Overstappen naar Basisschool Oudendijk

6 juli 2020

Of je nu verhuist of op zoek bent naar een school die beter bij je kind past, je kind van school laten veranderen is een grote stap. BS Oudendijk begeleidt die stap zorgvuldig. Zij-instroom, hoe ervaren ouders de overstap en wat komt er op school bij kijken?

Je kind wisselt van school

De kinderen van Marieke Stout maakten 3 jaar geleden de overstap naar Basisschool Oudendijk:

“Onze kinderen zaten in groep 2, 4 en 6 toen we van school wisselden. Eén van onze kinderen had te maken met een pestcultuur in de klas. Ze gingen niet meer met plezier naar school. Binnen de oude school kregen we dat niet opgelost, dus zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe school. We kozen voor BS Oudendijk vanwege de kleinschaligheid en de veilige, gemoedelijke sfeer. De school denkt out of the box, en staat open voor nieuwe ideeën. Wat we ook fijn vinden: de lijntjes zijn heel kort. 

Bij het overstappen hebben we gezien dat de school zorgvuldig te werk ging. De leerkrachten kijken goed naar de kinderen om te bepalen of een overstap naar BS Oudendijk de juiste keuze is. En dat we de juiste keuze hebben gemaakt is wel gebleken: de kinderen zijn echt opgebloeid. We hebben het gevoel dat we in een warm bad terecht zijn gekomen.

Of ik tips voor de school heb? Ja, een meester in het team zou een goede aanvulling zijn. Tegen ouders zou ik willen zeggen: Denk goed na over zij-instroom. Het moet je kind echt iets opleveren. Als je daar zorgvuldig in bent, raad ik deze school zeker aan!”

Zij-instroom, de procedure

Een kind dat van school wisselt, is meer dan een administratieve procedure. 

Carien van Till, schoolleider van BS Oudendijk vertelt: “Als er een aanvraag voor zij-instroom binnenkomt, kijken we eerst of er fysiek plek is voor een nieuwe leerling. Soms is een klas gewoon vol, dan houdt het jammer genoeg meteen op. 

Is er plek? Dan willen we graag weten of de nieuwe leerling ook bij de groep past. Dat is niet alleen in zijn belang, maar ook in het belang van de kinderen die al in de klas zitten. We maken daarom kennis met het kind en zijn ouders. Die kennismaking bespreken we binnen het team. Past het? Kunnen we bieden wat deze leerling nodig heeft? Als we kansen zien, zoeken we na toestemming van de ouders ook contact met de oude school.” 

Overstappen met een zorgvraag 

“Ook voor de overstap van een kind met een zorgvraag staan we open. Maar dat betekent niet dat iedere leerling zonder meer bij ons kan starten. Dat verschilt per situatie.

Niet elke zorgvraag geeft op elke school dezelfde belasting. Het hangt maar net af van de groep waarin een kind terechtkomt, de leerkracht, de methodiek en het karakter van de leerling. Soms ligt de oplossing juist in het doorbreken van een negatieve spiraal. Een nieuwe omgeving kan dan al genoeg zijn. We zijn heel zorgvuldig in onze overwegingen.

We willen recht doen aan al onze leerlingen, de bestaande én de nieuwe.”

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl