • wij onlangs met het bestuur samen hebben gesproken over de jaarbegroting.
  • er op maandag 17 februari weer een vergadering was van de KMR?
  • we heel blij zijn met uw inbreng voor de ouderavond.
  • de ouderavond wordt gehouden op maandag 6 april.
  • het onderwerp van de avond is: bijziendheid bij jongeren.

Juf Odette

Ruim een jaar heeft Odette de RT-werkzaamheden bij ons op school voor haar rekening genomen. Eerst twee hele dagen, vervolgens twee ochtenden, omdat zij ook elders werk had gevonden, en nu is het moment dat zij afscheid gaat nemen van ons. Twee banen en een eigen RT- praktijk werden uiteindelijk toch wat veel van het goede.

Wij vinden het heel jammer dat zij weggaat, zij heeft haar taak altijd goed, betrokken en met enthousiasme uitgevoerd, maar wij snappen haar keuze ook.

Odette, dank je wel voor alles en wij wensen jou veel plezier bij al jouw andere werkzaamheden!

Valentijn!

Iedereen is natuurlijk bedolven onder de rozen, chocola, lieve kaarten, etentjes en wat al niet meer aan romantiek, maar de school is ook niet vergeten! Wat hebben wij een enorm lieve kaart gekregen van Valentijn!!

Heel veel dank daarvoor!
Natuurlijk zijn wij heel benieuwd naar welke alias Valentijn heeft, maar dat zal wel een mysterie blijven. Dat doet niets af aan het feit dat wij er heel blij mee zijn.
Heel bijzonder en heel lief!

Groep 1 en 2

Boten en design
De afgelopen weken stond dit thema centraal tijdens onze lessen. Een breed thema met veel mogelijkheden, zo hebben we het over het ontwerpen van een boot gehad, over de soorten boten die er zijn, over wat je kunt vinden op de diverse boten, waar ze voor dienen enz. enz. Uiteraard hebben de kinderen ook hun eigen boten gemaakt en volop gespeeld in onze speelboot. Ook drijven en zinken is aan bod geweest en dat hebben zij met verschillende materialen uitgeprobeerd.
Tessa (moeder van Phileine) heeft alle kleuters geholpen bij het schilderen van een boot op onze schilderijen. Nu hangen er boven en in onze gang weer mooie frisse kunstwerken, hartelijk bedankt Tessa!
Nona, nog veel dank voor alle informatie over boten en de leuke kleurplaten!

Kleuterfeest
Dinsdag 19 mei vieren wij met de kleuters het jaarlijks terugkerende kleuterfeest. Om het ook dit jaar weer tot een groot succes te maken zijn wij op zoek naar ouders die ons willen helpen op de dag zelf en met de voorbereidingen. Heeft u tijd en zin? U kunt dit kenbaar maken door uw naam op de lijst in de gang te schrijven.

Nieuwe leerling
Deze maand is Solveig (zusje van Peer) 4 jaar geworden en bij ons in de groep gekomen. Wij wensen haar een fijne en gezellige tijd toe bij ons op school!

Fijne vakantie, de kleuterjuffen.

Groep 3 en 4

Knikkerbaan project
De afgelopen weken hebben we gewerkt aan techniek & design. Design is wel een moeilijk woord, maar iets ontwerpen en bedenken dat er nog niet is, was wel een uitdaging. In deze periode hebben we ook het samenwerken, afspreken en een ontwerp maken geoefend. Iedereen moest timmeren en plakken in door mij vastgestelde groepjes. Daarna was de keuze vrij. De kinderen hebben enthousiast gewerkt aan een leuk project.

Groep 5 en 6

CITO toetsen
De afgelopen periode hebben de kinderen weer verschillende toetsen gemaakt. Daarna zijn wij weer druk aan de slag gegaan met nakijken en analyseren. Op basis van deze analyses worden er weer nieuwe plannen gemaakt, zodat iedereen op het juiste niveau uitleg en instructie krijgt.

Cultuurproject.
In januari zijn we gestart met met ons tweede cultuurproject van dit schooljaar. Deze keer stonden design en techniek op het programma. In groep 5/6 hebben we gewerkt over Hundertwasser. Hij meende dat ieder mens 5 huiden om zich heen heeft. Alle 5 de huiden zijn voor de mens even belangrijk. In de klas hebben we een aantal van deze ‘huiden’ behandeld en onderzocht. Donderdag voor de vakantie sluiten we het project af met een mooie presentatie van alle kunstwerken die er gemaakt zijn.

Ruimtevaart
Thema 7 van de leesmethode van groep 3 gaat over het heelal en de ruimtevaart. Dit onderwerp speekt de kinderen erg aan. Ze kennen de planeten, weten waarom de maan er steeds anders uitziet en dat een ster een gaswolk is. We ronden het geheel af met een bezoek aan de sterrenwacht in Dordrecht op donderdagochtend 5 maart. Het vervoer is al geregeld.

Prettige weekend, Sjanie, Petra en Ria

Schoolvoetbal
Op 8 april mogen we weer meedoen aan het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi in Sleeuwijk. We hebben zowel een jongens als een meisjesteam opgegeven. We zijn nog op zoek naar ouders die het jongensteam willen coachen.

Wij zorgen voor de overdracht vanuit school: de behaalde resultaten, onze observaties en aspecten die wij belangrijk vinden voor het functioneren op het VO. Zij gaan allemaal een mooie toekomst tegemoet!

Citotoetsen
Alle toetsen zitten er weer op! Wij gaan alles goed analyseren en daarna ook in gesprek met de kinderen over hun resultaten.
Wat vinden ze zelf? Waar gaan we aan werken? Waar zijn ze trots op? Wij kunnen ook nog veel van hen leren!

EHBO
Afgelopen maandag heeft groep 8 het EHBO- examen gedaan en hoera, hoera, zij zijn allemaal geslaagd!!
Wat een veilig gevoel moet dat geven.
Allemaal gefeliciteerd!
Woensdag is het diploma uitgereikt door de wethouder. Inlijsten en boven het bed!
Ursula en Marianne, dank voor het begeleiden van de kinderen.

Cultuurproject Design&Techniek
Wij zijn helemaal into de schoenen. Ontwerpen zijn gemaakt, voor velen al een project op zich, schoenen worden gemaak van allerhande materialen en dan moet er ook nog een passend gedicht bij. Er zitten al mooie exemplaren tussen en wij zien een duidelijke voorkeur voor slippers.

Groep 7 en 8

VO-advies gesprekken

Vorige week maandag hebben wij de laatste VO- adviezen aan de kinderen mee gegeven.
De meeste kinderen waren blij en tevreden, sommigen wat minder, dat mag, maar wij blijven benadrukken dat ons advies niet het einde van iets is, maar juist weer een begin. Kinderen blijven zich ontwikkelen, zien soms wat later het licht, stijgen soms boven zichzelf uit, kortom alles ligt nog open. Wij kunnen op basis daarvan helaas geen advies baseren, wij moeten het doen met wat wij nu zien: resultaten en alles wat wij van het kind zien. Wij geven dan ook aan wat punten zijn waar nog aan gewerkt moet worden, wat wij aan potentie zien, waar groei te zien is en waar wat minder.

Het gesprek moet een feestelijk moment zijn: het laatste officiële gesprek met ons, een mijlpaal na bijna 8 jaar basisschool en vooral trots zijn op wat is bereikt! Een feestje moet je vieren, dus dan eet je....taart! Van bijna ieder kind hebben wij een vrolijke taartfoto gezien.

Nu moeten zij zich gaan inschrijven. Op de websites van de diverse VO-scholen zijn de inschrijfformulieren te vinden en samen met ons adviesformulier kan er op 4 en 5 maart op de scholen zelf ingeschreven worden.

Vorige week is ook een Syrische schoenmaker op school geweest om met de kinderen op ambachtelijke wijze slippers te maken. Bassam is een statushouder die door de moeder van Jakobien wordt begeleid en zo zijn wij tot deze afspraak gekomen.

Wat was dit een leuke en bijzondere middag!

Mezen krijgen prachtige onderkomens (en genoeg voedsel)
Tijdens de tweede netwerkbijeenkomst Oudendijk in het OVO is met bewoners over allerhande onderwerpen gesproken en ook de eikenprocessierups ter sprake.

Nu zijn deze rupsen een heerlijk maaltje voor de meesjes en dus leek het iedereen een goed idee dat er mezenkastjes zouden komen. Daar lag een leuke kans voor ons om betrokkenheid te tonen bij de kern Oudendijk en meteen ook de kinderen een leuke les te kunnen geven.

Groep 7/8 heeft vrijdag een hele dag onder leiding van Anco en oud-meester Frans, gemeten, gezaagd en getimmerd, wat geleid heeft tot prachtige mezenkasten. Het was een lange, inspannende, enorm gezellige en leerzame dag!

Iedereen was druk en geconcentreerd aan het werk, zo nu en dan werd er het nodige aan doorzettingsvermogen gevraagd, iedereen hielp elkaar en het was een soort feestdag. Heerlijk om te zien en mee te maken! Het resultaat is prachtig. Inmiddels is er contact opgenomen met de gemeente om een moment te bepalen om ze op te gaan hangen.

Uiteraard wordt daar iets bijzonders van gemaakt! Anco en Frans, heel erg veel dank voor jullie enorme enthousiaste en vrolijke hulp!

Mediawijsheid

Bibliotheek CultuurpuntAltena heeft in het kader van mediawijsheid het project Kinderkrant van Altena opgezet. Het leek ons leuk om hieraan mee te doen.

De voorbereidende les en de workshop worden verzord door Perswinkel Communicatie.
Wij hebben de eerste les gedaan: kijk naar allerlei persberichten. Wat valt op? Wat trekt de aandacht en wat juist niet? Welke verschillen zijn er en waarom zijn die er?

Grappig om te zien dat alleen door te kijken naar een artikel er al heel veel te vertellen viel.
Tijdens het project gaan we aan de slag met de volgende vragen: wat is dat eigenlijk, nieuws? Wie bepaalt wat er in de krant komt? Waarom is niet in iedere krant en op iedere site het nieuws hetzelfde? Bestaat er eigenlijk wel zoietsals onafhankelijk nieuws? Kinderen krijgen een steeds grotere stroom aan informatie te verwerken, zowel offline als online. Het is daarom belangrijk dat ze begrijpen hoe media hen voortdurend beïnvloedt. Dat begint bij de nieuwsselectie, maar gaat nog veel verder. Hoe bepaalt een krantenkop of je verder wilt lezen? Wat is een goede persfoto, en hoe trekt die jouw aandacht?

Doel: de mediawijsheid van kinderen vergroten en ze kennis laten maken met journalistiek. Want ieder kind heeft een verhaal dat in de krant mag! Verder komt aan bod:

Nieuwsbeïnvloedingen de verschillende media; Wat is fake nieuws en wat is echt nieuws?
Het schrijven van een nieuwsartikel.
Wij verheugen ons op het project en de resultaten!

Klassenlunch

Afgelopen dinsdag was er weer een klassenlunch. Het team ‘Pot Gezond’ heeft een heerlijke carpacciosalade gemaakt.
Er waren vooraf wat comminicatie- en organisatieproblemen, die wij uiteraard met hen besproken hebben en waarvan zij hopelijk ook geleerd hebben.

De kinderen vonden de salade heel lekker en een lekkere aanvulling op de boterham in de broodtrommel.

Schoolvoetbal
Op 18 maart gaan wij weer meedoen met het schoolvoetbaltoernooi met een meisjes- en jongensteam.
Ze hebben er nu al zin in!
Voor de meisjes is er al een coach, dank je wel Rikkert, voor de jongens nog niet. Wie oh wie zou deze leuke taak op zich willen nemen?
Het zou leuk zijn als ieder team twee coaches kan hebben, alleen is ook maar zo alleen!

Fijne vakantie!
Jakobien, Lisa, Alexander en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl