Nieuwsflits nr 6 26 januari 2023

26 januari 2023

Belangrijke data:
30 januari: laatste datum op je te kunnen opgeven voor de kampploeg
1 februari: Peuterochtend
16 februari: volgende Nieuwsflits
23 februari: Ria's laatste werkdag bij ons, feestelijke dag en gelegenheid om haar uit te zwaaien en te bedanken voor alle mooie jaren.
24 februari: vrij; begin voorjaarsvakantie

Een nieuw jaar, weer 365 kansen om er iets heel moois van te maken!

Na een lekkere twee vrije weken was het goed om iedereen weer terug te zien. Uitgerust, hier en daar ook weer gegroeid en klaar om weer vrolijk en goed door te gaan. De wekker op maandagochtend is na twee weken de tijd aan jezelf hebben geen feest, maar eenmaal weer op school met elkaar is het weer goed en gezellig!
Ook van 2023 gaan we een heel mooi en goed jaar maken met elkaar!

Nieuwe collega

De ouders van de kinderen in groep 3/4 hebben al bericht gehad, maar wij zijn heel blij om te kunnen vertellen dat wij per 1 maart een nieuwe collega in groep 3/4 krijgen. Melanie Faber komt op maandag, dinsdag en woensdag. Voor de donderdag zoeken we nog naar een oplossing tot het einde van het schooljaar, maar dat komt vast goed.
De komende weken zal Melanie met een zekere regelmaat hier te zien zijn om de kinderen te leren kennen en om na de vakantie goed voorbereid het stokje van Ria te kunnen overnemen.
Wij wensen haar een heel goede en leuke tijd toe!

Studiedag NOT (Nationale onderwijs tentoonstelling)

Gisteren zijn wij met het voltallige team naar de Jaarbeurs afgereisd om de NOT te bezoeken. Het was alweer een hele tijd geleden dat wij die bezocht hadden. Los van het feit dat het gezellig is om een dagje met elkaar op pad te zijn, is het heel leuk en boeiend om te zien wat men allemaal aan nieuwe dingen heeft ontwikkeld voor het onderwijs. Of het nou gaat om meubilair, leermiddelen, literatuur, meubilair, ICT, workshopaanbieders en zo nog meer, alles is daar te vinden. Het geeft een boel inspiratie en laat zien wat er allemaal mogelijk is. Altijd vinden wij wel wat wat wij kunnen toepassen in de school.
Het was een leuke en gezellige dag, 's avonds de voetjes omhoog want we hebben heel wat stappen gezet!

Peuterochtend

Peuters en hun ouders zijn woensdag 1 februari van 10.00 tot 11.30 uur welkom bij ons op de peuterochtend. Het thema is 'ziek zijn en beter worden’. Daarom mogen de peuters hun knuffel of pop meenemen om te verzorgen in het 'ziekenhuis'. Er wordt voorgelezen uit Dikkie Dik en de peuters mogen pleisters plakken en kleuren. Natuurlijk krijgen de ouders koffie en thee en, indien gewenst, een rondleiding door de school.
Drie keer per jaar
Kleuters stromen het hele jaar in bij de kleuterklassen. Daarom organiseren wij drie keer per jaar een peuterochtend. Elke keer staat een andere activiteit centraal, zodat de peuters met hun ouders meerdere keren per jaar kunnen komen.

Groep 1 en 2

Allemaal dokters en verplegers in spe? Het begint er wel op te lijken……
Het gekozen thema waar wij over werken, ziek zijn en beter worden, blijkt een groot succes te zijn.
Dagelijks wordt er druk behandeld in ”Oudendijkzicht” en kunnen de patiënten weer geheel hersteld naar huis keren. Uiteraard gaan ze voorafgaand aan de ziekenhuis opname eerst langs de huisarts die de diagnose stelt, doorverwijst en recepten uitschrijft. De medicijnen kunnen vervolgens opgehaald worden in onze goed bevoorrade apotheek. Natuurlijk zijn, net als bij de voorgaande thema’s, de andere lessen weer aangepast aan dit thema. Zo hebben ze medicijnpotjes gevuld, röntgenfoto’s versierd, een eigen ziekenhuisbed gemaakt, het spel Dr. Bibber gespeeld, gerekend met “pillen”, heel veel nieuwe woorden geleerd, enz. enz. 

Welkom!
Bij de kleuters hebben wij 3 nieuwe leerlingen mogen verwelkomen, het zijn Imme Jette (1/2a) zusje van Silke en Rivka, Joshua (1/2a) broertje van Dominic, Fenna en Senne en Emma (1/2b) zusje van Tom. Alle drie een fijne tijd op onze school toegewenst!

Sophie speelt n.a.v. het kleuterboek 'Coco kan het'…. 
Vorige week maandag hebben we genoten van een voorstelling gespeeld door Sophie onze drama-docente. De kleuters waren erg enthousiast en deden gezellig mee met het interactieve gedeelte van deze leuke voorstelling. Sophie wij hebben genoten!

Bloemenwinkel.
De komende weken werken wij nog over het ziekenhuis, maar over enkele weken willen wij ons “ziekenhuis” omtoveren tot een bloemenwinkel. Hiervoor zijn wij opzoek naar kunstbloemen, mandjes, oude vaasjes,  kleine bloempotten enz. enz. Hebben jullie nog wat overtollige spulletjes staan? Ons maken jullie er blij mee!

Fijn weekend!

Juf Ingrid, juf Willemien, Juf Petra en juf Sjanie

Groep 3 en 4

Voorstelling
Dinsdagmorgen hebben we gekeken naar een interactieve voorstelling van onze dramadocent Sophie. De voorstelling ging over het prentenboek “Coco kan het”. Het was een gezellige voorstelling waarbij de kinderen mee mochten doen en mee zingen. De voorstelling was zondag te zien in Kasteel Dussen. Bedankt Sophie, we kijken nu al uit naar je tweede voorstelling

Kroontjespen
Vroeger schreven de leerlingen met een kroontjespen, die je dan steeds moest indopen in een potje. Dit hebben wij ook gedaan. Eerst even geoefend en daarna een mooie tekening gemaakt.

Fantasieverhaal
In de bijlage van de e-mail aan jullie, zit de schoolkrant die wij deze keer geschreven hebben. De kinderen hebben een stripverhaal gemaakt van drie plaatjes. Ze begonnen in het middelste vakje met het bedenken van iets vreemds in de boom. Daarna de afloop en dan pas de oorzaak. We wensen jullie veel leesplezier!

Fijn weekend,

Juf Willemien en juf Ria.

Groep 5 en 6

Blazersklas
In de maanden januari en februari zullen we met de klas meedoen aan de blazersklas.In vijf lessen leren de leerlingen in orkestvorm een instrument te bespelen. In de eerste les kregen de leerlingen een uitgebreide uitleg over de verschillende koperblaasinstrumenten. Daarna mogen ze zelf het instrument kiezen waar ze de komende weken op gaan spelen. Onze beginnende muzikanten krijgen spelenderwijs algemene kennis van muziektheorie.
Er worden noten en ritmes aangeleerd met uitleg hoe ze gespeeld moeten worden, de belangrijkste begrippen uit de muziekwereld worden behandeld én deze lessen bieden een goede basistechniek voor het bespelen van een blaasinstrument. Tijdens de blazersklas worden er vooral popnummers gespeeld. De lessenreeks wordt na vijf lessen, afgesloten met een spetterend slotconcert
in samenwerking met de plaatselijke muziekvereniging! Dit slotconcert zal zijn op vrijdag 17 februari van 13:00-13:45. 

Gastles Unicef
Op 13 januari hebben we een gastles van Unicef gehad. De gastles informeerde over het werk van UNICEF en het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat inmiddels al meer dan 30 jaar geleden werd aangenomen door de Verenigde Naties. We leerden wat Unicef voor kinderen in nood kan betekenen en welke rechten kinderen hebben. 

Dramales Sophie
Op maandag 16 januari hadden we weer een gezellige dramales van Sophie waarbij we met emoties aan de slag zijn gegaan. Hoe beeld je een emotie uit en kan je deze steeds groter maken. Helaas moeten we nu weer een paar weken wachten op de volgende dramales. Gelukkig kunnen we in de klas tussen de  lessen door ook flink bewegen met bijvoorbeeld just dance. 

Studiedag NOT
Woensdag 25 januari zijn we met alle collega’s naar de NOT geweest. Deze staat beter bekend als de onderwijsbeurs. We hebben met elkaar de vele kraampjes afgestruind op zoek naar nieuwe, nuttige onderwijsmaterialen. Verder hadden we daar de mogelijkheid om verschillende workshops te volgen, al met al een leerzame en gezellige dag. 

Sneeuwpret
Yes, toch nog een pak sneeuw deze winter! Dat was een hele verrassing waar de kinderen volop van genoten hebben. Hier en daar waren er sneeuwballengevechten of werden er sneeuwpoppen of andere bouwwerken gemaakt. We hebben genoten met elkaar. 

groetjes juf Jetske en juf Annelies

Groep 7 en 8

Het is iedere keer weer verbazingwekkend hoe de kinderen gegroeid zijn na een vakantie! Zo ook dit keer. Fijn om te horen dat de vakantie goed en gezellig was geweest, fijn om te zien dat iedereen nog 10 vingers en twee ogen had en ook weer zin had in de dagen op school met al hun vrienden en vriendinnen.
Na anderhalve week weer lekker op gang komen, zijn wij begonnen aan de Midden Citotoetsen. Voor velen heel spannend, wat echt niet nodig is, maar dat is soms lastig over te brengen. Wij beginnen op het niveau waar ze geëindigd zijn en gaan door tot waar het niet meer lukt. Zo weten we waar ze staan, welke onderdelen, na de analyse, nog niet beheerst zijn en hoe ze gegroeid zijn. Het geeft ons ook inzicht in wat wij gedaan hebben om de kinderen vooruit te helpen. Is het gelukt en zo niet, wat hebben wij dan te doen en wat heeft het kind nog te doen.
Wij hopen eind volgende week klaar te zijn.

Groep 8 heeft meegedaan aan het normeringsonderzoek van de IEP. Dat is de eindtoets die wij afnemen. Het is fijn om aan dit onderzoek mee te doen, want de kinderen hebben nu gezien hoe hun Eindtoets eruit ziet, hoe ze moeten werken en hoe de vraagstelling is. Dat geeft altijd wat vertrouwen voor als ze in april voor het echie gaan!

Naast alle toetsdrukte is er ook nog genoeg tijd voor allerlei andere dingen. Zo hebben wij een gastles gehad over UNICEF. Een medewerkster kwam ons van alles vertellen over wat UNICEF doet en vertelde ook een boel over de kinderrechten. Vraag maar eens welke rechten zij hebben en hoeveel kinderrechten er eigenlijk zijn. Dat er naast rechten ook plichten zijn, was niet altijd wat ze wilden horen, maar wel heel goed om te weten!

Ook zijn we creatief bezig geweest. Een Chinese draak tekenen, alleen of in tweetallen. Heerlijk ontspannen en gezellig met kleurpotloden in de weer!

Ook zijn er wat Faqta opdrachten:
1. Houd eens een week bij wat je allemaal aan plastic voorwerpen en verpakkingen gebruikt/ziet. Dat is dus werkelijk ongelooflijk! Deze opdracht hield verband met aardolie als fossiele brandstof en hoe wij duurzamer zouden kunnen leven.
2. Silicon Valley werd ook behandeld in het kader van de globalisering. De kinderen gaan nu zelf een eigen website bouwen als echte IT-ers in spe.
Leuk dat we met deze methode zoveel dingen behandelen en er voor de kinderen zoveel bij te doen is!

Maatklas
Na lang zeuren hebben de kinderen het voor elkaar gekregen om toch te mogen starten met een bijzonder project: Start je eigen bedrijf! Aan de hand van een project van Faqta zijn de kinderen gestart met kennis vergaren over de opstart van een eigen bedrijf. En daar kwam toch meer bij kijken dan meteen beginnen met knutselen en geld verdienen...Hoe kom je op een goed idee? Gaan we een product of dienst verkopen? Hoe zorgen we voor naamsbekendheid? Wie is onze doelgroep? Zit de doelgroep wel op ons product of dienst te wachten? Dus een marktonderzoek is nodig! Maak een ontwerp van je product en test het uit. Maar ook allerlei nieuwe termen: winst - kosten - omzet - Kamer van Koophandel - handelsregister - ondernemingsplan.
Terwijl we deze stappen doorliepen, werd er ondertussen ook gewerkt aan allerlei executieve functies, zoals taakinitiatie, plannen, organiseren, flexibiliteit, timemanagement, doelgericht doorzettingsvermogen en metacognitie. Oef, dat bleek toch nog niet mee te vallen en dan ook nog met meerdere mensen samenwerken! Toch zijn er hele leuke bedrijfjes op de Oudendijk opgestart: Plants-to-go (leuke plantjes voor in huis), een Kaarsenbedrijf (rond de Kerst verkocht het goed en sommige keukens van blije ouders zaten nog weken onder het kaarsvet...), Pannenkoekenbedrijf (een lekkere lunch in de sneeuw op 't Rondeel) en de Zen-school (een Yoga-lesprogramma op woensdagmiddag met helaas te weinig aanmeldingen).
De meeste kinderen gingen een lening aan bij juf Carien/ ouders/ hun eigen spaarpot om een start te maken met hun bedrijf en hebben echt een goede winst gemaakt.
Op het gebied van executieve functies is ook veel geleerd: "Overleggen is toch wel belangrijk.", "Oeps, ik heb niet goed opgeschreven wat de kosten waren en ik weet ook niet meer wat ik aan wie verkocht hebt!", "Oh nee, nu moet ik aan iemand na gaan vragen of we voor de deur iets mogen verkopen!", "Mmm, moeten we ook echt een marktonderzoek doen, bah!", "Pfff, je moet toch wel hard werken, veel hetzelfde doen en dat voor een beetje geld... Wij stoppen ermee!" Kortom een heel leerzaam project op allerlei gebieden én een gevulde spaarpot!

Belangrijke data:
Verkeersquiz 8/2: wij gaan met groep 7 naar Nieuwendijk om mee te doen aan de verkeersquiz samen met andere scholen. Het is van 9 uur tot 11 uur. Uiteraard hebben wij een paar rijders nodig! Wij horen graag wie kan en wil!
Voorleeswedstrijd 8/2: Senne gaat onze school vertegenwoordigen tijdens de voorleeswedstrijd in de bibliotheek. Niet iedereen kan komen aanmoedigen, maar er gaan toch hopelijk zeker een stel klasgenoten mee en dan wel vergezeld van een mooi spandoek! Het begint om 19.00 uur. Wij horen graag wie mee willen.

Fijn weekend!

Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl