Nieuwsflits 16-7-2021

15 juli 2021

Nieuwsflits nr 10, 16 juli 2021

Belangrijke data:
13 juli: eindmusical groep 8
14 juli: groep 8 door het poortje, 12.00 uur
17 juli: vossenjacht, 12.00 uur begin zomervakantie
30 augustus: school begint weer
13 en 14 september: informatieavonden
2 oktober: SCHOOLFEEST!

En weer een schooljaar voorbij!

Aan de ene kant voelt het alsof het jaar is voorbij gevlogen, aan de andere kant voelt het ook als een heel lang en ook wel hectisch jaar. Allemaal heel verklaarbaar.
Het zit er weer op en ondanks de schoolsluiting, maatregelen waar wij ons aan moesten houden en vele dingen die niet door konden gaan, kijken wij terug op een heel mooi en bijzonder jaar, waarin wij toch ook heel veel wel konden doen en waarin wij door alles wat het anders dan anders maakte, weer een boel van en met elkaar geleerd hebben.
Volgend schooljaar hopen wij weer een boel te leren, maar dan bij voorkeur onder iets andere omstandigheden, zodat wij de deuren weer flink open kunnen zetten en het elkaar ontmoeten weer een belangrijke rol kan gaan spelen.
Ook al kon er niet veel doorgaan, toch is er ook een heleboel wel gedaan en daar hebben jullie weer enorm bij geholpen, naast alles wat wij van jullie vragen voor de dingen in en rond de klas. Heel veel dank hiervoor, jullie zijn enorm belangrijk voor ons en wat zijn wij blij met al jullie hulp!
Nu is het tijd voor iedereen om even uit te puffen, de batterij weer op te laden en school even te laten voor wat het is, oftewel: we gaan vakantie vieren!
Wij wensen iedereen een heerlijke tijd toe, of het nou in Nederland, het buitenland of de achtertuin is. Geniet van het de boel de boel laten en heb het goed met elkaar!

Fijne vakantie!!
Team Oudendijk

Groep 8 neemt afscheid!

Ieder jaar weer een moment waar je niet aan wil denken, maar het komt toch: het afscheid van groep 8!
Het is ook goed, de kinderen zijn eraan toe en staan te trappelen om een nieuwe stap te zetten. Zo hoort het ook te zijn en wij weten allemaal wat voor leuke tijd zij tegemoet gaan.
Ondanks al deze waarheden en alle clichés, valt het ons altijd weer zwaar om hen te laten gaan. Na zoveel jaren hebben we hen goed leren kennen, is er een band ontstaan en dan is het een emotioneel moment als zij door het poortje gaan, rugzak op de rug en met stralende koppies de weer iets grotere wereld ingaan. Nu de grootsten, dan weer de mini's, maar dat mag de pret en de verwachtingen niet drukken.
Dinsdagavond genoten we van een spetterende eindmusical en gisteren was het echte afscheid door het poortje.
Lieve groep 8-ers, wij hebben van jullie genoten, lief en leed gedeeld en wij hopen dat jullie het goed hebben gehad bij ons. Heel veel plezier en succes in het VO, maak er iets heel moois van!
Wij zijn verwend met een heel leuk en origineel afscheidscadeau: een gevonden voorwerpenkist! Deze staat nu in de hal, het is een aanwinst! Dank allemaal!

Twee leerlingen, Nelleke en Nowi, blijven gezellig nog een jaartje bij ons. Dat afscheid mogen we dus gelukkig nog even uitstellen!

Uiteraard kunnen wij dit feestje niet zonder hulp van anderen vieren: Claire, Brian, Alexander, Rikkert en Arnout dank voor het halen/terugbrengen van de podiumdelen, ouderraad heel veel dank voor de feestelijke, gezellige en goed verzorgde 'afterparty' na de musical, Frans dank voor het maken van de groepsfoto en de foto's van de backflip en Wouter voor het verzorgen van de livestream van de musical!

Juf Apolonia bedankt!

Vanaf april heeft Apolonia het zwangerschapsverlof van Willemien vervangen, waar wij enorm blij mee zijn geweest. Iedere vrijdag, al waren er helaas ook een boel 'quarantainevrijdagen', trouw met de kinders in de weer, vele poppenkastmomenten, inzet voor filmpje met de kleuters etc.
Wij weten ook dat zij het naast dit alles enorm druk heeft met tienduizend andere dingen, het was best veel, ook al was het ook heel leuk!
Na de vakantie gaat Petra alle dagen werken en dan komt Willemien na de herfstvakantie voor twee dagen terug, de woensdag neemt zij ouderschapsverlof.
Apolonia, heel veel dank voor het vervangen van Willemien op de vrijdag, heel fijn dat wij zo vaak een beroep op jou (hebben) kunnen doen!

Van alles voor volgend schooljaar!

 • De nieuwe schoolgids staat sinds vorige week op de website;
 • De agenda op de website wordt in de vakantie bijgewerkt;
 • Bij belangrijke data staat het al duidelijk aangegeven, maar nu hier nog een keer: 2 oktober is het schoolfeest! Zet het in de agenda!
 • Wij hebben in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs, een schoolscan gemakt die inzicht geeft over waar nu staan na de schoolsluitingen door COVID. Ook is er een plan opgesteld waarin staat wat wij gaan doen om zaken te verbeteren. In het volgende schooljaar zullen wij meer informatie geven, maar in het kort komt het erop neer dat wij investeren in kwaliteitsverbetering en dus gaan voor de lange termijn en duurzaamheid en dat wij aansluiten bij wat wij al in het school(jaar)plan hebben staan. De twee grote items voor komend schooljaar zijn: eigenaarschap & motivatie en effectieve feedbackgesprekken. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in scholing, naast deze twee teamscholingen, extra handen in de klas en middelen en materialen. De scan en het plan liggen nu bij de MR en het bestuur.

Verkeersveiligheid

Terugkoppeling enquête veilige schoolomgeving

In mei is een VVN-enquête uitgezet over de verkeersveiligheid rondom de basisschool. Hieraan hebben 41 ouders deelgenomen, waarvoor dank! Wij koppelen graag de belangrijkste bevindingen aan u terug.

 • 3 van de 4 ouders vindt het verkeer bij basisschool Oudendijk ‘meer onveilig dan veilig’ tot en met ‘heel onveilig’.
 • Bijna 70% vindt dat er meer aandacht moet komen voor de verkeersveiligheid rondom school.
 • Alle deelnemende ouders willen een bijdrage leveren om de verkeersveiligheid te verbeteren. De top-3:
  • Het goede voorbeeld geven aan hun kind door zich te houden aan verkeersregels en afspraken
  • De auto verderop parkeren bij het halen en brengen
  • Vaker halen en brengen met de fiets en/of lopend

Met deze resultaten gaan wij in het nieuwe schooljaar graag verder aan de slag. Voor nu alvast een heel fijne en verkeersveilige zomervakantie toegewenst!

De verkeersgroep BS Oudendijk en de werkgroep Verkeer Oudendijk (werkgroepverkeeroudendijk@gmail.com)

Doorschuifochtend

Vorige week donderdag was de doorschuifochtend. Een ochtend waarop kinderen vast kunnen kennismaken met hun nieuwe groep en juffen voor volgend schooljaar.
Vooral de overgangen naar de groepen 3, 5 en 7 worden als heel spannend ervaren. Dan lijkt alles echt heel nieuw en ook is het weer een sprong naar toch wel weer een andere fase. Zo moet in je groep 3 ineens op een stoel achter een tafel zitten, leer je van alles en wordt er echt wel iets minder gespeeld, maar gelukkig nog meer dan genoeg. In groep 5 worden kinderen geacht toch al meer zelfstandig te kunnen, een begin met huiswerk te maken, in schriftjes te werken en beginnen de kinderen zich langzaam aan bewust te worden van hun positie ten opzichte van de ander en worden zij zich veel meer bewust van zichzelf en zoeken ze naar een rol/positie die hen past. Dat gaat dan lekker door in groep 7, nog een scheutje erbij, een wereld die zwart-wit is en waarin grijs ontbreekt en de leeftijd waarin hormonen het soms van de kinderen overnemen. Daarbij moeten ze klaargestoomd worden van het VO, dus dat vraagt ook best wat.
Wij doen dit al zo lang en wij weten dat ondanks slapeloze nachten van de spanning en alles wat daarbij hoort, dat het altijd goedkomt!
Wij hebben het als gezellig ervaren en kijken uit naar het volgende schooljaar.
Deze keer hebben wij ook vijf nieuwe leerlingen mogen verwelkomen: één in groep 2, drie in groep 5/6 en één in groep 7. Zij hebben allemaal al een dagje meegedraaid en gelukkig vonden zij het leuk bij ons. Wij vinden het ook leuk dat zij bij ons op school komen en wensen hen een goede tijd bij ons toe!

Groep 1 en 2

Kleuterfeest
Op 29 juni hebben wij ons jaarlijks terugkerende kleuterfeest gevierd. Dit jaar stond het feest geheel in het teken van de brandweer. Chantal en Tessa hebben heel wat uurtjes achter de naaimachine gezeten om voor ieder kind kleding te maken, voorzien van eigen naam. Achterop was te lezen tot welke brandweergroep zij behoren, namelijk “BRANDWEER OUDENDIJK”. De morgen begon met een feestelijk welkom op school en vervolgens zijn wij vertrokken naar de tuin van de familie de Bel. De tuin was feestelijk versierd door José en Rosan, en daar hebben wij het grootste deel van ons feest gevierd. Al snel na aankomst kwam Carolien, de vrouw van boer Jan Kolff, aangerend al schreeuwend dat er brand was…. Aan ons werd gevraagd of we a.u.b. wilden komen blussen. Spannend, maar het is ons gelukt om het vuur te blussen! Ook zijn wij op excursie geweest naar de brandweerkazerne. Brandweermannen Bob en Dirk hebben ons de kazerne laten zien, uitleg gegeven over het werk van de brandweer en de brandweerauto laten bewonderen. Ook mochten we ervaren hoe het is om in een echte brandweerauto te zitten. Een prachtige ervaring, met als hoogtepunt de gillende sirene!! De weergoden waren ons goed gezind, we hebben de spelletjes gewoon buiten kunnen doen en lekker zitten smikkelen van al het lekkers wat Corine en Tessa hadden gemaakt! Tot slot hebben we op school opgetreden voor alle ouders en andere bekenden. Aan het eind klonk een oorverdovend applaus als beloning voor al het oefenen…  Kleuters jullie waren fantastisch!!

We kunnen terugkijken op een geslaagd kleuterfeest!!! Alle foto’s kunnen de ouders van de kleuters terugzien op Padlet. De foto’s die u wilt bewaren kunnen jullie downloaden, de Padlet van het kleuterfeest blijft nog 2 maanden bestaan.

Rosan, José, Chantal, Corine en Tessa, heel hartelijk bedankt voor jullie geweldige hulp voor en tijdens dit feest!!!

Poppenkast kijken
De afgelopen vrijdagen hebben we genoten van de voorstellingen van juf Apolonia!!

High tea als afsluiting van het schooljaar
Donderdagmiddag 15 juli sluiten wij het schooljaar in de klas af met een high tea. Mariam is in de vakantie jarig en daarom worden de kinderen weer verwend met een overheerlijke taart gebakken door de moeder van Mariam. Dat wordt smullen……...

Tot ziens!!
Ruben, Hidde, Phileine, Rivka, Vera, Mariam, Esmee, Dominic, Ilse, Sven, Olivia, Resa en Nova, wij vonden het leuk jullie in de klas te hebben gehad, veel plezier in groep 3! Hopelijk waaien jullie nog eens aan! 

Fijne vakantie allemaal, geniet met en van elkaar!! De kleuterjuffen.

Groep 3 en 4

De laatste weken van het schooljaar hebben we de laatste puntjes op de i gezet, kennis gemaakt met de nieuwe rekenmethode en natuurlijk veel gezellige dingen gedaan.
We hebben het EK voetbal op de voet gevolgd, juffendag gevierd op Slot Rijswijk, hutten gebouwd tijdens speeltijd, een zwemdiploma behaald, een doordraai ochtend gehad, naar de afscheidsmusical van groep 8 gekeken en we zijn samen gaan vissen op de Oudendijk. Wij kijken terug op een leuk en een gezellig schooljaar.

Iedereen een hele fijne vakantie!!

Juf Annelies en juf Ria.

Groep 5 en 6

Blink zomerlezen
Wat gebeurt er op jouw school als jij met vakantie bent?
Vraag jij je ook weleens af wat er op jouw school gebeurt in de zes weken dat iedereen met zomervakantie is? Je leest het in dit super spannende verhaal. Elke vakantieweek staat er een nieuw hoofdstuk voor je klaar. Lees jij ze alle zes, dan weet je aan het eind van de zomervakantie precies wat er allemaal gebeurd is op jouw school. Vrijdag verschijnt er een Parro met meer informatie en een link naar de verhalen. 

Insecten zoeken en tekenen
Insecten, er zijn er ontzettend veel van. Sommige insecten vinden we mooi, van andere blijven we het liefste ver uit de buurt. Wat weten we nu eigenlijk echt van de insecten? Hoe bewegen ze, hoe zien ze eruit en wat zijn hun kenmerken? Groep 5/6 ging op onderzoek uit, want zelfs op ons schoolplein zijn enorm veel insecten te vinden. We waren razend enthousiast en hebben daarna een tekening van één van de insecten gemaakt. 

Boek 'n Trip
Lekker lezen op het strand? Of een luisterboek voor in de auto? Speciaal voor kinderen die nog geen ervaring hebben met de bieb, heeft Jeugdbibliotheek.nl de zomeractie Boek ‘n Trip! Met de online Bibliotheek-app beleeft je kind in juli en augustus gratis de leukste e-books en luisterboeken op een telefoon of tablet. 
Hoe werkt het? Vanaf 1 juli ontdek je de selectie zomerboeken per leeftijdscategorie en download je ze in de online Bibliotheek-app. Geen gedoe: je hoeft er niet voor naar de bibliotheek, geen lid te worden en ook niet te zeulen met boeken. Zo beleeft je kind tijdens de vakantie de spannendste avonturen en wordt er lekker gelezen.
*Lezen via de online Bibliotheek-app (Android en iOS)
*10 e-books en 10 luisterboeken per leerling
*Elk boek drie weken lenen
*Zomeractie is geldig van 1 juli t/m 31 augustus
*Speciale selectie zomerboeken per leeftijdscategorie
*Toegang tot duizenden jeugdtitels
*Boeken digitaal vinden, lenen en lezen, thuis en op vakantie
*Geen boetes als boeken te laat worden ingeleverd
Lees en luister nu via de online Bibliotheek-app!

Rapport
Dinsdag hebben jullie allemaal het rapport van uw kind(eren) gehad. In het rapport vindt u weer een Cito uitdraai. Dit zijn de uitslagen van de Cito toetsen door de jaren heen. Het begint dus meestal in groep 3 tot nu. Hier kan je met de zwarte lijn in de grafiek volgen of uw kind(eren) bovengemiddeld (groen en blauw), gemiddeld (oranje) of ondergemiddeld (rood) scoren. Daarnaast is het zeker zo belangrijk te zien of de kinderen vooruit gaan op hun eigen leerroute.
Onze tip voor zowel de aanstaande groep 6 als groep 7 is om in de vakantie lekker te blijven lezen (zie de tips in deze nieuwsflits). Daarnaast ook te blijven automatiseren met rekenen, dus de tafels goed blijven oefenen en de sommen tot 20 snel te kunnen produceren.

Juffendag
Wat hebben we een leuke dag gehad, waarbij we heel erg verwend zijn door de kinderen. We hebben gedanst, Bingo gespeeld, voorgelezen, pannenkoeken gegeten tot we rollend naar buiten moesten en heel veel lieve berichten en kadootjes van de kinderen gehad. Jullie ouders willen we ook nogmaals heel hartelijk bedanken voor alle attenties van deze dag en daarnaast ook voor jullie hulp gedurende het jaar. Wij hebben het gevoel gehad op jullie te kunnen rekenen en bouwen en dat is heel fijn!

Wij wensen jullie een hele fijne vakantie en zien jullie in september weer lekker uitgerust terug!

Juf Jetske en juf Roos

Groep 7 en 8

So long, farewell, Auf Wiedersehen, adieu!
Afgelopen dinsdag en woensdag stonden in het teken van het afscheid van groep 8. Wat een geweldige musical en wat hebben wij genoten van alles rondom hun afscheid, alle ups en downs, en wat gaan wij hen missen! Nu klaar voor de stap naar het VO waar ze allemaal enorm naar uitkijken. Wij wensen hen een prachtige tijd toe en hopen dat ze nog eens aan komen waaien om te vertellen hoe leuk ze het hebben, wie de stomme leraren/leraressen zijn, wat voor cijfers ze halen en hoe het staat met de verliefdheden! Dus wij zeggen: tot gauw!

Groep 7 heeft kunnen zien wat hen te wachten staat en soms waren ze een beetje overweldigd. Zij moesten ook laten zien hoe zelfstandig ze zijn, want juffen kunnen veel, maar niet op twee plaatsten tegelijk zijn. Wij hebben gezien wie de verantwoordelijkheid al aankonden en wie echt niet of niet echt. Mooi en grappig om te zien hoe ze daarmee omgaan als groep.

Dagje uit en het weer...
Het leek een soort soap over buienradar te worden, maar uiteindelijk zijn wij op vrijdag 2 juli een dagje naar het strandje gegaan. Wij noemen het geen juffendag, die verjaardagen zijn zo belangrijk niet, maar meer een soort klassendag. Lekker aan het eind van het jaar een heerlijk dagje weg met elkaar met lekkere hapjes, veel speelplezier en gewoon ontspannen lol hebben. Cadeautjes geven mag, moet absoluut niet, want het gaat om het plezier met de hele groep.
Wij hebben een heerlijke dag gehad. Geen stralende zon, wel warm genoeg en iedereen vermaakte zich op zeer verschillende wijzen. Zo'n dag waarop je om drie uur denkt; we willen niet weg, we blijven nog even!
Dank allemaal voor een zo gezellige dag!

Gesprekken groep 7
Vorige week hebben wij gesprekken gevoerd met de kinderen in groep 7 en hun ouders over waar zij nu staan gezien de resultaten van de Cito toetsen en het Drempelonderzoek. Hier en daar hadden wij toch wat zorg en de werkhouding laat hier en daar ook te wensen over en dat heeft direct effect op de resultaten. Wij hebben in de klas ooit aangegeven dat dat wat wij aan ons vak zo leuk vinden, is om bij ieder kind eruit te halen wat erin zit. Dat kunnen wij echter nooit alleen en daarom hebben wij deze gesprekken ingelast. Wij hopen dat onze boodschap goed is over gekomen, dat kinderen hier in de vakantie over na gaan denken en de aan-knop weten te vinden en het vanaf 30 augustus iets anders gaan aanpakken! Sommige kinderen doen het prima, hebben op andere terreinen leerpunten en kunnen altijd verder groeien.
Even bijtanken in de vakantie en daarna met volle kracht vooruit!

Doorschuifochtend
Gespannen koppies voor de deur van groep 7. Durven ze nou wel of niet naar binnen te gaan? Vanaf de andere kant is dat ieder jaar weer heel geestig om te zien. Uiteindelijk hebben ze toch maar de sprong in het diepe gewaagd!
We begonnen met een tafel-/deeltafeltoets, heel ongezellig, maar het is zo enorm belangrijk om de (deel)tafels t/m 12 te kunnen dromen. Dat zijn dus 576 sommen. Lijkt heel veel, maar t/m 10 (400 sommen) moeten ze al kennen. Diegenen die de 80% goed niet hebben gehaald, hebben in de vakantie toch een klein beetje huiswerk..
Daarna een spel met groepjes bestaande uit leerlingen uit groep 6 en 7, en een mooie mix van jongens en meisjes. Dat was heel gezellig. Tot slot konden de kinderen uit groep 6 vragen stellen aan de kinderen in groep 7.
Sommige kinderen vielen wat stil, maar het is wel een feit dat wij ze moeten klaarstomen voor het VO. Dus ja, meer huiswerk, meer zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid en wat meer 'volwassen' werkafspraken. In het begin even slikken, maar het went en komt goed.
Paar praktische punten:
Wat moeten ze meenemen op de eerste dag?
* Oortjes. Die bewaren ze in hun laatje;
* Een simpele rekenmachine;
* Een agenda.
* een vulpen als zij er geen meer hebben.
Gymlessen:
De kinderen gaan zelfstandig op de fiets naar de gymzaal waar zij vanaf 8.15 uur mogen zijn. Na de gymles fietsen zij samen terug en dan gaat juf Jakobien met hen mee.
Aan het begin van het schooljaar sturen wij nog een Parrobericht met alle informatie.

Wij hebben ook een nieuwe leerling mogen verwelkomen: Louisa. Zij komt in groep 7 en voor haar was het dus best spannend allemaal. De kinderen hebben haar wat vragen gesteld om haar een beetje te leren kennen en zij heeft gezellig met alles meegedaan.
Fijn dat je bij ons komt Louisa, wij gaan er een mooie tijd van maken!


De wonderdoekjes zijn ingewijd!

Vorige week maandag was het schoonmaakavond in onze klas. Dione, Apolonia en Amy hebben alles letterlijk en figuurlijk uit de kast gehaald om alles weer spic en span te krijgen. Ook hebben wij heerlijk weer van alles weggegooid. Wij zijn heel goed in het bewaren van alles, maar sinds de renovatie lukt weggooien ook heel goed!
Amy had haar nog nooit gebruikte wonderdoekjes meegenomen en die zijn dus bij ons ingewijd! Wat een eer!
Dank jullie wel voor alle goede en gezellige hulp!

Vakantie!!

Wij hebben een mooi, goed en bijzonder schooljaar met elkaar gehad! Dank voor al jullie hulp hierbij en hopelijk mogen wij volgend jaar weer op jullie rekenen.
Nu is het dan echt tijd om met vakantie te gaan, te ontspannen en de batterij weer op te laden.
Geniet van de komende weken en maak er een mooie tijd van!

Fijne vakantie en tot volgend schooljaar!

Jakobien en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl