Nieuwsflits nr 9, 6 april 2023

6 april 2023

Belangrijke data:
7 april: Goede Vrijdag, vrij;
10 april: Tweede Paasdag, vrij
20 april: Ochtend Koningsspelen
24 april t/m 5 mei: meivakantie
15 t/m 17 mei: schoolkamp groep 3 t/m 8
17 mei: kleuters vrij
19 mei: vrij
23 mei: begin avond vierdaagse

De laatste periode

De lenterapporten zijn geschreven en gelezen, de ouder-kind-leerkracht gesprekken naar aanleiding van de rapporten zijn gevoerd en dan gaan we de laatste schoolperiode in. De tijd vliegt en voor je het weet lopen we alweer de Vossenjacht door de Vesting!
Toch staat er nog heel wat op het programma voor ons en voor de kinderen! Denk aan schoolkamp en het alternatieve kleuterfeest, het afscheid van groep 8, de avondvierdaagse, alles bestellen voor komend schooljaar (deel het binnen jullie netwerk!), de schoonmaakavond, nog een ronde toetsen en rapporten schrijven, kijken of we de formatie rond krijgen, teamscholing, etc. etc. Naast dingen die eenvoudigweg moeten, heel veel leuke en gezellige dingen en daar gaan we van genieten!

Statutenwijziging

In de vorige Nieuwsflits hebben jullie kunnen lezen dat de ALV akkoord is gegaan met de voorgestelde statutenwijziging, inmiddels is alles officieel, de notariële akte is gepasseerd en de het nieuwe bestuur in een gewijzigde vorm is een feit. Toch een bijzonder moment want een proces waar twee jaar hard en intensief aan gewerkt is, hiermee afgerond. Dank aan iedereen die hier een steen of steentje aan bijgedragen heeft!

Groep 1 en 2

Voorjaar
De afgelopen weken stond het voorjaar centraal tijdens onze lessen. Zo hebben we o.a. de kringloop van het ei onder de loep genomen, het uitgebreid over de verschillende seizoenen gehad, zaadjes opgekweekt, onze eigen moestuin ontworpen enz. enz. Een thema met veel mogelijkheden, waar veel materiaal van dichtbij  voorhanden is … Bij het afspelen van de filmpjes van de geboorte van kuikentjes hoorde je oh ah wat schattig!! Ook het spelen in de graan- tafel was een groot succes. Na Pasen gaan we het thema uitbreiden met lesjes over de dieren op de boerderij. 

Gymmen
Na Pasen gymmen wij niet meer op woensdag, maar spelen wij op dat tijdstip buiten.

Welkom!
Groep 1-2 b is inmiddels uitgebreid met de komst van Jesper Juijn (broertje van Gitte 1-2a) en sinds deze week is Felan Zijlstra aan het wennen in groep 1-2 a. Jongens heel veel plezier op Basisschool Oudendijk toegewenst!!!

De kleuterjuffen

Groep 3 en 4

Verdere kennismaking.
Deze maand hebben we de kennismakingsgesprekken gehad. Wat fijn dat er zoveel ouders (én kinderen) op gesprek zijn geweest.
In de klas leren we elkaar ook steeds beter kennen. Welke regels passen bij ons, hoe gaan we op een positieve manier met elkaar om en hoe kunnen we elkaar op een prettige manier helpen. 

Dramalessen
Juf Sophie heeft deze maand ook weer 2 leuke dramalessen geven. Een les over het maken van een tabloid bij een sprookje, waarbij de kinderen moesten raden welk sprookje het was dat uitgebeeld werd, en een leuke les over het schilderen van paaseieren. Dit was niet met een kwast, het was schilderen met je hele lichaam. De kinderen moesten hun hele lijf gebruiken om dit uit beelden op muziek.

Lente in de klas
De zon is inmiddels al lekker gaan schijnen, de bloesem komt aan de bomen en de tulpen staan in bloei. Dus ook bij ons in de klas.


Fijn weekend!

Juf Melanie en alle andere juffen bij ons in de groep!

Groep 5 en 6

Tanzaniaanse proeverij in de klas
Tijdens de taalles kwam een aantal gerechten voorbij waar veel kinderen geen idee van hadden wat het nu precies was. Liam wist het wel. Het was namelijk boboti. Zo ontstond het idee om de kinderen wat te laten proeven. Uiteindelijk is het geen boboti geworden, maar een soort rijstepap. 
Liam zijn vader had een hele pan klaargemaakt voor ons, zodat wij allemaal konden proeven. Het was een warme pap met een zoete smaak. Na het proeven wilde één van de kinderen wel naar Tanzania voor dat lekkere eten 🙂
Bedankt Liam en Andrew!

Afval ruimen
Al eerder kregen wij een gastles van Teamschoon, waarin we uitleg kregen over het belang van afval opruimen en scheiden. Laatst hadden we met begrijpend lezen een tekst, waarin werd uitgelegd hoe onwijs belangrijk het is om onze oceanen schoon te houden. We leerden meer over de plastic soup, maar vooral over wat de oceanen en het zeeleven voor ons doen. De kinderen maakten hier in tweetallen mooie posters over. 

Rapportgesprekken 
Afgelopen periode hebben we weer gesprekken over de rapporten gevoerd. Met elkaar hebben we natuurlijk over het rapport gesproken, maar ook over Lefland (tegenhanger van Makkieland) en persoonlijke doelen voor de komende weken. Wat mooi om te zien hoe alle kinderen groeien in hun rol als gesprekspartner. Daar zijn we heel trots op! 

Begeleiding gezocht!
Op donderdag 20 april zijn de Koningsspelen. Dat belooft een feestelijke dag te worden! Met bussen vertrekken we om 08:45 uur naar het sportveld in Giessen. Om ongeveer 13:00 uur zullen wij weer terug zijn op school. We hebben al enkele begeleiders, maar zijn nog op zoek naar 2 begeleiders. 
Laat het ons even weten als je gezellig aansluit bij deze ochtend!

Juf Annelies & juf Jetske

Groep 7 en 8

IEP IEP en dan na twee dagen... HOERA!

Over twee weken maakt groep 8 de IEP-Eindtoets. Weer een mijlpaal en natuurlijk ook een spannend moment!
De kinderen hebben van ons gehoord waar wij hen nu in het VO zien en als ze twee ochtenden hun best doen en aan zichzelf en aan ons laten zien dat ook een toetsaanbieder het roerend met ons advies eens is, dan is het helemaal goed. Dus ja, echt nog even knallen en dan gaan we werken naar het afscheid van weer een groep 8. Maar, nu gaan we nog volop genieten van het feit dat ze hier nog lekker lopen te puberen!

We hebben al aan een normeringsonderzoek meegedaan, volgende week maken we nog een proeftoets, zodat ze weer in het vizier hebben hoe de toets er ook alweer uitziet en dat moet allemaal een goed gevoel geven!

Voetballen, soms is meedoen belangrijker dan winnen!
Verspreid over twee woensdagmiddagen hebben een meisjes- en jongensteam elk de eer van Oudendijk verdedigd.
Op de 22e waren de meisjes aan de beurt. Veel lol, swingen in de kleedkamer, inzet en verbazing op het veld, veel support, alles verliezen, de begeleiders Johan en Tessa en dan heb je alle ingrediënten voor een heerlijke middag ondanks de regen en kou.
Op de 29e waren de jongens aan de beurt. Omdat het team niet helemaal compleet was, hebben Winston en Finn uit groep 6 ons geholpen. Dank jullie wel! Twee wedstrijden winnen, veel strijd, spanning en sensatie, ook hier de nodige support, plezier met elkaar, de begeleiders Tobias en Patricia en dan hebben we ook voor dezer middag alles in huis voor een mooie middag!
Iedereen die begeleid, gesupporterd en wat al niet meer heeft: heel veel dank!

Rapportgesprekken
Vorige week hebben we de gesprekken gevoerd met de kinderen en ouders naar aanleiding van het lenterapport. Dit keer eigenlijk alleen voor de kinderen van groep 7. Groep 8 hadden we nog niet zo lang geleden op bezoek gehad en in die korte tijd zal er niet heel veel veranderd zijn.
Hoe leuk is het om te zien dat de kinderen steeds beter in staat zijn om zelf het gesprek met ons te voeren. De een bereidt het wat grondiger voor dan de ander, maar eigenlijk ieder kind weet heel goed wat goed gaat, wat beter kan en wat ze daarvoor nodig hebben. Mooi is ook dat het niet alleen om de cijfers gaat, maar om het totaalplaatje. De onzekerheden, het samenwerken, het gedrag in de klas, de voorkeuren, wie op welke manie kan helpen etc. Echt een feestje en zo leuk om de groei qua inhoud en gespreksvoering in deze gesprekken te zien. Wij zagen ook ouders met trotse blikken naar hun kind kijken en terecht!

Koningsspelen
Donderdagochtend 20 april gaan wij weer meedoen met de Koningsspelen. Allemaal met de bus richting sporthal de Jager en het Almbos. Dit jaar hebben wij geen ontbijt, want we moeten op tijd in de bus zitten en dan wordt het ofwel heel vroeg op school zijn ofwel rap rap, heel snel eten wat ook niet heel gezellig is.
Uiteraard hebben wij ook weer de nodige begeleiders nodig. De leerkrachten worden veelal bij de spelletjes ingedeeld en de groepjes hebben een helpende en sturende hand(en) nodig. We hebben nu drie ouders die zich hebben opgegeven, heel veel dank daarvoor, maar daarmee gaan we het niet redden.. We hebben er nog minimaal twee nodig, meer mag altijd, want met twee is begeleiden vaak leuker! Geven jullie je op via de agenda in Parro? Heel graag en alvast dank!

Lentekriebels

Veel commotie in het land, gelukkig bij ons niet! Voor de kinderen waardevolle lessen. Zij lijken vaak al zo vroegrijp en wijs, maar schijn bedriegt. Veel gegiebel, de slappe lach, blozen, kijken hoe anderen reageren, oudere broers of zusjes napraten, in feite allemaal heerlijk onschuldig.
Eerst mochten de kinderen alles zeggen over wat ze wisten van seks, het woord stond groot op het bord. Tien minuten hilariteit en toen dat dan een beetje voorbij was, konden we met het echte onderwerp aan de slag. De lichamelijke ontwikkeling en de veranderingen op deze leeftijd waar ze al volop mee te maken hebben, de puberteit, hoe geven we grenzen aan etc. Teveel voor een weekje per jaar, dus wij gaan nog wat lesjes geven. De kinderen hebben goed meegedaan en zijn hopelijk ook iets wijzer geworden. Het is in onze ogen belangrijk dat ze hierin onderwijs krijgen en met op hun leeftijd afgestemde lesstof met verwerking en ook passend taalgebruik, kan het alleen maar goed zijn!

Bezoek Kamp Vught
Ieder jaar gaat groep 8 naar Kamp Vught. Een indrukwekkend bezoek. In de klas zijn wij nu bezig met het thema 'wereldoorlogen en de holocaust' en daar sluit dit bezoek naadloos bij aan.
In de klas hebben we naar de film over Roosje gekeken, haar verhaal is de leidraad voor de rondleiding door het kamp. Daarna hebben ze opdrachten gemaakt in een werkboekje over enkele klasgenoten van Roosje. Iemand had een ouder die lid was van de NSB, weer een ander gezin hielp onderduikers/ zat in het verzet, er was een Duits jongetje in de klas en zo wordt aan de hand van echte verhalen over echte mensen alle ellende van de oorlog besproken. Dit maakt al enorme indruk op de kinderen.
Het bezoek zelf was indrukwekkend en ieder kind had een eigen bijzonder aspect dat bij zal blijven. Het kindermonument is iets waar je keer op keer lang bij stil kunt staan en ook de kinderen waren er helemaal stil van. Al die namen van al die kinderen en van werkelijk alle leeftijden. Onbegrijpelijk.
Zij kwamen soms nog in gedachten verzonken terug en het is ook goed om even stil te staan bij wat je daar nu gezien hebt.
Trots op de groep hoe zij dit gedaan hebben.


Verkeersexamen

Het goed doen bij de Verkeersquiz en dan een dip tijdens het verkeersexamen. Een heel groot deel van groep 7 ging op voor het herexamen en gelukkig is nu bijna iedereen geslaagd voor het theoretische deel van het verkeersexamen. Gefeliciteerd! Volgend jaar nieuwe kansen voor wie dat nodig is.
Er moet ook nog een praktijkgedeelte volgen, maar wanneer dat is en hoe dat geregeld gaat worden is ons nu nog niet duidelijk. We wachten het rustig af.

Bureau Halt
Juf Linsy van Bureau Halt startte de les met een herhaling van de taken van Bureau Halt. Wanneer kom je er mee in aanraking? Krijg je meteen een strafblad? Wanneer kom je dan bij de Officier van Justitie of de Kinderrechter terecht? Veel van deze informatie wisten de meeste kinderen te reproduceren van een vorige les van Bureau Halt. Na de introductie startten we met een thema wat uit twee moeilijk te onderscheiden woorden bestaat: Tolerantie en Respect. Na veel voorbeelden en een eigen voorbeeld van die ochtend, werd het verschil een beetje duidelijker. Een bestuurder van een auto die al toeterend de kinderen in de fietsrij vanaf de gymles inhaalde, zorgde voor schrik bij de kinderen maar ook een aantal gepaste én ongepaste reacties terug. Hoe had je anders kunnen reageren? Is het oké wat deze bestuurder deed? Zij deed zeer respectloos, is het dan prima om ongepast terug reageren? Is dat respectvol? Maar ook vragen als: Is het oké om te filmen als je een ongeluk ziet? Mag je iemand uitschelden als je verliest met een potje voetbal? Ze kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat respect gaat om het behandelen van anderen zoals je zelf behandelt wilt worden! Bij tolerantie gaat het meer over acceptatie van een (mening, geloof houding, kleding, gedrag, etc.) van een ander. Een moeilijke, maar leerzame les!

Fijn lang en hopelijk zonnig paasweekend!
Jakobien, Roos en Carien


Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl