Nieuwsflits nr 3, 5 november 2020

5 november 2020

Belangrijke data
Donderdag 5 november: nationaal schoolontbijt
Dinsdag 24 november: herfstrapport mee naar huis
Donderdag 26 november: Nieuwsflits nr 4
Maandag 1 en dinsdag 2 december: rapportgesprekken
Vrijdag 4 december: Sintviering op school

Goed verlicht de weg op!

Dinsdagmiddag 17 nov gaan we de fietsen  van de kinderen controleren en ook of de verlichting. werkt. De donkere dagen komen er weer aan!  We zoeken daar nog wat hulp bij. We zoeken controleurs en nog reparateurs. Wie van de thuiswerkende ouders heeft een uurtje tijd? U kunt u aanmelden door een Parro bericht te sturen aan de leerkracht van uw kind.

Mad Science

Sinds vorige week dinsdag is de naschoolse activiteit van Mad Science bij ons op school van start gegaan. Er zijn twee flinke groepen aan het werk, ook leerlingen van 't Ravelijn en de Eben Haëzer zijn aangesloten. Kinderen zijn enorm leuk en enthousiast bezig met allerlei onderwerpen over techniek, natuur- en scheikunde. Mad Science verzorgt al enkele jaren deze naschoolse activiteit bij ons op school en wij zijn blij dat er iedere keer zoveel animo is om mee te doen. Dinsdag 1 december is de laatste les van dit schooljaar.

Vieringen

In deze tijd is het soms lastig om alle voor kinderen zo leuke en belangrijke dingen door te laten gaan, maar met wat omdenken en met hulp van anderen komen we toch een heel eind. Zoveel mogelijk doen met zo min mogelijk extra volwassenen binnen de school. Een uitdaging, maar zeker niet onmogelijk!
Het schoolontbijt hebben wij vanochtend door laten gaan, in iets andere vorm, maar daardoor niet minder gezellig. OR dank voor alle hulp!
Het Sinterklaasfeest vieren wij met de kinderen, maar dit keer geen viering met ouders in de hal. De gemeente helpt de scholen een handje door de Sint op een voor iedereen veilige manier toch langs de scholen te laten gaan. Een leuk en goed initiatief!
De kerstborrel zal dit jaar niet doorgaan, het kerstdiner natuurlijk wel. Ook dit weer coronaproof: geen ouders binnen de school helaas. Wel zullen wij gezellig en feestelijk met elkaar eten en zullen er weer mooie optredens te bewonderen zijn. Voor kinderen altijd een mooi en sfeervol moment in het schooljaar en dat willen wij heel graag door laten gaan. De OR zet zich enorm in om er iets bijzonders van te maken en daar zijn wij heel blij mee.
Hoe alles in het nieuwe jaar zal verlopen is voor later. Hopelijk is er dan weer meer ruimte op een gegeven moment.

Teamtraining leren leren

Vorige week was de laatste trainingsdag, volgende week zijn de videoconsultaties.
Wij hebben nu de tools en kennis om de kinderen te helpen met het leren leren. In de klassen is zichtbaar gemaakt waar wij de komende weken aan gaan werken en de groepsplannen zijn in de maak. Iedere dag wordt aandacht besteed aan twee aspecten van een ander domein. De domeinen zijn: taakaanpak, zelfstandig doorwerken, uitgestelde aandacht/hulp vragen, samenwerken en reflectie op het werk. In de leerlijn staat wat kinderen in een bepaalde groep zouden moeten kunnen en daar werken wij nu bewust en doelgericht naartoe. Ook voor ons zitten hier veel leermomenten in en dat is het mooie van zo'n traject. Niet alleen helpen wij de kinderen weer een stap te maken in hun ontwikkeling, ook wij leren een boel en moeten ook aan ons gedrag werken, want gedrag is waar leren leren in wezen over gaat.
Het met elkaar deze training volgen geeft weer nieuwe energie, leidt tot mooie gesprekken en inzichten over ons onderwijs en het gedrag van zowel de kinderen als onszelf!

Groep 1 en 2

Herfst
Prachtige kleuren, een heerlijk windje en af en toe een regenbui. Ja, het is herfst!!!
Een jaarlijks terugkerend thema met heel veel mogelijkheden. Je hoeft maar naar buiten te gaan en je kunt het zien en beleven. Natuurlijk hebben we uitgebreid stilgestaan bij alles wat in het bos te zien en te vinden is in de herfst.  Zo kunnen de kinderen u, als het goed is, alles vertellen over de verschillende bomen met hun vruchten, de soorten paddenstoelen, hoe een eekhoorn aan zijn voedsel komt, hoe een spin eruit ziet en hoe hij vliegjes vangt enz. enz. Uiteraard  is er ook weer het nodige geknutseld, gezongen, voorgelezen en hebben we naar  leerzame filmpjes gekeken. Ook kan er gespeeld worden in onze paddenstoel. Even als kabouter in een paddenstoel wonen, altijd leuk!!!

Nieuwe leerlingen
Gezellig, we hebben er weer een paar klasgenootjes bij. Het zijn Diede van Dijk en Tom Versteeg in de klas van juf Sjanie en juf Ingrid en komende week komt Lucas Marks ( broertje van Vera groep 1/2a) in de klas van juf Willemien. Wij wensen hen een fijne tijd op onze school toe.

Fijn weekend,

juf Ingrid, juf Willemien en juf Sjanie

Groep 3 en 4

De laatste weken hebben we gewerkt aan het thema van de Kinderboekenweek in combinatie met beeldcultuur. Na de herfstvakantie zijn we verder gegaan met beeldcultuur. De beelden om ons heen hebben veel invloed op ons. Denk bijvoorbeeld aan de reclamefilmpjes over kinderspeelgoed. Het speelgoed komt daarin tot leven. We hebben zelf foto’s en filmpjes gemaakt waarin alles tot leven komt.

Sinterklaas
Maandag 9 november begint het Sinterklaasjournaal. We volgen en nemen actief deel aan dit verhaal.
Zwemmen
Fijn dat de zwembaden nog niet gesloten zijn in deze coronatijd. De kinderen zijn elke week weer flink aan het oefenen. Maandag 25-1-2021 vindt het proefzwemmen plaats en maandag 1-2-2021 het diplomazwemmen. Wie dat mogen weten we nog niet en of er ouders bij mogen zijn weten we ook nog niet.

Prettig weekend,

Juf Annelies en juf Ria

Groep 5 en 6

Cito
We hebben de afgelopen weken hard gewerkt. Enkele Cito’s zijn opnieuw afgenomen om een goed beeld te hebben van waar we de komende periode mee aan de slag moeten. Na de Coronatijd en na een aantal weken weer aan de slag te zijn zit er soms een groot verschil tussen de gemaakte toetsen.
Wat daar tot nu toe uitkomt is in ieder geval dat we verder aan de slag moeten gaan met het automatiseren van zowel tafels als optel- en aftreksommen. We hebben hier een nieuw computerprogramma voor waar we in toetsen en oefenen.
Spreekbeurt
We zijn begonnen met onze spreekbeurten en Silke heeft deze week het spits af mogen bijten met een prachtige spreekbeurt over zoogdieren. 
We letten bij ons oordeel op materiaal, voorbereiding, uitvoering en informatie. De kinderen krijgen een beoordeling van de juf maar krijgen ook tips (wat kan nog beter) en tops (wat gaat er al goed) van hun klasgenoten.

Jarig
Fenne en Senna waren deze week jarig en als je jarig bent mag je een activiteit kiezen uit de verjaardagskoffer. Fenna en Senne kozen voor het branden van sterretjes. In de koude wind hebben ze deze buiten vastgehouden, en wij hebben allemaal meegekeken.

Weektaak
We gaan werken aan een dag/ weektaak in de groepen 5 en 6. De kinderen maken dan voorzichtig kennis met het plannen van hun werk en controleren of ze hun doelen behaald hebben. Ook de werkhouding zal dan onder de loep gelegd worden. Zo komen we steeds een stapje verder in ons leren.
Herfst
Wij mochten dit keer een bijdrage leveren aan de Nieuwsflits. We hebben gekozen voor het thema herfst en de kinderen mochten zelf weten wat ze erover op wilden schrijven. De stukjes zijn erg leuk geworden dus vergeet niet de bijlage te lezen.

Schoolontbijt
Donderdag hebben we weer een lekker schoolontbijt. Fijn dat we ondanks Corona toch samen kunnen zijn en lekker gezellig ontbijt
Voorleeswedstrijd
In groep 5 en 6 zijn veel voorlezers actief, we zijn namelijk aan het oefenen voor de voorleeswedstrijd. We hebben heel wat goede voorlezers voorbij horen komen. Er zijn dan ook veel complimenten uitgedeeld aan elkaar.

Goed weekend!

Roos en Jetske

Groep 7 en 8

Adviesgesprekken VO
Vorige week zijn de eerste gesprekken gevoerd over een voorlopig VO-advies. Voor kinderen en ouders een spannend moment. Sommige kinderen waren blij en tevreden, anderen waren wat teleurgesteld, maar die hebben tips gekregen waar zij aan kunnen werken de komende periode.
Het gaat om een voorlopig advies, dus er is zeker nog verandering mogelijk. Wij hopen in februari ieder kind dat advies te geven dat bij het kind past en waar zij dan ook tevreden mee en trots op zullen zijn!
Leren leren
In het algemene deel is er al wat over gezegd: leren leren is vak!
Wij hebben de kinderen nut en noodzaak van leren leren uitgelegd en in de klas is zichtbaar gemaakt waar wij de komende weken aan werken.

De kinderen moeten er even aan wennen, maar merken dat tips voor en gesprekken over leergedrag wel heel zinvol zijn. Het begin is er!
Voorleeswedstrijd
In de klas is de wedstrijd in volle gang. Iedere dag lezen één of twee kinderen een stuk voor uit een zelfgekozen boek. Sommigen hebben het goed voorbereid, anderen weer niet (leren leren...) en dat leidt dan ook tot heel verschillende resultaten. Er zijn altijd kinderen die een soort van natuurlijk goed en vlot voorlezen, voor een aantal kinderen is dat nog lastig en dan is het mooi om te zien dat zij toch dapper en stoer op de stoel voor de klas hun stukje voorlezen.
De winnaar van groep 7 en de winnaar van groep 8 strijden in de schoolfinale tegen de winnaars van de groepen 5 en 6 om de school te mogen vertegenwoordigen bij de regionale voorleeswedstrijd. Wij zijn heel benieuwd!
BiesboschMusemEiland
Eind vorig jaar heeft de huidige groep 8 gewerkt aan een projectje over de Liniecrossers. Wij hebben en film bekeken, een werkblad gemaakt en een krant gemaakt (opdracht tijdens afstandsonderwijs). In het kader van 75 jaar bevrijding en het belang om te weten wat zich hier zo dichtbij heeft afgespeeld, zouden wij naar het museum gaan om nog meer te weten te komen over wat de Liniecrossers hebben gedaan en betekend voor de mensen hier. Dat kon toen helaas niet doorgaan, maar nu was dat gelukkig wel mogelijk. In de klas hebben we de film nogmaals bekeken, anders zou groep 7 geen idee hebben van waar het over ging, en direct na de herfstvakantie gingen we met de bus naar het museum. Ze hebben weer veel bijgeleerd en er was genoeg te zien! Leuk en goed dat er weer een uitje mogelijk was! Apolonia, Marleen en René, dank voor de hulp bij het begeleiden van de groepjes!

Analyses, plannen etc.
De afgelopen periode hebben wij een tweede 'nulmeting' gedaan door nogmaals de laatste Citotoetsen van het vorige schooljaar af te nemen. Welk effect heeft een normaal en rustig verloop op de resultaten na een roerige coronatijd in het voorjaar? Wij zien dat dit zeker een positief effect heeft op de resultaten van de meeste kinderen. Naar aanleiding van alle resultaten zijn wij met tabellen, overzichten en analyses in de hand aan het werk gegaan om goede groepsplannen op te stellen voor het komende half jaar. Wij kunnen gerust stellen dat er werk aan de winkel is, maar dat is niet erg. We komen er wel, maar hierbij zullen wij jullie hulp ook nodig hebben zo nu en dan. Het is al fijn als alle kinderen hun huiswerk ook echt goed afhebben. Het is niet altijd onwil, maar vaker onmacht, overzicht kwijt zijn etc. (plannen!) Wij werken hier op school aan, het zou fijn zijn als dit thuis ook gebeurt. Ouderbetrokkenheid is in dezen van groot belang! Bij vragen zij wij altijd te bereiken via Parro!

Rapporten
Dinsdag 24 november krijgen de kinderen het herfstrapport mee. Wij hebben al heel wat rapporten terug, maar nog niet alles. Kunnen jullie de rapporten mee naar school geven? Dan kunnen wij de mapjes weer aanvullen met het nieuwe rapport. Dank!
Techniekles
Dinsdagochtend 17 november gaan wij naar het Gilde om een techniekles te krijgen van twee techniekdocenten. Wij hebben ons hier al enige tijd geleden voor aangemeld, omdat het ons leuk leek om een échte techniekles te krijgen van mensen die dat vak ook daadwerkelijk geven. Daarnaast is het ook leuk om een VO-school van binnen te zien, los van een doe-middag. Wij hadden eerst bedacht om misschien met de fiets te gaan, maar gezien de Coronamaatregelen mag er maar één leerkracht mee en dit zal Jakobien zijn. Wij vinden het niet verantwoord om haar alleen met zoveel kinderen op stap te laten gaan. Hoe dan ook, wij hebben besloten om hulp te vragen bij het rijden. Hiervoor is een item aangemaakt in de agenda. Hopelijk krijgen wij het rond en kunnen we ook echt op stap! Dus zijn er ouders die tijd en/of zin hebben om ritjes naar Gorinchem te maken, laat het dan in de agenda op Parro weten. Wij moeten om 9.00 uur op het Gilde zijn en om 12.00 uur is de les weer afgelopen. Alvast heel veel dank!
Week van de mediawijsheid
Tijdens de Week van de Mediawijsheid doen wij mee aan MediaMasters. Met deze serious game maken leerlingen spelenderwijs kennis met de kansen en de gevaren van media. Zij gaan in de klas en thuis aan de slag met verschillende opdrachten over onderwerpen zoals WhatsApp, privacy, cybercriminaliteit en nepnieuws. De klas die de meeste punten (‘bits’) scoort, mag zich de ‘meest mediawijze klas van Nederland’ noemen én wint mooie prijzen.
MediaMasters is een onderdeel van de Week van de Mediawijsheid. Dit jaar staat de week in het teken van media en gezondheid. Hoe kun je media gebruiken om gezond te blijven? En hoe haal je met behulp van media het beste uit jezelf? Dat is namelijk voor iedereen anders. De landelijke wedstrijd tijdens de Week van de Mediawijsheid is het hoogtepunt. De landelijke wedstrijd van MediaMasters vindt plaats van 5 tot en met 13 november 2020. Wij gaan iedere dag een missie voltooien!

Fijn weekend!

Jakobien en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl