Nieuwsflits nr 4, 26 november 2020

26 november 2020

Belangrijke data:
Week van 26 november - 3 december: rapport-/voortgangsgesprekken
4 december: sinterklaasviering op school
16 december: online ouderavond over bijziendheid, verzorgd door Amy Rijkers
17 december: kerstdiner, kinderen om 12.00 uur vrij
18 december: vanaf 12.00 uur kerstvakantie
4 januari 2021: school begint weer, luizencontrole

Eind van het jaar!

Wij gaan zo langzaam richting het einde van een bijzonder kalenderjaar, dat ook de nodige impact heeft gehad op het schoolse leven. Wij hebben veel leuke en gezellige dingen die wij met normaal gesproken met elkaar doen, niet door kunnen laten gaan, maar gelukkig kon er ook veel wel en daar moeten wij ons dan maar op richten! Zo gaan wij, zij het ook dit keer op andere wijze, gezellig met elkaar het Sinterklaas- en kerstfeest vieren. Op 4 december hebben wij een kort, maar leuk programmaatje op het plein, waar de Sint ook ons even komt bezoeken. Verder de ouderwetse gezelligheid in de klassen en hopelijk wordt het voor de kinderen een leuke ochtend.
Het kerstdiner gaat door zoals wij dat gewend zijn. Een sfeervol diner, kinderen mooi aangekleed, leuke optredens en gezellig met elkaar zijn. Wij zullen dit samen met de ouderraad doen, niet met nog meer ouders op de avond zelf, om zo goed mogelijk te kunnen voldoen aan alle veiligheidsvoorschriften. Op een later tijdstip volgt nog wat extra informatie.

Goed verlicht de weg op!

Vorige week vrijdag werden alle fietsen gecontroleerd op met name de verlichting. Er wordt veel meer in het donker gefietst, dus is het goed zichtbaar zijn enorm belangrijk!
Er zijn in totaal 65 fietsen gecontroleerd. Er werden meer fietsen dan vorig jaar meteen goedgekeurd, maar dat komt omdat er nu meer nieuwe fietsen waren. Er zijn heel veel nieuwe batterijen ingezet en een enkele fiets moest gerepareerd worden. Doordat er 6 ouders waren om te helpen, was het in een uurtje gedaan. Hartelijk dank voor jullie hulp. Onze kinderen kunnen weer veilig de winter door.
De Verkeerscommissie.

Rapport- en voortgangsgesprekken

Komende week worden alle rapport- en voortgangsgesprekken gevoerd. Dit keer is per groep een avond op school, dus ouders zullen iets vaker moeten komen dan anders. Dit zodat er zo min mogelijk ouders tegelijk in het gebouw zijn.
Wij hopen dat het goede gesprekken zullen zijn!

Wist je dat.... van de MR

- we ook dit schooljaar (online) met elkaar vergaderen
- we met het bestuur de jaarbegroting en de meerjarenbegroting hebben besproken
- we op woensdag 16 december een webinar voor je organiseren-het  thema van de avond is: bijziendheid bij kinderen
Uitnodiging
De MR nodigt je uit voor een webinar :"bijziendheid bij kinderen"op woensdag 16 december. Er zal een PowerPoint presentatie worden verzorgd door Amy Rijkers (moeder van Kate uit groep 7) Na deze presentatie is er een mogelijkheid tot het stellen van vragen.
Aanmelden kan via mr@bsoudendijk.nl  Wij zullen je dan een mail sturen met inloggegevens.

Groep 1 en 2

Sinterklaas!!
Er is geen thema te noemen waarbij de kinderen zo enthousiast zijn als bij Sinterklaas!!!
Maar zeg nou zelf, het is toch heerlijk om je als heuse Sint of Piet, in een stoomboot vol pakjes,  over de golven te deinen. Deze week hebben wij ook ervaren dat het werk van een bak-piet leuk is. Wij hebben namelijk weer een aardige hoeveelheid kruidnootjes  gemaakt. De ingrediënten zijn gesponsord door AH in Sleeuwijk en Malika heeft ervoor gezorgd dat ze daar ook dit jaar weer gebakken konden worden. Peter en Malika, hartelijk bedankt!!! Meer foto’s van deze gezellige momenten kunnen de ouders van de kleuters zien op Padlet. A.s maandag zetten de kinderen hun zelfgemaakte schoen op school. Om het paard te verwennen mogen de kinderen iets voor in de schoen meebrengen.

Fijn weekend, de kleuterjuffen.

Groep 3 en 4

Bingo
In alle lessen is er natuurlijk aandacht voor Sint en Piet. De knutselwerkjes, muziekles, rekenen met pepernoten, rijmen in de taalles, woordjes schrijven en gezelschapsspelletjes spelen. Ook volgen we het Sinterklaasjournaal. Het was even schrikken toen we het bingoblok dat de Sint verstopt had in de klas niet konden vinden. maar gelukkig zag Anne-Lene het boven op de kast liggen. Toen konden we samen met de sint bingo spelen.

Schoorsteen
Zoals u kunt zien op de foto, hebben Julian en Marcellina een leuke schoorsteen gemaakt. Bedankt , want nu kunnen we ook in de klas ons schoentje gaan zetten en bij de schoorsteen zingen.

Fietscontrole
Dinsdag werden de fietsen gecontroleerd op het schoolplein. Wij hebben de fiets van Finn ook in de klas gecontroleerd. Het licht, de rem, banden enz. waren allemaal goed.

Prettig weekend,

juf Annelies en juf Ria

Groep 5 en 6

Rapporten
Dinsdag hebben jullie zowel de rapporten als de uitnodiging voor de rapportgesprekken gekregen. We willen deze gesprekken graag met jullie en de kinderen samen voeren. Het is fijn als de rapporten dan ook door de kinderen zelf ook gelezen zijn en eventuele vragen of onduidelijkheden kunnen we dan meteen bespreken.
Baby Julia
Dit weekend kregen we deze foto van baby Julia op schoot bij grote zussen Reese en Ilse. Wat zijn ze trots op hun zusje! Ze lacht nog niet, maar het begin is er al volgens Reese. 

Van harte gefeliciteerd!

Sinterklaas
Het is alweer bijna zover, en dan gaan we gezellig het Sinterklaasfeest vieren. Het staat ook al op Parro maar voor de zekerheid hieronder nogmaals:
Het cadeautje mag €3,50 kosten.
Het gedicht heeft minimaal 8 regels
De surprises zijn uiterlijk dinsdag 2 december op school voor de surprise tentoonstelling. We kunnen dan nog even genieten van de mooie maaksels!

In de klas kijken we tijdens het fruit eten het Sinterklaasjournaal en zingen we al volop! We vertellen in de klas nog dat we Sinterklaas helpen met de Surprises, we doen geen uitspraak over het bestaan van de Sint. 

Fietscontrole
Omdat de dagen donkerder worden, hebben we onze jaarlijkse fietscontrole weer gehad. Gelukkig waren de meeste fietsen prima in orde. Wat niet in orde was, werd indien mogelijk ter plekke opgelost. Reparaties werden uitgevoerd en banden opgepompt. Er waren dan ook heel wat vrijwilligers aanwezig om te helpen. Super bedankt, ook namens 5 /6.
Voorleeswedstrijd
Vrijdag is onze voorleesfinale. Alle kinderen hebben voorgelezen in de klas. Dat was voor sommigen best wel een beetje spannend, maar na eenmaal voorgelezen te hebben bleek het erg mee te vallen en nog erg leuk ook! Voor groep 5 mag Lotte voorlezen en uit groep 6 mag Senne voorlezen.  Wie weet komen zij in de grote finale!
Batterijen
We kregen een mooie voorstelling aangeboden over de batterij. Wat hebben we genoten met vrolijke liedjes en grappige weetjes. Misschien hebben jullie ze thuis ook horen zingen?
Als cadeautje kregen alle kinderen een batterij doos mee naar huis waar de oude batterijen in kunnen voor ze in de grote ton op school gaan. 

Leren leren
In de klas zijn we druk bezig met leren leren. Elke dag van de week werken we aan doelen van een ander domein. 
Maandag: taakaanpak
Dinsdag: uitgestelde aandacht
Woensdag: zelfstandig werken
Donderdag: samenwerken
Vrijdag: reflectie op werk
Aan het einde van de dag kijken we terug naar de doelen en evalueren we dit samen met elkaar.  

Fijn weekend!
Roos en Jetske

Groep 7 en 8

Rapporten
Afgelopen dinsdag hebben de kinderen hun eerste rapport van het schooljaar gekregen. Daarin konden zij vele tips en tops lezen, altijd goed om te weten wat goed gaat en wat nog wat aandacht verdient. Vandaag en maandag zijn de rapportgesprekken. Het is de bedoeling dat de kinderen meekomen, het is immers hun rapport! Wij snappen het ook als dit om een of andere reden niet lukt. Hopelijk overbodig verzoek: als een van jullie gezondheidsklachten heeft, blijf dan thuis. Wij plannen dan met elkaar een nieuwe (online)afspraak in.
De kinderen moeten het gesprek wel een beetje voorbereiden: wat vonden ze van het rapport, waar zijn ze trots op en wat kan beter? Wat wil ik verbeteren/veranderen, hoe wil ik dat doen en wat heb ik daarbij nodig? Het is hun leerproces en daar mogen ze zo nu en dan best even over nadenken.
Surprises: knutselen en dichten maar!
Op 4 december vieren wij Sinterklaas in de klas. Iedereen zorgt voor een leuke surprise, een klein cadeautje en een prachtig gedicht! Hierover is ook al een Parro gestuurd. Wij verwachten de surprises uiterlijk op dinsdag 1 december op school. Niet alleen leuk voor de surprisetentoonstelling, maar het is ook een 'maatregel' i.v.m. de veiligheid. Deze werd ook toegepast bij de Kinderpostzegels.

Techniekles op het Gilde
Vorige week hebben de kinderen een techniekles gehad op het Gilde. Spannend om op een VO-school, los van een open dag of doe-middag, rond te lopen. Eerst kregen de kinderen een rondleiding door het gebouw en daarna een les over de stroomkring. Tijd om het geleerde in praktijk te brengen: bibberbeestjes maken! Een wasknijper, een batterij, een stroomkring, ledlampje(s) en enge creativiteit en dan komen er de leukste bibberbeestjes tevoorschijn! De kinderen hebben een enorm leuke ochtend gehad. Alle haal- en brengouders, heel veel dank voor al jullie hulp!

Bureau Halt: les over vuurwerk
Zoals als ieder jaar bezocht Lies Havelaar ook dit jaar onze klas om de wetten en regels rondom vuurwerk te bespreken. Alleen zijn de regels dit jaar wat anders dan andere jaren. Vanwege de drukte in de zorg rondom Corona is er besloten een vuurwerkverbod in te stellen met de jaarwisseling. In de klas hebben we een stemming gehouden en het bleek dat 36% het vuurwerkverbod een goed idee vond, 56% vond het wel jammer en 8% vond de maatregelen belachelijk. Lies legde uit wat het betekent als je betrapt wordt met het afsteken van vuurwerk of met het in huis hebben van vuurwerk uit België of Polen. Na een quiz en een prettig en open gesprek hebben we samen leuke alternatieven voor Oudjaarsdag bedacht: categorie 1 vuurwerk afsteken (sterretjes, knalerwten, etc.), confetti laten knallen of gewoon gezellig met spelletjes en oliebollen aan de keukentafel. Ondanks de andere regels toch een hele fijne jaarwisseling gewe
Help de helpers!
Afgelopen maandagmiddag kregen wij een gastles van het Rode Kruis over de actie van 3FM: Serious Request The lifeline. Vorig jaar is er gestart met een wandeling waar iedereen bij kon aansluiten, dit jaar gaat dit niet lukken. De Dj's gaan in tweetallen in Lock down op vliegveld Twente en wisselen elkaar af met muziek draaien en wandelen op een loopband. Dit 7 dagen lang. Echt 24/7! Via een videoscherm is alles goed te volgen en is er interactie met de luisteraars. Dit alles om geld op te halen voor landen waar het coronavirus door allerlei omstandigheden de mensen harder treft dan elders. Dit geldt zal besteed worden aan mondkapjes, thermometers, desinfecterende middelen, medicijnen etc.
Wij hebben besloten om mee te doen aan deze actie. Vrijdag gaan wij bedenken wat een leuke schoolactie zou kunnen zijn, maar daarnaast kan iedereen een kleine eigen actie doen en/of kan mens 'gewoon' doneren. Hierover volgt later meer. Wij willen na Sinterklaas beginnen en dan voor de kerstvakantie het eindbedrag bekend kunnen maken. Voor deze actie is een aparte pagina voor de school aangemaakt, waarop tegen die tijd hopelijk allerlei activiteiten te zien zullen zijn. Bedenk dus thuis ook een leuke creatieve of sportieve actie, geeft die door aan ons, wij zetten 'm op de pagina en zo ontstaat er iets moois. Alles is welkom.

Weven
In het begin werd best een beetje gezucht en gesteund: weven! Wat moet je ermee?! Na enkele kinderen over drempels van verschillende hoogtes getrokken te hebben, was iedereen heel enthousiast. Een heerlijke rustige en ontspannende bezigheid waarbij je gezellig kunt praten met elkaar en dan komt er eigenlijk al snel een leuk resultaat. Het worden uiteindelijk uiltjes en de eerste resultaten hangen al!

Bijlage Nieuwsflits
Dit keer is groep 7/8 aan de beurt om de bijlage bij de Nieuwsflits te schrijven. Deze wordt apart via de mail toegestuurd. Veel leesplezier!

Goed weekend!
Jakobien en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl