Nieuwsflits nr 7, 24 maart 2022

24 maart 2022

Belangrijke data:
Volgende week: rapport-/voortgangsgesprekken
13 april Lammetjesochtend 10.00- 12.00 uur

Stroopwafelactie

Ook wij willen als school een steentje bijdragen aan de hulp voor de mensen die de oorlog ontvluchten. Alle kinderen weten wat er aan de hand is, sommige kinderen zijn zelf al in actie gekomen en op school wordt er in de klas ook aandacht aan besteed. Ofwel doordat kinderen vragen stellen, ofwel door een les Nieuwsbegrip.
De actie bestaat uit het verkopen van pakjes stroopwafels en het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs gaat naar Giro 555. Het gaat om heerlijke wafels die kort voor bezorging zijn gebakken.
Er zijn kinderen die na de eerste dag al een nieuw bestelformulier kwamen halen!
Laten we hopen dat we een mooi bedrag ophalen, waarmee we wellicht voor iemand iets kunnen betekenen.

Inspectiebezoek

Eens in de vier jaar doet de inspectie uitgebreid onderzoek bij ieder bestuur en zijn scholen.  Wat gaat goed, wat kan beter en wat moet beter? In het toezicht vormen de verantwoordelijkheid van besturen voor onderwijskwaliteit en hun ambities het uitgangspunt en daarom begint het vierjaarlijks onderzoek bij het bestuur. Met het vierjaarlijks onderzoek wil de inspectie duidelijk krijgen of de (be)sturing door het bestuur op de kwaliteit van de scholen op orde is, of er sprake is van deugdelijk financieel beheer en hoe dit bijdraagt aan de kernfuncties van het onderwijs. Het startgesprek is op 6 april en dan volgen nog wat dagen met verificatieonderzoeken. Een spannend, maar ook goed proces. Het is altijd goed om een critical friend te hebben die met een andere blik naar de school kijkt en ons een gezonde spiegel voorhoudt. Wij hopen dat het ons veel positieve input oplevert, waar wij dan met goede energie mee aan de slag of verder kunnen.

Groep 1 en 2

Rekenen
De afgelopen weken zijn wij extra met het vak rekenen bezig geweest en alle zaken die ervoor zorgen dat de voortgang van het rekenen nog beter verloopt. Zo hebben we o.a. extra gepuzzeld, reeksen gevormd, gezelschapsspelletjes gespeeld, bloemen in onze bloemenwinkel verkocht, enz. enz. Vooral het verkopen van de bloemen was een succes, welke kleur?, hoeveel?, wat kosten ze?, hoeveel € is dat bij elkaar? enz. enz. En….. 10 kinderen hebben bij elkaar 100 tenen!!! Natuurlijk stonden de muzieklessen, werklessen en andere lessen ook in teken van rekenen.

Volgende week starten wij met het thema voorjaar en zal uiteraard Pasen ook aan bod komen.

Kleuterfeest
Het thema van ons kleuterfeest is de JUNGLE!!!
Een leuk thema met veel mogelijkheden! Een groep enthousiaste ouders is al druk met de voorbereidingen om deze dag net als vorige jaren tot een groot succes te maken. Het feest wordt gehouden op dinsdag 24 mei en wij sluiten deze feestdag af om 14.30 uur. Iedereen, ouders, buren, oma’s, opa’s enz., zijn hierbij uitgenodigd!! Fijn als wij t.z.t nog een beroep op jullie mogen doen om allerlei materialen, zoals b.v. een opblaaskrokodil, te kunnen lenen. Wij houden jullie op de hoogte.

Brownie
Vandaag is Brownie, het konijn van Geo in de klas geweest, wat een leuke verrassing! De kinderen en de juffen hebben ervan genoten!!! 

Fijn weekend,

De kleuterjuffen

Groep 3 en 4

Cultuurproject
Dinsdag hebben we ons cultuurproject afgesloten met een presentatie van de kunstwerken en het
geven van feedback aan elkaar. Dat was best leuk, maar soms ook moeilijk.
Het op een creatieve manier veranderen van een kleurplaat was voor sommigen moeilijk en voor
anderen juist simpel.
Ze waren het wel met elkaar eens dat het een leuk project was.

Diploma’s
Door de Corona was er in januari geen afzwemmen gepland. Doordat een aantal kinderen alle
onderdelen beheersten, besloten ze deze toch voor een diploma te laten zwemmen. Nu kunnen ze
weer verder leren. Aan het einde van het schooljaar is er weer een afzwemmoment.
Fabian en Julian willen graag aan iedereen hun Bouwdiploma laten zien!
Allemaal gefeliciteerd!!


Prettig weekend,
Roos en Ria

Groep 5 en 6

Bezoek woon-werkboerderij Kraaiveld
Op donderdag 10 maart was het dan eindelijk zo ver… we bezochten boerderij Kraaiveld. We hadden fantastisch weer en met het zonnetje op onze bol zijn we er naartoe gefietst. Eenmaal daar aangekomen gingen we in twee groepen over het terrein. De ene groep bezocht de stal en de andere groep bezocht de tuin en de kassen. We hadden het geluk dat er de avond voor ons bezoek een kalfje geboren was, dat wij daar mochten bewonderen. We kregen uitleg over het werken in de stal, de koeien, hoe ze alles verwarmen en het voeren. Wie het aandurfde, mocht zelf ook de koeien voeren.

Op de tuin kregen we uitleg over wat er verbouwd wordt en op welke manier dat gedaan wordt. In de kassen konden we ook een kijkje nemen bij alle plantjes en gewassen die daar stonden. En als (tuin)kers op de taart mochten we zelf ook zaadjes in onze eigen potjes planten en kregen we heerlijk perensap van eigen peren. We hebben genoten!

Leren reflecteren (schrijfles)
De kinderen in groep 5 en 6 zijn actief bezig met het opschrijven van hun leerdoelen per vak op hun weektaak. Wekelijks reflecteren wij op de leerdoelen. Heb ik het doel van deze les begrepen? Wat heb ik geleerd? Heb ik nog extra uitleg nodig?
Een voorbeeld is tijdens deze schrijfles, waarbij we elkaars werk gingen nakijken aan de hand van de doelen van die schrijfles. Bijvoorbeeld zijn alle ophalen goed geschreven. De kinderen gingen hier serieus mee aan de slag. 

Bijlage door groep 5 en 6
In de bijlage kunnen jullie alle stripverhalen lezen die de kinderen bedacht hebben. In de verhalen treffen we een monster op een het strand dat in contact komt met  het  gerecyclede dier/ ding wat de kinderen tijdens het project gemaakt hebben. Uiteindelijk zien we dat het verhaal weer goed afloopt. 

Fijn weekend,

Jetske en Annelies

Groep 7 en 8

Data: 
Hoera, alles kan weer doorgaan, maar dat betekent vaak ook dat wij weer, zij het op gelukkig een andere manier dan bij thuisonderwijs, af en toe een beroep op jullie hulp zullen moeten doen Hopelijk doen jullie gezellig mee!
29/3: theoretisch vekeersexamen 
5/04: bezoek kamp Vught met groep 8 van 12.50 -16.10 uur. Wij zijn dus na 15.00 uur op school. Groep 7 is gewone tijd uit.
07/04: theatervoorstelling Tommy in kasteel Dussen. Tijd is nog onbekend, rijders zijn zeer gewenst!
20 en 21 april: IEP-toets groep 8
22/04: Koningsontbijt en -spelen. Wij zijn nog naarstig op zoek naar begeleiders!
4/05: 4 mei viering verzorgd door groep 7/8

Maatklas
Afgelopen maandagen  kwamen de kinderen van de maatklas van groep 7/8 met boodschappentassen vol met 'Space'spullen. Het was de afsluiting van het project 'het Heelal', waarbij de groepjes leerlingen hun bevindingen ging presenteren. Na het formuleren van drie te onderzoeken leervragen (oef…moeilijk!) hebben de kinderen creatieve manieren bedacht om de antwoorden op die leervragen te presenteren. Er zijn bordspellen ontwikkeld, Kahoots, kijkdozen en ruimtevoedsel gemaakt en zelfs een heuse escaperoom in het technieklokaal! In groepjes klommen we van Mars naar Pluto op zoek naar puzzels en opdrachten om op te lossen. Maar we moesten wel heel stil zijn, want anders werd je door groen geklede aliens in het zwarte gat gestopt!
Wat hebben we tot nu toe mooie en bijzondere presentaties gezien, knap hoor! Een paar kinderen moeten nog presenteren en dan starten we aan het volgende blok.

HALT-les: veilig online

Lies Havelaar gaf na de voorjaarsvakantie haar laatste les bij ons, zij gaat genieten van haar pensioen. Wat jammer voor ons, want zij gaf altijd enorm leuke lessen en wist kinderen te boeien, maar wij wensen haar natuurlijk heel veel plezier in het leven na werken!
De laatste les ging over het veilig online zijn. Het klinkt zo simpel, maar is het vaak niet. Een paar eenvoudige zo voor zichzelf sprekende tips: denk na over wat je wel of niet deelt, accepteer niet alle ‘vrienden’, houd wachtwoorden geheim, stuur niet klakkeloos van alles door. Zeker in de puberteit kunnen kinderen op basis van gevoel dingen doen die het verstand ze afraadt. Ook kunnen kinderen dan vrij hard en zwart-wit reageren en dat maakt het er allemaal niet veiliger op. Uiteraard kwam sexting of het krijgen van andere vreemde naaktfoto’s ook aan bod en dat levert enige zenuwachtige hilariteit op. Het merkwaardige hier is dat het slachtoffer vaak wordt aangepakt als dader en de dader wel stoer en grappig is. Hoe onterecht is dat! 
Belangrijkste van alles is dat je goed nadenkt wat je wel of niet wil doen, zorg dat je als er problemen zijn door iets op internet altijd bij iemand terecht kunt, een volwassene, om je te helpen.
Opvallend was dat kinderen in groep 8 dit soms best een spannend onderwerp vonden, maar zich eigenlijk niet goed een houding wisten te geven en dat het voor groep 7 nog een beetje een ver van mijn bed show was. Gelukkig maar toch?

Vrijdagmiddag nieuws
Vorige week vrijdag was een eerste jubileum en daarom had de redactie een taart gebakken voor de hele klas! Heel feestelijk.
Het was een wat rommelige uitzending door de feestelijkheden, er was een klein missertje maar gelukkig opgelost en van geleerd, maar het blijft leuk om te zien met hoeveel plezier er aan gewerkt wordt.
Morgen weer een nieuwe uitzending!

Cultuurproject
Afgelopen vrijdag hebben wij het cultuurproject afgerond. Aan het eind van de middag hebben wij elkaars kunstwerken bekeken, naar de boodschap gezocht en elkaar feedback gegeven. Het was erg leuk om te zien en er zijn mooie en bijzondere dingen gemaakt. Denk aan een zeehond die het overduidelijk moeilijk heeft met al het plastic, koraalriffen, een vis die zijn buik vol heeft van plastic, een rok met topje gemaakt van afval en zo nog veel meer, teveel om op te noemen. De kinderen gaven aan dat het ze het best een lastige opdracht vonden: vrije materiaalkeuze en een vrij open opdracht met slechts een paar eisen. De een kon daar duidelijk beter mee overweg dan de ander. Dat hebben zij nu zelf ook ervaren. Wij hopen er een volgende keer weer een echte tentoonstelling van te kunnen maken.

Klassenlunch
Wat een geweldige klassenlunch hadden wij vorige week! De klas was omgetoverd tot een echt restaurant: tafels gedekt, menukaart waarop men voorkeuren kon opgeven, een knapperend haardvuur op het bord, heerlijke jazzy muziek uit de speakers en ongelooflijk vriendelijke en verzorgde mensen in de bediening. Petje af hoor!
Restaurant de Chique sterren gaat voor de Michelin ster!

Digitale IEP-proeftoets
Wij hebben vorige week meegedaan aan een proeftoets voor de digitale versie van de IEP-Eindtoets. Voor ons leuk om te zien hoe kinderen dit ervaren en bovendien hebben ze een mooie extra oefening, want het was een volledige toets. De kinderen hebben aangegeven dat zij het een prettige toets vonden, soms moeilijke en soms makkelijke vragen, een fijne vormgeving en al met al hadden zij er een goed gevoel bij. Op dag 1 kregen zij de teksten van begrijpend lezen op papier erbij, op dag 2 niet. Zij moesten aangeven wat zij het prettigst vonden en dat was toch echt de teksten op papier hebben.
In de week van 4 april krijgen zij te horen hoeveel procent van de vragen zij goed hebben beantwoord.
We gaan ook nog een kortere schriftelijke versie oefenen, dan moeten ze toch goed voorbereid zijn op 20 en 21 april!
n de klas gaan we er nog met volle kracht tegenaan, want er valt zeker nog een boel (haalbare) winst te behalen. Spannende tijden toch allemaal en groep 7 kijkt toe naar wat hen volgend jaar te wachten staat.

Rapportgesprekken
Komende maandag en dinsdag worden de rapportgesprekken weer gehouden. Voor groep 8 misschien wat veel van het goede, nu wij elkaar kort gelden nog gesproken hebben. Bij de rapporten zat ook een overzicht van de behaalde Citoresultaten en een leeswijzer om te begrijpen wat er staat. Wij kunnen ons voorstellen dan FN,DL, DLE, LR en VS voor jullie idiote afkortingen zijn waar jullie niet mee kunnen. Hopelijk helpt de leeswijzer iets en kunnen jullie zo beter zien waar jullie kind nu staat en dat afzetten tegen de toetsen van de vorige periode.
Zoals inmiddels gewoon is, moeten de kinderen het gesprek voorbereiden, zodat we samen weer mooie doelen kunnen stellen voor de komende periode!

Schoolvoetbal
Na twee jaar mochten de voetballers de wei weer in!
Wat een uitgelezen dag om de hele middag buiten zijn. De jongens hadden wel wat pech met afzeggingen door ziekte, dus die waren iedere wedstrijd met iets te weinig spelers. Wereldkampioen zijn ze niet geworden, maar er was genoeg plezier en daar doen we het voor!
De meisjes hadden meer dan genoeg speelsters, dus die de reservebank zat goed vol. Ze zijn tweede geworden in de poule en gaan door naar de volgende ronde!
Gefeliciteerd!
Alle rijders, begeleiders, train(st)ers en supporters: dank jullie wel!!

De weergoden blijven ons nog steeds heel gunstig gezind, dus wij wensen jullie een goed en zonnig weekend!

Jakobien, Roos en CarienTel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl