Nieuwsflits nr 8, 21 april 2022

21 april 2022

Belangrijke data:
25 april t/m 6 mei: mei vakantie
17 t/m 20 mei: avondvierdaagse
23 t/m 25 mei: schoolkamp
24 mei: kleuterfeest
31 mei: Algemene Ledenvergadering

Inspectiebezoek

Zoals in de vorige Nieuwsflits stond, is de inspectie drie dagen/dagdelen bij ons op school geweest. Er zijn goede gesprekken gevoerd met het bestuur, de Raad van Toezicht, de MR, Willemien met haar taak als cultuurcoördinator en het team. Daarnaast heeft ook de KMR wat kunnen vertellen over hun werk en is een kort bezoekje aan alle klassen gebracht om de sfeer en iets van ons cultuuraanbod te proeven. Helaas was het vorige project net klaar, maar toch hebben we iets kunnen laten zien over onze manier van werken.
Het waren prettige en open gesprekken. Wij hebben al wat feedback mogen ontvangen en daar kunnen/moeten wij zeker ons voordeel mee doen.
Het toezicht richt zich vooral op het bestuur en dat is anders dan voorheen, toen het vooral een onderzoek op schoolniveau betrof. Allemaal nieuw en spannend dus!
Op 30 mei is het eindgesprek en volgt het eindrapport.

Koningsspelen

Thema 2022

Morgen zijn de Koningsspelen, waarna een lekkere meivakantie begint.
De school is om 8.00 uur open, om 8.15 uur begint het ontbijt. Daarna wandelen de groepen 3 t/m 5 naar de sportvelden. Om 11.30 uur zijn zij klaar en wandelen dan gezellig weer terug naar school. Shirtjes inleveren, spulletjes pakken, nog even samen in de klas en dan begint om 12.00 uur voor hen de vakantie.
De groepen 6 t/m 8 starten om 12.00 met de spelen. Zij eten dus iets vroeger en allemaal op school (verplichte overblijf). Voor hen zijn de spelen om 14.00 uur klaar en gaan we allemaal terug naar school. Ook hier shirtjes inleveren, spulletjes pakken en nog even met elkaar in de klas waarna dan ook voor hen de vakantie begint.
Wij hopen op gezellige, vrolijke en zonnige spelen!
Bij voorbaat alvast heel veel dank voor de ouderraad voor het voor dag en dauw klaarzetten van het ontbijt en ook voor alle ouders die willen begeleiden bij de spelen!

Het jaar vliegt voorbij!

Na de meivakantie beginnen we alweer aan de laatste periode van het schooljaar. In niet al teveel weken staat een boel op het programma: schoolkamp (kampboekje en paklijst komen na de meivakantie), kleuterfeest, avondvierdaagse, begin met de musical van groep 8, Citotoetsen, eindrapport en zo nog veel meer.
Meestal komt rond deze tijd ook het nieuwe vakantierooster op de website. Nu gaat de minister onderzoek doen naar mogelijk een andere vakantie-indeling en dus zijn de data voor de kerstvakantie en zomervakantie nog niet zeker. Er waren ook nog andere opties die het onderzoeken waard waren, dus we tasten nog een beetje in het duister. In juni hopen we het verlossende woord te horen en het definitieve en volledig juiste rooster op de website te plaatsen.

Lammetjesdag

Vorige week woensdag hadden wij weer een 'ouderwetse' Lammetjesdag! Heerlijk! Ouders konden samen met hun kinderen een gezellige ochtend bij de kleuters doorbrengen, een kijkje in de school nemen waar genoeg mensen waren om iets te vertellen en vragen te beantwoorden. Inge was er om de kinderen te schminken, er waren heerlijke lammetjeskoekjes voor iedereen, de kinderen hebben een lekkere pauzehap gemaakt en zo was het een heel gezellige ochtend met elkaar! Vermoeid na de vele indrukken, gingen de kinderen met hun ouders weer naar huis met een gezellige tasje met leuke hebbedingetjes. Sommige ouders waren al zo enthousiast dat ze ter plekke besloten hun kind in te schrijven. Welkom!
Klapstuk was natuurlijk dat we weer echte lammetjes hadden!
Dank aan Sjanie, Marianne, Lieke, Elly en de kinderen uit groep 5/6 (Lotte, Sarah Loopstra, Sil, Saar, Sam en Dex de Ridder) voor alle hulp om er een mooie ochtend van te maken!

Stroopwafelactie

Alle kinderen hebben echt enorm hun best gedaan, wat is er veel verkocht. Ook zijn er een boel lieve mensen geweest die nog wat extra's hebben gegeven voor het goede doel. Dank daarvoor. De bakker, die de hele nacht heeft staan bakken, kwam alles brengen en het leek wel of er geen eind aan kwam. 1400 pakjes, dat is echt een heleboel!
Wij hebben nu bijna al het geld binnen, binnenkort wordt alles geteld, betaald, gestort etc. en zodra wij het eindbedrag weten, laten wij het jullie weten!
Hier staat nog een geweldig voorbeeld hoe je stroopwafels kunt verkopen. Dat kun je niet weigeren toch?! Goed gedaan IJssel!

Bedankt voor 177 kg lege batterijen!

In de afgelopen drie jaar heeft BS Oudendijk 177 kg lege batterijen ingezameld. Daar zijn we heel blij mee, want lege batterijen zitten nog vol pluspunten. Ingezamelde batterijen leveren waardevolle metalen op, zoals ijzer, lood, zink en mangaan. Daar maken we weer nieuwe producten van zoals: fietsen, brilmonturen, pannen, bestek, leidingen of dakgoten... en nog veel meer.
Als school spaar je € 0,25 per ingezamelde kilo lege batterijen. Dat betekent dat BS Oudendijk 44,25 heeft gespaard. Van dat geld hebben we o.a. een digitale klok gekocht.

Groep 1 en 2

Hoera, het is lente!!!
Lammetjes worden geboren, bloembolletjes komen uit de grond, de bomen krijgen weer blad enz. enz.
Heerlijk, allemaal leuke onderwerpen waar wij het de afgelopen weken in onze groepen over hebben gesproken en gewerkt. Het bezoek van Brownie, het konijn van Geo, en zijn kippen Sparkle, Lola en maakte het heel aanschouwelijk.  Al was dat voor sommige kinderen wel even een momentje om op hun stoel te klimmen. Ook de nodige filmpjes van kuikentjes die uit het ei kwamen en de geboorte van lammetjes sprak de kinderen erg aan. Uiteraard stonden ook de andere lessen in teken van de lente en Pasen.


Afval scheiden.
Deze week is een medewerker van De Bries bij ons in de klassen geweest hij heeft ons het een en ander over afval-scheiden verteld en de kinderen mochten zelf helpen met het scheiden. Een gezellige les, waarvan de kinderen weer het nodige hebben geleerd.


Kleuterfeest
Zoals jullie allemaal al weten staat ons kleuterfeest dit jaar in teken van de Jungle. Een enthousiaste groep is al druk in de weer en het beloofd weer een gezellig feest voor de kinderen te worden. Hebben jullie 24 mei 14.30 uur al in jullie agenda staan? Iedereen is dan welkom om deze dag af te sluiten met een optreden van de kleuters.

Hebben jullie “ jungle-knuffels” en plastic opblaas-krokodillen? Wij willen ze graag lenen. Graag voorzien van naam.

Fijne vakantie en moeders alvast een gezellige moederdag toegewenst.

Groep 3 en 4

Cultuurproject
De afgelopen weken hebben we aandacht besteed aan een dans project.
Via de app van het Nationale Dans Theater kunnen we kijken naar de voorstelling De Parade. Het is een workshop met 6 lessen speciaal gemaakt voor groep 3 en 4. In elke les kijken, spelen en dansen we. In de eerste les dansten we met een plastic bekertje. Het is erg leuk en de kinderen doen enthousiast mee. Na de vakantie gaan we hier mee door.
Naar aanleiding van bovenstaande lessen gaan we ook zelf een dans bedenken. En natuurlijk hebben we ook de Koningsdans geoefend.


Workshop muziek in groep 3 en 4
Op vrijdag 8 april hebben we de hele ochtend genoten van een muziekles van juf Irene.
We hebben daarvoor alle instrumenten uit de kast gehaald en nog wat instrumenten van juf Irene daaraan toegevoegd.
Juf Irene liet ons nog hele bijzondere instrumenten zien die ze gekregen heeft van de Indianen. Met onze ogen dicht hebben we geluisterd naar het geluid van de zee, op een instrument zelf gemaakt door juf Irene.


Samen vormden we een mooi orkest en koor waarin we bovenstaand lied telkens gespeeld en gezongen hebben. Het is een oud Indiaans lied over het water. Na de pauze hebben we instrumenten gemaakt van twee grote kiezelstenen. Deze stenen hebben we prachtig versierd en daarna gebruikt om tikkend het ritme mee aan te geven.
De kinderen hebben allemaal geweldig goed meegedaan en het resultaat was dan ook erg leuk, we hopen dat het lied thuis ook nog eens voorbij komt :-). Wij zijn erg trots op onze muzikale kinderen.

We wensen iedereen een fijne vakantie,

Roos en Ria

Groep 5 en 6

Pasen
Vlak voor het Paasweekend hebben we met de klas naar paaseieren gezocht op het plein. Het was al behoorlijk warm buiten dus er was snelheid geboden. iedereen ging snel van start. De meeste eieren waren snel gevonden. De gouden eieren bleken wel wat meer moeite te kosten, maar gelukkig lukte het toch en vonden Dex v.D. en Lotte de gouden eieren.  Dit leverde hen een lekkere chocolade paashaas op. 


Lammetje in de klas
Op dinsdag 12 april hadden we bezoek in groep 5/6. We hadden de vader van juf Jetske zo ver gekregen om de klas te bezoeken met een leblam. Dit is een lam wat melk uit de fles krijgt, omdat hij geen melk van zijn moeder kan krijgen. Deze lammetjes denken dat degene die hen de fles geeft ook automatisch de moeder is. Wij hebben van alles geleerd over lammetjes en schapen en sommigen mochten even de fles geven. Als het aan de kinderen lag, zouden we best nog een plekje hebben voor zo een lief lammetje. 


Spreekbeurten
In de afgelopen weken hebben we een begin gemaakt aan de spreekbeurten. Na de meivakantie zullen de eerste kinderen hun spreekbeurt al voor de klas gaan houden. In de klas hangt de lijst met daarop de afgesproken data. Alle kinderen hebben een overzicht met een stappenplan voor de spreekbeurt mee naar huis gekregen. We zijn heel benieuwd naar alle presentaties. Via cloudwise kunnen de kinderen van tevoren hun spreekbeurt met ons delen waardoor we ze online ook kunnen begeleiden. 

Cultuurproject DANS
We zijn op maandag 4 april gestart met het cultuurproject dans. We zijn deze maandag met een knal van start gegaan met een dansles van Lotte van de dansschool Dance for days. Lotte heeft ons een aantal danspasjes aangeleerd en we mochten de dans aanvullen met wat zelfbedachte passen. Het vervolg hiervan maken we de komende periode af in de klas. Tijdens het kamp hopen we deze dans zo goed ingestudeerd te hebben dat iedereen ervan kan meegenieten. Het was genieten om zo met elkaar in beweging te zijn en iets samen te creëren. Zelfs voor de kinderen die in eerste instantie misschien niet zo stonden te ‘springen’ van het onderwerp dans.

Koningsspelen
Morgen vieren we de Koningsspelen met elkaar. Groep 3/4/5 gaat in de ochtend richting de sportvelden om daar deel te nemen aan allerlei leuke spelen. In de middag zijn groep 3/4/5 vrij. De groepen 6/7/8 gaan dan richting het sportveld om daar deel te nemen aan de spelen. We kijken er enorm naar uit!

Kamp
Eind mei is het dan eindelijk weer zover. De voorbereidingen achter de schermen zijn alweer in volle gang. In klas gaan we na de meivakantie lekker aan de slag met verdere voorbereidingen. 

Voor nu wensen we iedereen een heerlijke, ontspannen mei-vakantie toe.

Jetske, Annelies, Lisa

Groep 7 en 8

4 mei viering

Veel van onze tijd wordt besteed aan de 4 mei viering. Er wordt veel gezongen en kinderen oefenen ook hun solo's en voordrachts- en dichtkunsten. Wij denken dat wij een mooi programma hebben gemaakt, passend bij het thema 'Vrijheid in verbondenheid' en passend bij hoe de school hieraan vorm wil geven. Wij gaan in de vakantie nog een keertje in de kerk oefenen, zodat wij weten hoe alles gaat klinken met de akoestiek aldaar.
Onze oud-leerling Ilias Ververis begeleidt ons op de piano, Sybille van Gammeren heeft ons geholpen bij het aanleren van de liedjes en onze oud-directeur Frans Dansen spreekt namens de school. Ook dit is een staaltje verbondenheid en daar zijn wij enorm blij mee!

Bezoek aan kamp Vught
Ieder jaar brengt groep 8 een bezoek aan Kamp Vught. Gelukkig was dit dit jaar weer mogelijk. Wij bereiden dit bezoek met de kinderen voor door de film te bekijken over Roosje, het meisje dat in het kamp heeft gezeten en daarna naar Auschwitz is overgebracht waar zij is overleden. Een aangrijpend verhaal. Er zit een werkschrift bij, zodat kinderen samen over alles wat zij gezien hebben opdrachtjes kunnen maken en ook meer informatie kunnen opdoen.
Wij hadden een gids die goed vertelde en de kinderen veel heeft uitgelegd over het kamp.
Op de terugweg is iedereen altijd een beetje stiller door alles wat zij gezien en gehoord hebben. Een paar kinderen gaan tijdens de 4 mei herdenking aan de hand van foto's gemaakt door 'meester' Frans, vertellen wat zij daar gezien hebben.

Vraag de kinderen naar het verhaal achter dit lepeltje

Theater Dussen, Toen Tommy drie werd

De dag dat Tommy drie werd

Wij zijn op donderdag 7 april in kasteel Dussen naar de voorstelling geweest "De dag dat Tommy drie werd'. In de klas was het verhaal voorgelezen, het maakte op velen indruk, waarna zij met verschillende opdrachten konden werken aan het thema vrijheid.
In kasteel Dussen hebben twee acteurs dit verhaal prachtig gespeeld voor ons. In het kort gaat het om een gezin dat in Theresienstadt gevangen zit en een vader die alles wat hij zijn zoontje toewenst voor zijn derde verjaardag (en de rest van zijn leven) in tekeningen vastlegt. Prachtige, ontroerende en grappige tekeningen. Na de oorlog, de ouders hebben het niet overleefd, krijgt de inmiddels achttien jarige Tommy de tekeningen van zijn pleegouders, die bevriend waren met zijn ouders en ook in het kamp zaten. Een ongelooflijk verhaal met zowel de ontroering van wat een ouder voor zijn kind doet als de ontzetting over de gruwelen van de oorlog.
Wij zijn heel blij dat wij deze voorstelling hebben mogen zien.
Dank aan alle ouders die ons hebben willen halen en brengen!

OOGPUNT Spraakwaterrap
Afgelopen vrijdag konden wij alsnog aan de slag met dit project. Hoe leuk was dat!
Het project begint met de interactieve cabareteske Spraakwater Quiz in de klas over verschillende kanten van water, afval, goed rioolgebruik en klimaatadaptatie. Heel groot: van H2O tot blauwe planeet, van tsunami’s tot waterschaarste.
Maar ook dichtbij: 'draai je kraan goed aan', 'gooi je afval niet op straat' en 'maak je schoolplein en je tuin meer groen'.
Aansluitend gingen de kinderen in groepen van 10 hun eigen Spraakwater Rap videoclip maken.
De leerlingen dachten samen na over hun onderwerp, schreven hun eigen rap, werkten aan hun performance en werden daarna door OOGPUNT gefilmd.
Het geluid werd ook nog apart opgenomen in een échte geluidsstudio op school! Uiteindelijk heeft de klas een eigen duurzame, verantwoorde, doordachte, rapvideoclip gemaakt over water, milieu, klimaat en duurzaamheid! 'Met hiphop als de voertaal. De beat als de basis. En drama & dans om het geheel lekker te laten flowen!' Het flowen is niet goed te zien op de foto's, maar het was er zeker onder leiding van een heel enthousiaste filmer. Aanmoedigingen bij een stevige bootcamp waren er niets bij!
Nu is het wachten tot het editen klaar is en de videoclip openbaar wordt gemaakt op You Tube.

Hier valt nog een boel te ontdekken: https://www.youtube.com/user/OOGPUNT

Schoolvoetbal meisjes
Vorige week woensdag mocht ons meisjesteam de halve finales spelen. Wat waren ze trots en wat hadden ze er een zin in.
Dit keer was het thema 'meedoen is belangrijker dan winnen' op zijn plaats. Maar, dat mag de pret niet drukken. Ze hebben een gezellige en leuke middag gehad en dat is de grootste winst!
Helaas konden wij niet komen kijken, de agenda zat vol, maar er is uiteraard wel voor ze geduimd!
Rikkert dank je wel voor het coachen en Lisa dank je wel voor het trainen van de meisjes!

Van schijnbaar niets, naar een heel mooi iets!

We hebben het over hirameki! Nee, geen nieuw Japans gerecht, maar een heuse kunstvorm!
Twee internationaal gerenommeerde kunstenaars, Peng en Hu, ontdekten bij toeval een nieuwe kunstvorm op de vloer, tegen de muren en op hun kleren toen ze in hun atelier aan het werk waren. Ze doopten het fenomeen ‘hirameki’ en ontwikkelden het verder. Kleine kloddertjes verf openbaren hun poëtische natuur simpelweg door hier en daar een puntje of een streepje toe te voegen. In hun werk maken ze inzichtelijk voor groot en klein hoe je van een aquarelvlek in een handomdraai een tijger of een mens kunt maken. 
Hier hebben de kinderen een les in gehad en de doelen die daarbij aan bod kwamen zijn: het creatief denken stimuleren en het kunnen accepteren van fouten. Er kan namelijk iets niet perfect zijn, het lukt niet bij een kloddertje en zo nog meer.
Er zitten echt ware kunstwerken tussen en de kinderen vonden het leuk om eraan te werken.


IEP-toets

Bij het schrijven van deze Nieuwsflits zijn de kinderen van groep 8 nog druk bezig met het maken van deel 2 van de IEP-toets. Er valt nog niet veel over te zeggen. Na de meivakantie komen de resultaten binnen. Wij zullen die met de kinderen bespreken en ook kijken wij of wij hier en daar een advies gaan aanpassen als de score dat toelaat en wij dat ook de juiste beslissing vinden.
Daarna beginnen wij ook met de voorbereidingen voor de musical. De verhaallijn staat en het script komt eraan. We hebben niet heel veel tijd, dus teksten moet vlot geleerd worden, decors moeten snel geschilderd worden, dit alles zodat we zo snel mogelijk kunnen gaan spelen. Daar waar mogelijk zal Carina ons helpen, maar zij heeft een moeilijke tijd en haar daarvoor de tijd en ruimte geven is het allerbelangrijkste!
We gaan er hoe dan ook iets goeds van maken!

Voor de toets...
Tijdens de toets...
Oranje-vraagteken - Dio Ugchelen
Na de toets.... even wachten nog!

Wij wensen iedereen een heerlijke twee weken met veel zon, gezellige dingen om te doen, maar ook lekker luieren en bijtanken!

Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl