Nieuwsflits nr 11, 22 juni 2023

22 juni 2023

Belangrijke data:
29 juni: doorschuifochtend
4 juli: generale repetitie eindmusical groep 8, 's avonds voor ouders en andere genodigden
5 juli: poortje voor het afscheid van groep 8
7 juli: ochtend Vossenjacht, middag start zomervakantie

Het zit er bijna, bijna, bijna op!

De beroemde laatste loodjes, ja ja ze zijn er weer! Er moet in deze laatste weken nog van alles gebeuren en het lijkt of de vakantie steeds sneller dichtbij komt! Maar goed, we zijn het inmiddels gewend en ook dit gaat allemaal weer goed komen.
Ook al is het druk, het is ook altijd een bijzondere tijd. We kijken terug op een jaar, maar kijken ook alweer vooruit. We moeten afscheid nemen van kinderen of we dat nou leuk vinden of niet. We zijn al bezig met de groep van volgend jaar. Citotoetsen worden gemaakt en moeten ook weer geanalyseerd worden. De kasten moeten weer gevuld worden met alle nieuwe boeken en schriften. Klassen worden schoongemaakt en dan mag ook écht niets meer vies worden. Als team gaan wij gezellig het jaar met elkaar afsluiten met een lunch in de tuin van juf Petra. De musical is volop in de maak, spannend hoe het eindresultaat gaat worden. Alle afrondende gesprekken worden gevoerd, maar ook weer leuke kennismakingsgesprekken. Gewoon lesgeven, maar allemaal wetend dat het de laatste lessen van het jaar zijn. Zo is er van alles te doen en juist 'dit alles' bij elkaar maakt deze periode uniek en vaak heel dubbel.
Nog even en dan lopen we de Vossenjacht en tellen we weer af in het speeltuintje! Nu nog even de loodjes van ons afschudden en ook genieten van alles wat er gebeurt!

Continurooster

In vrij korte tijd is het besluit genomen om over te gaan op een continurooster. Wat fijn dat echt de overgrote meerderheid het voorstel kon steunen, waardoor wij het voor volgend jaar al in kunnen voeren.
Dank voor jullie snelle meewerken, meedenken en reageren!

Complimentenmachine

Het jaar positief en met een compliment op zak beëindigen, hoe leuk is dat!
Wij hebben de complimentenmachine in huis, iedere dag mag een aantal kinderen een plastic bolletje uit de machine laten rollen en daarop staat een extra compliment. Prachtig al die stralende gezichten, of het nou groep 1 of 8 is.

Ramen lappen

Afgelopen week heeft een stel ouders weer gezorgd voor blinkend schone ramen. Wat fijn om weer goed naar buiten te kunnen kijken, heel erg bedankt voor jullie hulp! Voor komend schooljaar zoeken we nog een aantal ouders die hierbij willen helpen. Lijkt dit je wat, stuur dan even een berichtje naar info@bsoudendijk.nl. Dit kost zo'n drie keer per jaar een paar uurtjes en zijn altijd hele gezellige momenten met elkaar!

Lammetjesdag

Op dinsdag 6 juni hadden wij weer een Peuterochtend/Lammetjesdag. Alles zag er heel vrolijk, zonnig en welkom uit en we hadden nu wel echte lammetjes! Voor kinderen altijd weer bijzonder, ze kunnen er niet van weg blijven.
Er waren gezellig wat bezoekers, de kinderen hebben leuke werkjes gemaakt, ouders hadden het onderling ook gezellig, iedereen kon overal een kijkje nemen, ook in de andere klassen en natuurlijk was er traditiegetrouw een lammetjeskoekje bij de pauzehap!
Dank aan iedereen die heeft meegeholpen om er een leuke ochtend van te maken en dan nog in het bijzonder Elly die de koekje heeft gebakken en de lammetjes heeft meegenomen!

Formatie volgend schooljaar

Wij hebben nog geen nieuwe collega gevonden, maar we blijven hopen dat het nog lukt! Natuurlijk hebben wij wel al nagedacht over een soort noodplan voor het geval de situatie ongewijzigd is als we het nieuwe schooljaar starten. Is het ideaal? Nee. Dat kan het ook nooit zijn, want we komen mensen te kort. Wel zorgen wij ervoor dat er voor alle groepen leerkrachten zijn en dat er zo min mogelijk onrust is. In de laatste week van het schooljaar zullen wij jullie over dit noodplan informeren, of juist niet, want dan hebben wij onze droom kandidaat gevonden!

Citotoetsen worden verleden tijd!

De Citotoetsen zoals wij die nu afnemen gaan verdwijnen. Deze periode is echt de laatste afname. Cito gaat over op een ander systeem. Dit is dan ook meteen het moment om ons te oriënteren op andere aanbieders. Veel scholen zien dit moment als een kans om mogelijk met een andere partij in zee te gaan. Wij hebben een presentatie over het leerlingvolgsysteem van IEP gehad, wij nemen de Eindtoets (volgend jaar heet dat de Doorstroomtoets) van hen af. Zij hebben een eigen manier van kijken naar kinderen en dus ook hoe een kind te volgen in zijn of haar prestaties.
Wij willen geen overhaaste beslissing nemen, dat kan ook aan het begin van het nieuwe schooljaar. Jullie horen daar dan uiteraard meer over!

Groep 1 en 2

Onderwaterwereld
Voor sommige kinderen ter voorbereiding op hun vakantie en voor anderen de eerste kennismaking met de onderwaterwereld….. Ons nieuwe project heeft alles te maken met het leven in de zee en de sloten. Wie en wat leeft er in de zee en de sloten en rivieren? Hoe zien ze eruit? Enz. Enz. Een leuk thema waar iedereen wel wat over weet te vertellen. Bij de huishoek hebben we een aquarium waar de kinderen heerlijk kunnen spelen en met behulp van een duikbril de vissen nog beter kunnen bekijken. Ook het vissen met de magneethengels is een groot succes! Uiteraard zijn de andere lessen weer aangepast aan dit thema, zo rekenen we met “vissen”, lezen we uit boeken over de verschillende dieren uit de zee, zingen we erover enz. enz. 

De Stip

De afgelopen 2 weken hebben wij i.v.m. cultuur, lessen gegeven over het boek De Stip, van Peter H. Reynolds. Een leuk boek dat laat zien dat iedereen gestimuleerd kan worden om zijn of haar creativiteit te gebruiken. De kleuters zijn voornamelijk bezig geweest met het mengen van kleuren, verf en krijt.  Tot hun verbazing kwamen de mooiste kleuren tevoorschijn en ze waren erg tevreden met het resultaat.

Bedankt!!!
Wij hebben met een heel aantal ouders al het speelgoed weer door een sopje gehaald, hartstikke fijn en nog gezellig ook! We willen Nelleke, Erica, Aimée en Tom, Ilse, Tessa, Bianca, Lennart, Rosan, Esther, Shanne, Dicky en natuurlijk ook Rens, Lise en Dex heel hartelijk bedanken!!!

De kleuterjuffen

Groep 3 en 4

We hebben al een aantal workshops muziek gehad van Carola Loeve, Muziekdocent Jacoba Cultuurhuis. De kinderen hebben liedjes geleerd, ritmes geklapt en kennisgemaakt met het notenschrift. Leuk om te zien dat er zoveel kinderen in de klas een heel goed ritmegevoel hebben. 

Verschillende kinderen hebben groen licht gekregen om dit jaar af te gaan zwemmen. Heel veel succes! Het afzwemmen is op maandag 26 juni om 13.45. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken.

De hele school heeft de afgelopen periode gewerkt aan het thema ‘De stip’. Dit aan de hand van het boek van Peter H. Reynolds. In onze klas zijn mandala's gemaakt met stippen, complimenten stippen uitgedeeld en stippenmonsters gespat. Iedere keer als het boek wordt voorgelezen, zitten de kinderen ademloos te luisteren. Iedere dag worden ook muntjes uitgedeeld voor de complimenten machine.

Donderdag 29 juni hebben we het wenmoment in de nieuwe klas. Voor een aantal wordt het een nieuw lokaal, andere schuiven een stukje op in het bekende lokaal. We hebben er zin in!

Met muziek zijn we aan het werk met de Boomwhackers. Liedjes meespelen maar ook zelf melodieën maken. Met daarbij de uitvoering natuurlijk. 

Het einde van het schooljaar begint in zicht te komen. Vrijwel alle Cito toetsen zijn afgenomen. We blijven nog wel even doorwerken in de klas, er is nog genoeg te doen 😉

Hartelijke groet van de juffen!

Groep 5 en 6

Cultuurproject de STIP. 
In juni hebben we een kort cultuurproject beeldende vorming rondom ‘de STIP’ gedaan. Daarbij zijn we in de klas bezig geweest met het ontwerpen van onze eigen planeet, net als “Colorion”. We hebben geoefend met het werken met lichtinval en dus ook donker. Uiteindelijk ontstonden er de meest kleurige en grappige planeten zomaar uit het niets. Hierop is ook een bewoner te zien. Het geheel is afgemaakt met een omschrijving van deze bewoners. Het resultaat kunnen jullie vinden in de bijlage van deze nieuwsflits. Natuurlijk is er nog veel meer te bedenken wat je kunt doen met stippen, hieronder zien jullie wat we allemaal nog meer hebben gedaan. 

Cito toetsen
De afgelopen weken hebben we weer flink getoetst. Ditmaal om te zien of datgeen wat is aangeboden ook is blijven hangen. En ook om te bepalen waar we nog extra op moeten gaan inzetten volgend schooljaar. 

Verkeersles
Gedurende het schooljaar hebben we vier verschillende thema's rondom verkeer behandeld. We hebben deze maand de lessen afgesloten met een aantal verkeersopdrachten op het plein. De kinderen mochten hun fiets meenemen en zo hun ronde over het plein maken. Vanaf volgend jaar zullen de kinderen die naar groep 7 gaan ook wekelijks moeten fietsen naar de gymzaal, dus een beetje oefenen kon geen kwaad. 

Juffenmiddag
Herinnering: op donderdag 29 juli vieren we feest. We gaan met elkaar een high tea doen. De kinderen mogen hiervoor hun mooiste kopje of beker meenemen zodat ze heerlijk kunnen genieten van de thee en natuurlijk alle lekkers. (nog niet iedereen heeft zich ingeschreven)

Doorschuifochtend.
Op donderdag 29 juli zal ook het doorschuiven plaats vinden. De kinderen van groep 6 vertrekken uit onze klas en gaan kennismaken bij groep 7. En in onze groep zullen we  groep 4 verwelkomen. We hebben er zin in!

Groep 7 en 8

Citotoetsen
Groep 7 maakt de laatste Citotoesten en wij zien van alles gebeuren. Kinderen stijgen, anderen blijken sommige dingen wel heel lastig te vinden, veel groei, weinig groei, geen groei, allemaal dingen die wij moeten analyseren, verklaren en uiteindelijk moeten zien op te lossen daar waar dat nodig is. Een hele klus, maar willen we verder komen moeten we zeker alles meenemen in de analyse.
Bij het laatste rapport worden de resultaten meegegeven.
Ze hebben hard gewerkt, het was soms zwoegen en letterlijk zweten met de tropische temperaturen!
Bij het gesprek over de Drempeltoets hebben wij vaak al een soort rapportgesprekje gevoerd en de kinderen hebben hun tips en tops al gehoord! Allemaal voor volgend jaar, zo meteen eerst vakantie.
Dit zijn zoals al eerder gezegd de laatste Citotoetsen, wat wij volgend jaar gaan doen, beslissen wij in september.
In de schoolgids die binnenkort op de website te downloaden is, staat ook een en ander uitgelegd over hoe er in groep 8 getoetst wordt met het oog op het VO. Het is allemaal weer anders geworden, dus wel handig om even door te lezen.

Afscheid groep 8
Natuurlijk de musical! Er wordt hard gewerkt en we hebben gelukkig nog even te gaan. Soms gaat het echt heel goed, dan weer hebben ze allemaal de slappe lach, ook de Monday blues gaan onze deur niet voorbij en zo zien wij alle mogelijke varianten van de musical voorbij komen. Voor 4 juli gaan wij toch voor de eerste optie.
Gelukkig is er nu hulp van Wouter (vader van Ferre) die helpt met geluid, alle andere technische zaken, een andere en frisse blik, leuke warming-up spelletjes en gewoon ook heel fijn voor de nep drama docente die als leek niet meer dan haar stinkende best kan doen. Wij denken dat het enorm leuk gaat worden, het is altijd zo'n dierbaar, ontroerend proces dat je echt samen doet! Genieten dus!
Naast het musicalgebeuren wordt er natuurlijk nog veel meer voorbereid voor hun afscheid. Het is altijd een echt feest en daar zullen zij heel goede herinneringen aan over houden. Zij weten natuurlijk niet alles en dat houden we nog even zo.
Zij hebben nu met elkaar ook een bijzondere tijd. Groep 7 doet even niet meer mee en dat hoort ook zo, het zijn hun laatste weken, nu bijna dagen, op school en dat wil je samen beleven.
Groep 7 kijkt dit alles aan en ook voor hen is dit raar. Zij gaan dit ook meemaken, maar dat is nog te ver weg. Zij zijn nu echt meer op zichzelf aangewezen en dat is ook heel mooi. Leuke gesprekjes met de juffen over volgend jaar, stiekem al bedenken waar ze volgend jaar gaan zitten, het ook wel moeilijk vinden dat klasgenootjes weggaan en zo speelt er ook van alles bij hen. Niet alleen met groep 8, ook met groep 7 gaan we er nog een mooie laatste tijd van maken!

Afscheid nemen van kinderen in groep 7!

Uitzwaaien Groep 8 > deklinker > Home

Niet alleen de kinderen in groep 8 gaan ons verlaten, ook twee kinderen uit groep 7. Volgend jaar zijn we nog maar met 12!
Louisa heeft morgen haar laatste schooldag bij ons. Zij gaat na de vakantie naar de Voorsprongklas op het St Oelbert gymnasium in Oosterhout.
Silke gaat ons ook verlaten, maar maakt het schooljaar nog wel gezellig af. Zij gaan in de vakantie verhuizen naar Keijenborg en dus gaan Silke, Rivka en Imme ook naar een nieuwe school.
Wat ontzettend jammer dat jullie gaan en wat zijn wij blij dat wij jullie in de klas hebben gehad!
Heel veel plezier en succes op jullie nieuwe school, het nieuwe huis Silke en wij hopen dat ieder van jullie een mooie tijd tegemoet gaat!!

Cultuurproject

Aan het eind van het schooljaar hebben we nog een kort cultuurproject gedaan: De stip! Dit is de titel van een boek en vormt het uitgangspunt van dit project. Het gaat over kunst, maar meer dan dat draagt het een mooie boodschap uit: Wat doe je met een kind dat zegt dat het niet kan tekenen? Juf weet wel raad met de onwillige Floor. Ze laat haar een stip zetten op een leeg vel papier en vraagt haar het te ondertekenen met haar naam. De volgende dag vindt Floor haar stip aan de muur in een gouden krullenlijst - ze weet niet wat ze ziet! Maar... die stip kan beter. Dat is het begin van een lange reeks stippenschilderijen die Floor tot de heldin van de school maken - iedereen vindt haar werk prachtig. Zo ook een klein jongetje dat zegt zélf helemaal niet te kunnen tekenen. Hij krijgt nog geen rechte lijn op papier.
‘O nee?' zegt Floor. ‘Laat maar eens zien dan.
Mooi! Nu alleen nog even je naam eronder.'
Wij hebben het project gekoppeld aan tekenen op muziek, zoals Kadinsky dat ook deed. Luister naar de muziek en laat de lijnen maar lopen op het papier. Er komen verrassende dingen uit. Daarna moeten de kinderen, wederom op muziek, kleurencirkels maken met kleuren die volgens hen passen bij de muziek. Alles vormt samen een vrolijk geheel en ieder heeft een geheel eigen stip gemaakt!

Doorschuifochtend
Volgende week donderdag hebben we de doorschuifochtend. Groep 8 blijft dan lekker even thuis, energie opdoen voor hun grote dag! Groep 6 komt gezellig even bij ons in de klas kijken en hopelijk hebben ze daarna zin om na de zomer naar groep 7/8 te komen. Wij zijn heel benieuwd en hebben er zin in!

Soundlab
Op een zeer warme dinsdagmiddag ontdekten veel kinderen uit groep 7/8 hoe leuk het is om muziek te maken en te componeren met hele bijzondere instrumenten. Onder leiding van twee zangeressen van het conservatorium van Amsterdam leerde iedereen muziek te maken met deze wonderlijke instrumenten: Dato Duo, Toonpad, Formonium en de Modi. Het doel van deze workshop was om te experimenteren met klanken, de lol te ervaren van het zelf muziek maken, en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken te bedenke. Op Parro hebben jullie vast gezien dat dat zeker gelukt is! We hebben ondanks de hitte een heerlijke middag gehad, met een aantal kinderen die geïnspireerd werden om (weer) een instrument te gaan bespelen of misschien wel DJ te worden!

Dit was de een na laatste Nieuwsflits, nog eentje te gaan!

Fijn weekend!

Roos, Jakobien en CarienTel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl