Belangrijke data:
2 oktober: schoolfeest
6 oktober: start Kinderboekenweek
7 oktober: promoshow Mad Science
De eerste vier weken van het nieuwe schooljaar zitten er bijna op! Het zijn goede weken geweest. Op school is het gezellig en het is heerlijk om alle kinderen weer druk in de weer te zien met van alles. Natuurlijk zijn er kinderen die echt even moesten wennen aan een nieuwe groep en nieuwe juffen, maar ook die zijn inmiddels alweer aardig gewend geraakt.
In deze korte tijd hebben we al heel wat gedaan, het lijkt alsof we alweer maanden bezig zijn!
Een goed begin is het halve werk, dus wat ons betreft belooft dit dan een heel mooi jaar te worden waarin wij samen met kinderen en ouders weer bijzondere momenten zullen (mee)maken!
Vorige week zijn in alle groepen de informatieavonden gehouden. Ouders hebben kunnen horen hoe er in de groep gewerkt wordt, wat er verwacht mag worden van hen en de kinderen en natuurlijk konden er vragen gesteld worden. Er was een goede opkomst en daar waren wij blij mee!
Wij hopen dat er voldoende informatie is gegeven, zodat er in ieder geval een aardig beeld is is geschetst en jullie begrijpen wat jullie kind thuis vertelt over de schooldag.
Uiteraard kunnen jullie altijd bij ons terecht voor vragen!
Door ons actieve verkeersbeleid hebben we het Brabants Verkeersveiligheids Label weer behaald. Alleen voor de onderdelen: verkeersveilige schoolomgeving en milieubewust en gezond naar school scoren we brons. Door het project Op Voeten en Fietsen naar School en door mee te doen aan de Autoloze Schooldag hopen we dit jaar ook op deze punten zilver te scoren. Fijn dat de Verkeers Werkgroep Oudendijk ons dit jaar gaat helpen.
De verkeerscommissie.
Autoloze schooldag
De autoloze schooldag vorige week donderdag werd groots gevierd! Apolonia die iedereen zingend verwelkomde, een met slingers en vlaggetjes versierd schoolplein en een heuse Loopbus vanaf het parkeerterrein bij de Groesplaat. Wat ontzettend fijn dat zovelen fietsend of lopend naar school zijn gekomen! Wij hopen dat iedereen dit in ieder geval vaker zal gaan doen en dat het project Op Voeten en Fietsen naar School een soort van gewoonte wordt!
Hier de link naar een bericht in Het Kontakt.
In het verleden hadden wij een dramadocent 'in huis', maar door allerlei omstandigheden, keuzes die gemaakt moesten worden etc. is dat gestopt. Dit laat onverlet dat wij altijd de meerwaarde hebben gezien en de hoop was er ook dat dit ooit weer terug zou kunnen komen. Het is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, de creativiteit, het jezelf durven laten zien, het jezelf leren presenteren, het ontdekken van talenten en zo veel meer, zo belangrijk.
Na de afgelopen periode waarin het leven er wat anders uitzag dan anders, vinden wij het belangrijk om aan al deze aspecten weer wat extra aandacht te kunnen geven, zeker op sociaal vlak hebben de kinderen wat gemist. Dit is een van de dingen die wij met de NPO-gelden kunnen realiseren en dus starten we vanaf de herfstvakantie weer met dramalessen. Sophie Ruthven-Stuart komt iedere maandagochtend twee groepen dramalessen geven. Iedere groep komt dus om de week aan de beurt. Het was een puzzel om het in onze agenda's passend te krijgen, maar wat zijn wij blij dat het is gelukt!
WELKOM!!!
Er zijn kleuters vertrokken naar groep 3, maar gelukkig hebben we er weer nieuwe leerlingen bij!
In groep 1-2a zijn dit Geo Barabba, Nilan van Sluis, Gitte Juijn en Bink Lootens. en in groep 1-2b zijn het Lizzy de Joode en Lieve Lootens. Allemaal hartelijk welkom en heel veel plezier op school Oudendijk!!! Alle kleuters hebben een mooie tekening gemaakt, deze kunt u in de bijlage vinden.
Dit ben ik.
De eerste week van het nieuwe schooljaar zijn wij gestart met een kort project: Dit ben ik. Wie ben ik? Wat zit eraan mijn lijf? Waar dienen o.a. de ogen, de neus enz. voor? Jullie begrijpen vast wel dat dit thema hen bekend voorkwam. Vooral muziek maken met je ledematen was erg leuk.
Daarna volgde er een project over afval. Wat is afval? Hoe scheiden we afval en waarom? Een erg interessant onderwerp waarover ieder kind wel iets wist te vertellen. Leren doe je door doen en daarom werd er tijdens de pauzes al het afval gescheiden. Ook in de huishoek zijn ze als heuse vuilnismannen bezig geweest met afval-scheiden. De jeugd heeft de toekomst, dus hopelijk blijft er veel info hangen en kunnen ook zij, hoe jong ze ook zijn, al meewerken aan een beter milieu. Fijn, om te zien dat ze er nu al zoveel over weten!!! Ook de filmpjes over hergebruik op YouTube hebben bijgedragen om inzicht te krijgen over hoe en waarom wij afval moeten scheiden en hoe het hergebruikt wordt. Vorige week woensdag hebben wij ook meegedaan met de World Cleanup Day. De kleuters hadden de taak alles op het plein en rond de school op te ruimen. Met behulp van handschoenen, een hesje, een vuilniszak en met een echte afvalgrijper is dit prima gelukt! Vooral de afvalgrijper vonden ze erg leuk! Uiteraard is er de afgelopen weken weer het nodige geknutseld, voorgelezen, gezongen en stonden ook de taal- en rekenactiviteiten in het teken van afval.
Volgende week staan de huisdieren centraal tijdens onze lessen. Knuffels van huisdieren en boekjes (voorzien van naam) zijn welkom.
Fijn weekend, Sjanie, Petra en Ingrid.
Het waren actieve weken.
Veel kinderen kwamen vorige week op de fiets naar school en iedereen deed mee met de Autoloze Schooldag. Vorige week woensdag deden we ook mee met de World Cleanup Day. Ouders bedankt voor de begeleiding.
Zwemmen
Iedere eerste maandag van de maand oefenen de kinderen gekleed zwemmen. De certificaat kinderen oefenen iedere les gekleed zwemmen. Maandag 4 oktober dus kleding, zwemschoenen en een extra tasje voor de natte spullen meegeven.
Fijn weekend,
Roos en Ria
Alle ingrediƫnten voor een mooi schooljaar in huis!
Wij beginnen ieder schooljaar altijd met het bespreken van alle verwachtingen en wat wij van elkaar willen zien. Dat alles proberen we dan in een paar zinnen te verwoorden en alles bij elkaar vormen dit de ingrediƫnten voor een goed recept. Natuurlijk kunnen we in de loop van het jaar wat zout weghalen en wat meer peper toevoegen om het recept te verfijnen en er een eigen draai aan te geven, maar de basis staat! Uiteraard tekenen wij hiervoor!
Informatieavond
Wat fijn dat jullie met zovelen waren op onze informatieavond!
Wij weten dat onze groep voor zowel ouders als kinderen altijd heel spannend is: het VO komt nu wel heel dichtbij! Wij vragen in dat kader ook echt wel wat meer van de kinderen en ja, soms blijkt leren (leren) wel eens een beetje pijn te doen, maar wij weten ook dat het uiteindelijk allemaal went en goed komt. Het is wennen, soms even doorbijten en ook is er iets meer werk te doen. Wij hebben jullie daar uitgebreid over verteld, ouders met kinderen in groep 8 vulden ons gezellig aan en/of bevestigden dingen en zo ging iedereen na een dik uur met tuitende oren weer naar buiten! Als er vragen zijn stel ze vooral, zo zorgen we er samen voor dat het een mooi en bijzonder jaar gaat worden!
World Cleanup Day
Wat is er gezelliger dan met elkaar op een mooi zonnige middag in groepjes al gezellig kakelend de Groesplaat af te struinen op zoek naar afval dat opgeruimd moet worden?
Vorige week donderdag hadden wij het geluk zo'n middag te hebben. Het was heel gezellig en we hebben elkaar ook weer een beetje leren kennen. Sommige vuilrapers waren wel heel fanatiek en namen zelfs een grote ton of een dode paling mee. Die laatste hebben we nog wel even geroken...
De Groesplaat en het strandje zien er weer brandschoon uit!
Open monumenten klassendag
Op vrijdagmiddag 10 september gingen wij naar de Vesting in het kader van Open monumenten klassendag. Er was een heel leuk programma bedacht: spellen spelen in de kerktuin (variant op stadsplein), luisteren naar Hugo de Groot, die natuurlijk een boel te vertellen had, en de geschiedenis van de hervormde kerk zien en horen.
Het bleef lange tijd droog, maar op een gegeven moment was er geen houden meer aan: het begon echt te plenzen. Het programma werd in de kerk vervolgd, maar daarna moesten we toch op de fiets door de regenbui naar huis of school. Gelukkig was het niet koud en uiteindelijk is het maar water.
Wij hebben een heel gezellige en leerzame middag gehad, altijd leuk een uitje zo aan het begin van het schooljaar!
Bureau HALT
Ieder schooljaar komt Lies Havelaar, werkzaam bij HALT, voorlichtingslessen aan onze groep 7/8 geven over allerlei onderwerpen. Het zijn altijd hele leuke en goede lessen en het is mooi om te zien hoe goed de kinderen meedoen.
Dit keer stond het onderwerp 'Groepsdruk' centraal. Wij zullen allemaal kunnen (h)erkennen dat groepsdruk best een lastig ding is. Wanneer doe je mee en wanneer niet? Wat heeft dat voor gevolgen zowel voor mezelf als de ander? Hoe ga je om met negatieve groepsdruk? Belangrijke vragen, zeker zo richting de puberteit. Het was heel bijzonder om te zien en horen hoe open en eerlijk de kinderen waren. Juist dat maakt zo'n les nog waardevoller. Zij hebben allemaal een spiekbriefje meegekregen en daarop staan zes ogenschijnlijk heel simpele tips, maar de praktijk leert dat ze nog best wel heel moeilijk kunnen zijn.
Worden wat je wil!
Over twee weken begint de Kinderboekenweek weer en daarin staan beroepen centraal. Kinderen hebben vaak nog geen idee wat ze willen worden, wat ook niet zo gek is, maar zij weten ook heel vaak niet wat de verschillende beroepen inhouden. Of zij hebben een heel idealistisch en romantisch beeld, of ze denken dat ze 'zomaar' heel rijk worden (waar ze dan ook weer geen beeld van hebben), of ze denken dat het niet haalbaar is voor hen en zo is er nog heel veel te verhelderen!
Vraag van ons: welke ouders zouden het leuk vinden om iets te vertellen over hun beroep? Wij horen het graag! Stuur even een Parrobericht en dan hebben we het er even over!
Alvast dank!
Goed weekend!
Jakobien, Roos en Carien