Nieuwsflits nr 4, 21 december 2021

21 december 2021

Belangrijke data:
10 januari: school begint weer, luizenpluizen;
31 januari: start cultuurproject

Wat een tijden toch weer!

Het leek toch allemaal een tijd goed te gaan en daar waren we allemaal maar wat blij mee! Maar zo langzaam aan begonnen de besmettingen op te lopen, gingen groepen in quarantaine, was het heel wat kunst- en vliegwerk zo nu en dan om alles draaiende te houden, gingen de geruchten al over een vervroegde kerstvakantie en dus moest er aardig wat geschakeld worden.
In de groepen 5 t/m 8 hebben de kinderen, leerkrachten en ouders de meeste hinder ondervonden van de besmettingen, gelukkig is het de onderbouw zo goed als helemaal bespaard gebleven.
Het kerstdiner stond voor donderdagavond de 23e gepland, wat misschien sowieso al niet zo'n handige dag was, gezien het feit dat het de dag erna al kerstavond is en men dan wel genoeg aan het hoofd heeft. Het besluit om het een week eerder te houden was dus al snel genomen. Toch leek ook dit niet goed uitvoerbaar door alle besmettingen en maatregelen, dus heeft de ouderraad voor een kerst high tea gezorgd! Geweldig idee! In kerstsferen, in klassenbubbel en toch samen Kerstmis vieren. Helaas zat ook een aantal kinderen in quarantaine of was ziek, maar ook zij kregen een tasje vol lekkers en konden online meedoen. Wat een succes was dit en wat heeft iedereen genoten! Dank voor al het werk om toch nog met de kinderen Kerstmis te kunnen vieren!

Kerstwens

Wij wensen jullie allemaal heel fijne, vrolijke, gezellige en mooie dagen toe met jullie dierbaren. Klein maar fijn krijgt extra betekenis. Voor het nieuwe jaar wensen wij jullie alle geluk, veel vrolijkheid, een goede gezondheid en veel momenten waarop mooie herinneringen gemaakt kunnen worden!

Sinterklaas op school

De kerstman roept al vrolijk "Ho, Ho, Ho", waardoor we bijna zouden vergeten dat Sinterklaas ook nog een bezoekje aan de school heeft gebracht! Ook dit weer in iets aangepaste vorm, maar daardoor niet minder leuk en spannend voor de kinderen. Helaas was groep 7/8 thuis, maar die heeft op een later moment het feestje alsnog gevierd.
Wat fijn Sinterklaas, dat u ook dit jaar toch nog de weg naar onze school wist te vinden en er voor de kinderen een mooi feest van heeft weten te maken! De kinderen hebben gedanst en gezongen en gingen allemaal met een leuk cadeautje naar huis!

Verkeer

De verkeerswerkgroep van de school en van de Oudendijk bedankte deze week alle ouders voor hun
betrokkenheid bij een veilig verkeersbeleid. De ouders kregen een lichtje en de kinderen een
reflecterende band, zodat ook zij goed zichtbaar zijn.

Klussenochtend

Op zaterdag 28 november hebben wij met aantal ouders een boel klussen aangepakt! Whiteboards zijn opgehangen, het kamertje in het kleutergebouw heeft een werktafel tegen de muur, naar het zoldertje is een vlizotrap geplaatst, de wielen onder 'de tribunekastjes' zijn vervangen, deurlijst ie vervangen, dak is bladvrij gemaakt en dan zijn we er nog lang niet. Tegelijkertijd was de ramenzeemploeg in de weer, dus aan inzet voor de school geen gebrek!
Nog niet alles is gelukt, maar wij zijn heel blij met alle hulp die we hebben gekregen. Hopelijk een goede stap om de klussenochtenden weer wat nieuw leven in te blazen. Naast al het klussen was het ook heel gezellig met elkaar! Dank voor alles!

Groep 1 en 2

December feestmaand!!!!

Ook dit jaar bezochten Sint en Piet onze school en wat was het leuk! Sint wist over ieder kind wat te vertellen en Piet deelde lekkers en cadeautjes uit. We hebben voor hen gezongen en laten zien wat we allemaal gemaakt en gebouwd hadden. Het was een feestelijke en vrolijke ochtend met elkaar!

Na de gezellige tijd rond Sinterklaas staat de kerst alweer voor de deur. Lichten uit, kaarsjes aan en fijn liedjes zingen bij de kerstboom. Naast het maken van verschillende kerstwerkjes en het bouwen van Duplo kerstbomen zijn de kinderen ook druk in de weer geweest met het dekken van een heuse kersttafel. En natuurlijk hebben ze daar ook aan ‘gegeten’, de lekkerste gerechten werden ‘gekookt’ in de huishoek. 

Tessa van Asselt is onlangs 4 jaar geworden en zit in groep 1-2A bij juf Ingrid en juf Sjanie. We wensen Tessa een fijne en leerzame tijd toe op onze school!

Groeten van de kleuterjuffen

Groep 3 en 4

December is altijd een gezellige, maar ook drukke tijd. De kinderen kregen hun rapport, gelukkig
kwam Sinterklaas toch nog op bezoek en vierden we kerst met een high tea. Ondanks de corona kon
dit allemaal door gaan.
De lichtjes aan en gezellig liedjes zingen, hoort ook bij de kerst. Dit doen we met boomwhackers. Dat
zijn melodische slaginstrumenten waarmee we ons zelf kunnen begeleiden. Dit is erg leuk om te
doen

Zoals je al op Parro zag, was er donderdag een gezellige kerst high tea. We hebben heerlijk gesmuld
en naar een paar optredens gekeken.

Nu gaan we allemaal genieten van een fijne vakantie en zien we jullie weer in 2022.
Juf Roos en Ria.

Groep 7 en 8

Goedverlicht de donkere dagen door
Op donderdagmiddag 18 november zijn de fietsen van de kinderen gecontroleerd op verlichting. Daar waar mogelijk werd het ter plekke gerepareerd. Wij weten allemaal hoe belangrijk het is dat de fietsverlichting goed werkt. Iedereen herkent wel het momentje 'oh jee, totaal net gezien, waar kwam die ineens vandaan?!' Blijf dus ook los van deze controles, er goed op letten dat de kinderen in de donkere uren goed zichtbaar zijn in het verkeer!

Kinderkrant Altena
Een initiatief van De Perswinkel en de Bibliotheek Cultuurpunt Altena: een heuse kinderkrant in de vorm van een pagina met artikelen die door kinderen van de basisschool geschreven zijn.
Op donderdagmiddag 25 november kregen we een gastles van Marianne Sijberden over mediawijsheid. Kijk eens goed naar artikelen. Past de foto bij de inhoud van het artikel? Is echt nieuws altijd zo makkelijk van nepnieuws te onderscheiden? Hoe zie je of een filmpje nep is of niet? Wij werden zeker zo nu en dan verrast. Blijf altijd zelf goed nadenken als je iets leest of ziet.
Daarna hebben we het gehad over de 'regels' om te bepalen welke inhoud bruikbaar is voor een goed artikel gelet op de doelgroep waar je voor schrijft.. Hiervoor wordt in journalistenland de ladder van CABABA gebruikt. Vraag maar eens na of ze nog weten waar de letters voor staan;) Daarnaast zijn er natuurlijk de nodige schrijfregels om tot een goed artikel te komen.
Ook is ingegaan op welke soorten artikelen er allemaal zijn en kregen we de tip mee dat bij een interview de belangrijkste laatste vraag is: 'Ben ik nog iets vergeten?"
Uiteindelijk moesten de kinderen zelf aan de slag: maak een mindmap van een onderwerp waar je artikel over wil schrijven. Dat was op zich al een lastige opdracht en dan moest er ook nog nagedacht worden over hoe je bijvoorbeeld 'klimaat' vertaalt naar een artikel interessant voor de inwoners van Altena. Bij de een was dit een moeizaam proces, bij de ander vlogen de woorden over het papier. Geweldig om te zien!
Een enorm leuke les, dank je wel Marianne!, en de artikelen zijn enorm leuk geworden! Nu vol spanning afwachten welke artikelen echt in de krant komen!

En na dit alles werd het bij ons een wat bijzondere wereld! Besmettingen liepen hard op, juf was ook geveld en al snel moest de groep in quarantaine. Ergens een geluk dat het schakelen naar onderwijs op afstand al redelijk in onze vingers zit, want dat ging vrij makkelijk en snel. Dit uiteraard ook dankzij de goede inzet van kinderen en ouders! Het sinterklaasfeest hebben we helaas moeten missen, maar dat hebben we op 13 december gezellig met elkaar ingehaald. Nog een paar kinderen waren helaas thuis, maar die kregen de surprise thuisbezorgd. Eerst met elkaar een film kijken met wat Sint en Kerst lekkers en daarna tijd voor het sinterklaasfeest. Mooie surprises, leuke gedichten en vooral heel veel plezier met elkaar en daar gaat dit alles tenslotte om!

High tea
Afgelopen donderdag hebben de kinderen genoten en gesmuld van een gezellige en heerlijke kerst high tea. Wat was dit een geweldig leuk idee!
Bij alle thuiszitters werd een tasje met lekkers afgeleverd en zo konden we echt allemaal mee doen, thuis of op school! Een mooie, gezellige en dierbare afsluiting van een wat roerige tijd!

Thuis doen we ook gezellig mee!

Rapporten
Deze zijn al in november uitgedeeld, maar de gesprekken lieten even zich op zich wachten, omdat tante Corona onze afspraken continu dwarsboomde. Gisteren en vanmiddag zijn deze dan eindelijk gevoerd en hopelijk heeft dat jullie wat inzichten opgeleverd. Zoals jullie merken, zetten wij het kind centraal in deze gesprekken; zij moeten het gaan doen en dus ook zelf gaan ontdekken wat aandacht vraagt en wat zij daaraan willen gaan doen en wat ze daarvoor nodig hebben. Vandaar de gesprekken met de kinderen en niet over hen waar zij dan een soort van toehoorder zijn. Dat is namelijk best raar!
Wij vonden het enorm leuke gesprekken en het was heel bijzonder dat de kinderen die het gesprek hadden voorbereid aan de hand van het formulier, heel goed konden aangeven waar hun sterktes en zwaktes liggen, waar zij trots op mogen zijn en waar nog wat te leren valt en wie of wat ze daar dan voor nodig hebben. Dit zowel op het vlak van leren leren als vakinhoudelijk. Ze weten het allemaal best! Er zijn de nodige afspraken gemaakt en daar starten we na de vakantie mee.
Natuurlijk zijn er altijd afspraken te maken met jullie alleen, want wij snappen ook dat dat dat soms handig en prettig kan zijn.
Hopelijk zijn in maart de rapportgesprekken weer fysiek en niet vanachter een scherm!
Planning hier en daar wat in de war!
Nou zijn we zo goed met leren leren en zelfstandig werken bezig, krijgen we dit weer! We konden toch echt niet verwachten dat ouders gezellig startrondes, vragenrondes en evaluatierondes zouden gaan lopen, stoplichten gingen bedienen en dat allemaal onder de dwingende blik van een timer en dan vervolgens evalueren en/of reflecteren, kijken of planningen kloppen en de juiste prioriteiten zijn gesteld etc. We gaan hier na de vakantie weer met volle energie mee verder, want wij zien en ervaren nu met elkaar de enorme meerwaarde van dit hele traject.
Projecten lopen ook wat anders en ook de Maatklas is een paar keer niet door kunnen gaan. Allemaal heel vervelend, maar wij kunnen hier niets aan doen, behalve vrolijk weer verder gaan wanneer het weer kan.
De presentaties van het geschiedenisproject zijn uitgesteld naar 14 januari. Voor sommige groepjes misschien best even fijn;)

Wij bedanken jullie voor alle begrip en medewerking in de afgelopen periode en wij wensen jullie heel gezellige, mooie en dierbare dagen en dat 2022 maar een heel bijzonder, gelukkig en gezond jaar mag worden!

Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl