Nieuwsflits nr 2, 14-10-2021

14 oktober 2021

Nieuwsflits nr 2, 14-10-2021

Belangrijke data

18 oktober - 22 oktober: herfstvakantie
2 november: les over dode hoek
4 november - 12 november: week van de mediawijsheid
16 november: fietsverlichting controle
18 november: volgende nieuwsflits

Cultuurproject

Sinds vorige week zijn wij bezig met weer een cultuurproject. Door alle maatregelen is dat een tijdje niet mogelijk geweest. Dit keer staat de discipline drama centraal en daarbij dan nog extra aandacht voor het aspect samenwerken (21e eeuwse vaardigheid). Iedere groep vult dit project op eigen wijze in, waardoor er een grote variatie in eindproducten is, iets wat juist zo mooi om te zien is.
Het begin van het project viel samen met de start van de Kinderboekenweek en het thema daarvan 'Worden wat je wil' is natuurlijk heel makkelijk te combineren met wat leuke drama activiteiten.

Kinderboekenweek "Worden wat je wil''.

Zoals altijd worden er weer een aantal leuke activiteiten georganiseerd, naast alle aandacht die er in de klassen aan deze week wordt gegeven.
De Kinderboekenweek is geopend door het duo Sjon en Don, die een spetterende show presenteerden. Gelukkig hadden zij hulp gekregen van alle groepen. Groep 1/2 verzorgde een leuke beroepen modeshow, groep 3/4 zong het Kinderboekenweeklied, groep 5/6 had een mooi decor geschilderd en groep 7/8 had vlogs gemaakt van hun interviews met familieleden, bekenden etc. over hun beroep.
Het was een leuke en gezellige opening van de Kinderboekenweek!

Dinsdag was dan de aloude leesmarathon. Zitzakken, matrassen, kussens, dekentjes, onesies aan, tassen vol boeken en heerlijk liggen en lezen (en een beetje indommelen!). Altijd een hele prestatie als ze het een hele dag volhouden!

Batterijen verzamelen

Vorige week bracht Diana weer een paar zakken lege batterijen. Ze bracht ook de batterijen van haar werk mee. Dit zien we steeds meer ouders doen. Daardoor hebben we vorig schooljaar €44,25 gekregen en dit kunnen we besteden aan leermateriaal voor de kinderen.

Sparen jullie dit jaar weer mee!! Bij voorbaat dank.

Kinder Meedenk Raad (KMR)

Er is een nieuwe KMR voor dit schooljaar. Na een pitch in de klas over wat zij voor de kinderen willen doen, zijn Finn (groep 5), Wout (groep 6), Fara (groep 8) en Mindy (groep 7) gekozen als nieuwe leden van de KMR.
Zij hebben hun eerste officiële vergadering met de ouders uit de 'grote' MR al gehad. Wat daar besproken is, zullen wij zeker nog horen!
Succes met jullie belangrijke taak dit jaar!

Na de herfstvakantie!

  • Komt juf Willemien weer terug op de maandag en dinsdag. Gezellig, wij verheugen ons erop!
  • Start Sophie met de dramalessen op maandag.
  • Is juf Lisa een tijdje thuis, want zij is aan haar knie geopereerd. Heel veel sterkte Lisa en hopelijk een goed herstel!

Groep 1 en 2

Cultuur
Vorige week hebben wij meegedaan met een pilot van Cultuurpunt Altena. Kunstenares Rosa Verloop heeft, nadat wij enkele voorbereidende lessen in de klas hebben gegeven, een les creatief met papier gegeven. Erg leuk, met verrassend resultaat!
Verder hebben wij de nodige lesjes gegeven waarbij drama centraal stond. Zo hebben wij diverse verhalen nagespeeld en ons zo verplaatst in de daarbij behorende figuren. Leuk, maar ook spannend!

Huisdieren
De afgelopen 3 weken hebben huisdieren centraal gestaan tijdens onze lessen. Wat zijn huisdieren? Welke ken je? Wat eten ze? In welk hok of kooi leven ze? Enz. enz.
Ook de werkjes waren aangepast aan dit thema, de nodige dierenliedjes zijn weer gezongen en we hebben gerekend met knuffeldieren. Welk dier is groter? Zoek evenveel knuffels, pak er één meer enz. enz.  De huishoek , die ingericht is als dierenwinkel, en de hoek waar de dierenarts zijn werk kon doen waren weer favoriet. Ja, want wie wil er geen knuffels verbinden met echt tape van de dierenarts?! En… we hebben echte dieren in de klas gehad! Roxy, de hond van Lars, en de kittens van Sebas hebben ons verblijd met een bezoekje.  Na de herfstvakantie staat het thema Herfst centraal. Verzamelen jullie spulletjes tijdens jullie boswandeling in de herfstvakantie?

Bedankt!!
Onze koptelefoons waren niet meer wat ze zouden moeten zijn!
Dankzij de sponsoring van het bedrijf TRUST hebben wij geen probleem meer!! Wouter hartelijk dank voor de prachtige koptelefoons, wij zijn er ontzettend blij mee!!!

Welkom juf Willemien!
Na de vakantie staat zij op maandag en dinsdag weer voor de groep. Petra blijft op de overige dagen.
Succes weer juf!

Fijne vakantie, Sjanie, Petra en Ingrid.

Groep 3 en 4

Ook wij hebben een begin gemaakt met het cultuurproject Drama. De eerste weken is het gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek. We hebben beroepen uitgebeeld en geraden. We zijn in de schoenen van een ander gaan staan door ons te verkleden. Donderdag konden we al naar een voorstelling kijken. Het is een gezellig onderwerp en de komende weken gaan we er nog mee door.

Schoolkrant
We hebben deze keer de schoolkrant gevuld. De kinderen van groep 3 hebben door een tekening laten zien wat ze later willen worden en groep 4 heeft een verhaaltje getypt. U zult zien dat het bouwen van een goede zin in je hoofd vanzelf gaat, maar het op papier zetten van die zin nog in ontwikkeling is. Enkele kinderen weten al hoe de spellingcontrole werkt. Er zitten echt leuke en aandoenlijke verhaaltjes bij en mooie tekeningen. Veel leesplezier.

Fijne vakantie,

Roos en Ria

Groep 5 en 6

Leren leren
Op woensdag 22 september hebben alle juffen een studiemiddag gehad waarbij we verder gingen met het onderdeel leren leren en eigenaarschap. In de klassen zal dit steeds meer zichtbaar worden voor kinderen, maar ook thuis hopen we dat er op doorgegaan wordt. Dagelijks zijn we bezig met dingen leren, maar waarom en wat leer je? Hoe ga je dat doen en wat heb je nodig. We hopen natuurlijk mooie stappen te kunnen gaan zetten. Zie de foto van het volgsysteem dat in de klas hangt. We steken hierbij in op eigenaarschap. Een mooi voorbeeld werd gegeven aan de hand van eten. Maken wij hun eten klaar en schotelen we hen deze prak voor of laten we dit aan hen over?
We gaan ze laten nadenken over:

  • Wat ze willen eten.
  • Wat ze daarvoor nodig hebben.
  • Waar ze dit kunnen halen.
  • En dan…. koken, koken en nog eens koken.

Weektaak
We zijn de afgelopen week gestart met weektaken in groep 6, groep 5 zal snel volgen. Hierbij oefenen we dat kinderen zelf dingen inplannen, en welke doelen er bij de lessen horen. We hopen dat dit kinderen houvast biedt en zicht geeft op wat ze allemaal leren. 

Week tegen pesten 
Van 27 sept t/m 1 okt was het de Week tegen Pesten. In de klas hebben we aan de hand van een powerpoint presentatie gesproken over digitaal pesten. En ook wat je er tegen kan doen. BLOKKEER-MELDEN- VERWIJDEREN Kinderen hebben ervaringen uitgewisseld in kleine groepjes maar ook met elkaar. Zelfs de spellingles stond in het teken van de week tegen pesten. In tweetallen zochten ze verschillende woorden bij elkaar. Hier konden weer zinnen van gemaakt worden zoals: Een vriendelijke meester glimlacht. Het drukke klasgenootje lacht. 

Voorleeswedstrijd
In december wordt er altijd een regionale voorleeswedstrijd gehouden. Wij starten daarom al tijdens de Kinderboekenweek met de voorrondes zodat iedereen aan de beurt kan komen om een stukje te laten horen. Op school hebben we uiteindelijk een finale met de leerlingen van groep 5 t/m 8. Een mooi moment waarbij alle bovenbouwgroepen een leuke activiteit met elkaar hebben. 

Kinderboekenweek
Dit jaar is het thema van de kinderboekenweek: “Worden wat je wil”. Tijdens de opening zijn we gestart met een geweldige TV Show. Gepresenteerd door en voor de kinderen. Daarin zaten verschillende onderdelen zoals: een modeshow door groep 1/2, meerdere interviews in de vorm van vlogs verzorgd door groep 7/8, de aankleding werd verzorgd door groep 5/6 en natuurlijk een geweldig muzikaal optreden door groep 3/4. 
Voor het geval u dit gemist heeft:  Als u tijdens deze periode een leuk kinderboek koopt bij de BRUNA, dan vragen we u om de bon op school in te leveren. Met deze bonnen kunnen wij weer met korting nieuwe boeken voor de school aanschaffen. Zie daarvoor de doos bij de ingang. 

Boekenmarkt
Op donderdag 14 oktober organiseren we weer een boekenmarkt. Net als vorig jaar zullen we dit zonder ouders in de school doen. De bedoeling is dat kinderen boeken meenemen die zij willen verkopen voor een bedrag tussen de 0,25 en 2,50. Ook mogen zij zelf bij andere kinderen boeken kopen. Wij zullen er als leerkrachten op toezien dat kinderen zowel kunnen kopen als verkopen. Dus meenemen voor donderdag: boeken en wat (wissel) geld.

Spreekbeurt TOS
Afgelopen week heeft Lotte een spreekbeurt gehouden over TOS. Dit had zij helemaal zelf voorbereid en voor de klas vertelt. Ze wilde hiermee aan haar klasgenootjes en haar juffen uitleggen wat het betekent als je TOS hebt, maar ook tegen welke problemen je soms aan loopt. Lotte dankjewel voor je duidelijke uitleg. 

Mad Science
Op donderdag 7 oktober was er een promo show van Mad Science. We werden verrast met allerlei spannende en spectaculaire proeven. Mocht je kind het leuk vinden om hieraan mee te doen? Opgeven kan via het formulier dat de kinderen mee naar huis hebben gekregen.

Groep 7 en 8

Cultuur

Net als alle andere groepen zijn wij gestart met het cultuurproject. Wij hebben ervoor gekozen om de kinderen een schimmenspel te laten maken van een sprookje. Klinkt makkelijk, is het niet! Eerst moet er een sprookje uitgezocht worden, daarna moet het verhaal in scènes verdeeld worden, vervolgens moet er een script geschreven worden en dan is het tijd om de poppen te maken en te gaan oefenen. Het vraagt veel van samenwerken, plannen en bedenken wat echt belangrijk is in het sprookje en wat verteld moet worden en wat korter of zelfs weggelaten kan worden. Er wordt dus een boel geleerd! Wij hebben hen een en ander verteld over het schimmenspel zelf: wat is het eigenlijk? waarom is het zo moeilijk en bijzonder? waar komt het spel vandaan? Hierover hebben wij ook wat filmpjes laten zien. Nu zijn zij in groepjes aan de slag gegaan en wij zijn heel benieuwd naar de eindresultaten!

Bezoek aan Visserijmuseum
Vorige week vrijdag hebben wij een bezoek gebracht aan het Visserijmuseum om de tentoonstelling 'Woudrichem voor-tijdens-en na WOII te zien. Frans Dansen had een mooie vragenlijst gemaakt, zodat de kinderen in groepjes langs de panelen konden lopen om de vragen te beantwoorden. Niet alleen feitjes om op te zoeken, maar ook vragen om zelf eens na te denken over wat je ergens van vindt of wat je zelf zou doen in een bepaalde situatie. Het was een leuke, goede en leerzame middag!

Chinees
Van schimmenspel, naar het Visserijmuseum en zo weer naar Chinees! Het gaat bij ons alle kanten op!
De kinderen in de Maatklas zijn volop met Chinees bezig en vooral het schrijven/tekenen van de karakters vinden ze erg leuk. Het huiswerk daarentegen is duidelijk minder favoriet.
Het ziet er prachtig uit en het is heus veel moeilijker dan het lijkt!

Leren leren
Als team zijn wij gestart met een teamtraining eigenaarschap en motivatie. Dit om een sterkere leercultuur te creëren. Door doelen te bespreken of samen met de kinderen op te stellen, de activiteiten die nodig zijn om de doelen te bereiken samen te bepalen en tussentijds samen met de leerlingen te reflecteren, leren zij om verantwoordelijk te zijn voor het leerproces en zo wordt het zelfregulerend vermogen van de kinderen gestimuleerd.
Wij vinden het belangrijk om dit een steviger plaats in ons onderwijs te geven.
Eerst was het nodig om de afspraken en doelen van het leren leren weer even op te halen en consequent toe te passen. Stoplichten, time timers, looproutes, doelen bespreken etc. Het was voor ons ook weer even wennen en voor sommigen voelde het soms zelfs wat onnatuurlijk aan. Maar het went snel, en wij zien vooral dat kinderen deze duidelijkheid en structuur heel prettig vinden en het is aandoenlijk hoe zij ons hierbij helpen, want ook wij kunnen niet alles meteen perfect, dat is inmiddels wel duidelijk. Samen met de kinderen leren, hoe leuk is dat!
In november hebben we de tweede studiemiddag, dan gaan we volgende stappen zetten!

Zwoegen, zweten, puffen..!
Het is even wennen in groep 7, maar zo langzaamaan zien wij dat kwartjes vallen, kinderen heel netjes het werk bijhouden en vervolgens merken dat het eigenlijk allemaal best meevalt. Sommigen hebben nog een bospaadje of snelweg af te leggen, maar ook dat komt goed.
Los van alle noeste arbeid is het leuk dat wij nu zoveel meer van de kinderen zien, wij oprecht veel plezier hebben, elkaar veel beter leren kennen en het eenvoudigweg gewoon heel gezellig is in de klas.

Voorleeswedstrijd in de klas
Na de herfstvakantie gaan wij beginnen met het voorlezen in de klas. De kinderen hebben ingetekend op een lijst en weten zelf wanneer ze aan de beurt zijn. De winnaar van groep 7 en die van groep 8 gaan door naar de schoolfinale.
Vaak is het een feest om naar het voorlezen te luisteren, dus wij hopen dat dat dit jaar weer het geval is. Oefenen maar!

Wij wensen jullie een lekkere vakantieweek!

Roos, Jakobien en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl