Nieuwsflits nr 4, 24 november 2022

24 november 2022

Belangrijke data:
22 november: rapporten worden aan kinderen meegegeven
28, 29 en 1 december: rapport-/voortgangsgesprekken
2 december: Sinterklaas en zijn Pieten komen onze school bezoeken
20 december: kerstdiner, kinderen 's middags vrij.
23 december: kinderen 's middags vrij, start kerstvakantie

De laatste schoolweken van dit kalenderjaar

De gezellige en sfeervolle decembermaand komt er weer aan!
De onderbouw wacht vol spanning op de komst van de Sint, de midden- en bovenbouw kijken uit naar een gezellige surpriseochtend en wij kijken altijd met plezier hoe dit alles samengaat!
De goede man is het land nog niet uit of we moeten ons alweer voorbereiden voor het kerstfeest. Bomen versieren, lichtjes overal en het oefenen van liedjes voor tijdens het kerstdiner.
Een drukke tijd, er gebeurt van alles, maar altijd weer een bijzondere tijd om met de kinderen te vieren en hoe fijn is het dat we dit alles weer samen kunnen doen!

Cultuurproject

Wij hebben de week na de herfstvakantie het cultuurproject afgesloten met het bouwen van een verdieping in de Waanzinnige Boomhut. Alle kinderen hebben een kamer gemaakt en in de hal is een boom gebouwd, waarin de verdieping geplaatst kon worden.
Met schoenendozen, simpele materialen, veel samenwerking en een boel plezier is er aan dit project gewerkt en zeg nou zelf: wie wil hier niet gaan wonen!
Jullie hebben alles afgelopen week kunnen bewonderen, gecombineerd met een bezoekje aan de klassen van jullie kinderen. Dit laatste was voor sommigen even wennen, maar schroom een volgende keer niet om even het laatste kwartiertje binnen te lopen en een kijkje te komen nemen en misschien wat van een les mee te maken!
Vanaf de 28e gaat deze boom plaatsmaken voor de surprisetentoonstelling!

Kinder Meedenk Raad

Dit schooljaar is uit de groepen 5 t/m 8 weer een nieuwe KMR samengesteld. Zij leggen hun oren te luisteren bij de kinderen en bespreken de wensen, op- en aanmerkingen met de MR en dan gaan zij samen kijken wat te doen en wat ook aan het bestuur kan worden voorgelegd.
Er is al een keer met de MR vergaderd en en natuurlijk worden daar ook echte notulen van gemaakt.
De KMR bestaat dit jaar uit:
Quinten Rog: groep 5
Saar de Bel: groep 6
Lotte de Winter: groep 7
Karlijn de Lange: groep 8

Succes en veel plezier met deze belangrijke en mooie taak!

Verkeer

BVL
We zijn er trots op dat we al 10 jaar op een rij elk jaar het Brabants Verkeersveiligheids Label behalen. Dat zouden we niet kunnen zonder jullie hulp en medewerking. Fijn dat we er samen aan werken om de schoolomgeving zo veilig mogelijk te maken.

Fietscontrole
Zoals elk jaar hebben we ook nu weer een fietscontrole gehouden. Ondanks het regenachtige weer waren er toch 35 kinderen op de fiets naar school gekomen. Martin, de opa van Finn, heeft hier en daar een kleine reparatie uitgevoerd of nieuwe batterijen geplaatst. Laura, Marijke en Martin, bedankt weer voor jullie hulp.

De verkeerscommissie.

Groep 1 en 2

Thema’s
Herfst, altijd een leuk thema om over te werken! Dit omdat erin het bos veel dieren leven, je er een variatie aan bomen aantreft en er een diversiteit aan paddenstoelen groeit. Natuurlijk met als favoriet de vliegenzwam en de eekhoorn. De nodige filmpjes over de dieren in het bos zijn dan ook weer bekeken. Ook stond in al onze afzonderlijke lessen de herfst centraal. Zo is er b.v. gerekend met o.a. kastanjes en eikels, gerijmd met woorden rond de herfst en hebben wij weer het nodige geknutseld. Ze waren dan ook super trots op hun herfstbakje voorzien van vliegenzwam, egel en zelf gevonden vruchten en bladeren. Marco, bedankt voor het zagen van alle kokers voor de paddenstoelen!
De parasol van onze speel paddenstoel heeft het helaas begeven, mocht u nog een oude over hebben, wij zijn er blij mee! Hij moet wel stevig zijn, maar de kleur is niet belangrijk.

Sint
Sinds vorige week is hij weer het gesprek van de dag! Ook bij dit thema wordt er weer flink uitgepakt! En zijn ook de lessen weer aangepast en zijn er diverse hoeken gecreëerd. Zo kunnen de kinderen het paard Ozosnel verzorgen, pakjes inpakken, de stoomboot bouwen en spelen met de stoomboot, die dit jaar zelfs gezonken is….. De nodige knutselwerkjes komen uiteraard, voor 5 december, weer richting huis………  Rianne, bedankt voor de grote hoeveelheid blikken, wij zijn er blij mee!

Verrassing!
Vorige week kwam Tryntsje, een moeder van 2 kinderen die vroeger bij ons op school hebben gezeten, ons 5 zelfgemaakte handpoppen brengen. Erg leuk, wij gaan ze zeker gebruiken! Zij maakt de poppen zelf en er zijn verschillende uitvoeringen. De poppen zijn via school bij haar te bestellen voor €10,-per stuk. 

Welkom!
Wij hebben weer 3 nieuwe leerlingen mogen verwelkomen, het zijn Kjeld Reijntjes in groep 1-2b en Imme Jetten en Joshua Roza in groep 1-2a. Alle drie een hele fijne schooltijd toegewenst!!!

Rommel!
Nadat wij j.l. dinsdag onze schoen hadden gezet, werden wij, naast de heerlijke traktatie, ook dit jaar weer “getrakteerd” met chaos in de kleuterklassen. De Pieten hadden zich blijkbaar weer goed vermaakt met het speelgoed in onze klassen….. Gelukkig was het ze snel vergeven en snapten de kinderen wel dat ze ons speelgoed waarschijnlijk erg leuk vonden om mee te spelen.

Groep 3 en 4

In deze periode staat alles in het teken van de Sint. De kachel brandt, de schoentjes zijn gemaakt, we oefenen het zingen en nu maar hopen dat hij de school gaat bezoeken.

Spraakwater ridders
Donderdagmiddag was er een bezoek van Oogpunt Spraakwater Ridders. Het is een educatief kunst- en natuurproject over water, milieu, riool en klimaatadaptatie speciaal ontwikkeld voor de groepen 3 en 4.
Het project duurde 2 uur en bestond uit een humoristische verteller in de klas (30 minuten), een actief Spraakwater Ridders toernooi in het speellokaal en als cadeau voor in de klas een verdiepend kwartetspel.
Leuke films, liedjes en verhalen over Koenibald & Aldibert staan op YouTube.

Fietscontrole
In onze groep waren er 5 kinderen , ondanks de regen, toch op de fiets naar school gekomen.
In kleine groepjes werd alles nauwkeurig gecontroleerd en afgevinkt. Hier en daar ontbrak een bel en
een lamp. Maar het stuur zat goed vast en de remmen deden het ook goed.

Fijn Sinterklaasfeest,

Juf Willemien en juf Ria

Groep 5 en 6

Schoolontbijt
Op donderdag 10 november hebben wij een heerlijk en gezellig schoolontbijt gehad. Dit in het kader van ‘de week van het Nationaal Schoolontbijt’, waarbij gezond ontbijten centraal staat. We werden voorzien van heerlijk eten en drinken. Dat was smullen en onwijs gezellig! 

Faqta
We zijn weer bezig met een nieuw thema en deze keer gaat het over donder en bliksem. In de klas kijken we filmpjes, bespreken we opdrachten en gaan we natuurlijk ook weer aan de slag op een creatieve manier. De eerste opdracht was teken jezelf onder een paraplu. De komende weken gaan we in circuitvorm aan de slag met wolken, de regenboog, regendruppels, enz. 

Fietscontrole
Op donderdag 17 november kregen alle kinderen  met een fiets een fietscontrole. De fietsen werden uitvoerig geïnspecteerd. Nu de donkere maanden er weer aan komen is het belangrijk dat iedereen veilig de weg op gaat en met werkende verlichting. Helaas zijn door het slechte weer niet alle fietsen gecontroleerd.

Een kijkje nemen in de klas
In de week van 14 t/m 18 november konden ouders onze waanzinnig grote boomhut in de gang bewonderen. Aansluitend konden ze worden rondgeleid door hun kind in de eigen klas. We hebben een flink aantal ouders, maar ook opa’s en oma’s gezien. Voor wie het gemist heeft, later in het schooljaar zijn jullie wederom van harte welkom voor een rondleiding in de klas. 

Sinterklaasviering
Op vrijdag 2 december zullen we met elkaar een gezellig Sinterklaasfeest vieren. De surprises mogen vanaf 28 nov mee naar school. Daar zullen we ze in de gang tentoonstellen. Bij het maken van een surprise en gedicht kunnen de kinderen meestal nog wel wat hulp van jullie gebruiken. We kijken weer uit naar alle prachtige creaties. 

Juf Jetske en juf Annelies

Groep 7 en 8

Cultuurproject
De afgelopen periode hebben we in het kader van het cultuurproject Literatuur, gewerkt aan een verdieping van de Waanzinnige boomhut en andere creatieve opdrachten die in verschillende klassen werden aangeboden. Het was een heel leuk en breed project, waarin wij ook weer het mooie van de mix van alle kinderen van klein naar groot samen zagen werken. Iedere keer weer een feest om te zien!
Bij ons in de klas hebben de kinderen vertelstenen gemaakt, waarmee ze in groepjes ook echt verhalen gingen maken. Met eenvoudige middelen je creativiteit en fantasie de vrije loop laten en dan gebeuren er mooie dingen.
Het werken aan de boomhut was per groep en daarin was naast creativiteit het samenwerken een belangrijk doel. Daarin hebben we mooie en goede dingen gezien!
Al met al een heel goed project waarin kinderen weer meer geleerd hebben dan ze zelf beseffen!

Mediamasters
Van 3 tot 11 november hebben we meegedaan aan Mediamasters. Aan het eind van de dag een klein uur bezig zijn met mediawijsheid en dat is meer nodig dan je zou denken. Altijd leuk om daar het gesprek met elkaar over aan te gaan.
Het verhaal en de spelers waren dit jaar enorm leuk, ze gingen er helemaal in op en hadden een duidelijk favoriet voor de winst voor ogen! Riek de oma van Niek, het zegt jullie niets, was een geliefd personage. Zo'n oma die je graag zou willen hebben, maar je je ook voor doodschaamt en dan is het algauw leuk.
Het beantwoorden van de vragen ging soms heel soepel, soms ook niet. Begrijpend luisteren en lezen is ook een vak!
Ze hebben veel geleerd, zullen hopelijk tijdens vakanties de dieven geen informatie geven over vakanties, weten wat ze moeten doen als er online gepest wordt en hebben enige kennis over AI, VR, synthetische media etc.

Voorleeswedstrijd in de klas

De afgelopen dagen hebben we de voorronde van de voorleeswedstrijd gehouden. Iedere dag vier voorlezers en de kinderen gaven feedback. Wat ging heel goed en wat kan er nog verbeterd/geleerd/geoefend worden.
Iedereen moest meedoen, dus er was geen ontkomen aan! Ze leren hier veel van: technisch zo vloeiend mogelijk lezen (oefenen), gebruik van intonatie, je richten op het publiek, een goed fragment kiezen, pakkende en meteen de aandacht trekkende introductie van het boek/fragment en door dit alles de luisteraar boeien.
Morgen is de schoolfinale tussen de winnaars van de groepen 5 t/m 8. De schoolwinnaar gaat door naar de ronde waarin veel scholen uit Altena meedoen.
De winnaar van groep 7 is Fenne en de winnaar van groep 8 Senne. Gefeliciteerd en succes morgen!!

Rapporten en kindgesprekken volgende week.
Dinsdag zijn de rapporten uitgedeeld en daarbij hebben ze ook een formulier gekregen waarmee zij het rapportgesprek van volgende week kunnen voorbereiden. De gesprekken voeren wij met de kinderen, jullie als ouders zijn daar uiteraard bij en een goede voorbereiding van zowel hun als onze kant is belangrijk. Na het gesprek zullen zij op een doelenformulier een klein plannetje moeten maken, waarop staat hoe zij een gesteld doel/ doelen willen gaan behalen. Geen enorm grote plannen, maar iets wat in relatief korte tijd haalbaar is. Dat geeft vertrouwen en motiveert. Zelf een doel bepalen, bedenken hoe je dat wil gaan halen, ervoor gaan en dan kijken of het behaald is. Als dat het geval is, dan gaat een kind groeien en kunnen ze een volgend doel of doelen gaan aanpakken. Uiteraard helpen wij de kinderen hierbij, want het is nog iets wat voor velen vrij nieuw is.

Sinterklaas en Kerstmis

Het knutselen en dichten zal zo langzaam aan wel gaan beginnen en de voorpret alleen al is zo leuk! Vanaf de 28e kunnen de surprises mee naar school, wij hebben altijd een mooie surprisetentoonstelling. Wij kijken uit naar alles wat gemaakt en gedicht wordt en naar een heel gezellige ochtend met elkaar.
Vrij snel daarna gaan wij over naar de wat rustiger kerstsferen. De klas versieren, boom opzetten, liedjes oefenen etc. Wij hebben voor deze hele periode een opdrachtenposter waarop kinderen zelf opdrachten/knutselwerken kunnen kiezen. De variatie is groot, alles is gebaseerd op de taxonomie van Bloom en MI.
Ze hoeven zich geen moment te vervelen en zij vinden het vaak fijn als ze zelf iets mogen uitkiezen.
Wij verheugen ons op de drukke, maar oh zo gezellige tijd die komen gaat!

De kinderen in onze klas hebben dit keer de bijlage verzorgd. De meeste kinderen hebben een leuk stukje geschreven. Mediamasters viel blijkbaar heel erg in de smaak;)

Alvast een fijn weekend!
Roos, Jakobien en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl