Nieuwsflits 1, 14 september 2023

14 september 2023

Belangrijke data

  • 16 september: 14.00 uur - 17.00 uur schoolfeest, high tea
  • 21 september: autoloze schooldag
  • 27 september: Nationale Kraanwaterdag

We zijn weer begonnen!

Na een lekker lange vakantie zijn we allemaal weer met plezier en enthousiasme begonnen. De weergoden zijn kennelijk ook erg blij, want na een toch wat natte zomer krijgen we een hittegolf op ons dak. Beetje puffen, zweten en aan je stoel blijven plakken, maar het is heerlijk nazomeren!
Aan plannen voor dit schooljaar geen gebrek, als team hebben we ook meteen een start gemaakt met bepalen wat dit voor iedereen betekent, zowel op individuele basis als voor het hele team. We hebben er zin in!
De informatieavonden zijn ook allemaal al gehouden en dit jaar hebben wij voor het eerst een soort informatiefolder gemaakt voor alle ouders, waarin de meest essentiële informatie over de groep te vinden is. Hopelijk gaat dit jullie helpen.
Daarnaast zijn wij gestart met het continurooster, ook tijdens de informatieavonden kwam het even ter sprake. Wij zijn er heel blij mee en ook de kinderen geven aan er blij mee te zijn. Er is veel meer rust in de school en dat is voor iedereen heel fijn.
Natuurlijk zijn er altijd een paar minpuntjes te vinden, maar die zijn absoluut niet van dien aard om zaken nu aan te passen. Iedereen moet ook even de tijd krijgen om te wennen aan het nieuwe!

Schoolfeest

Het verschil tussen een High Tea en een Afternoon Tea | Theehoffje

Zaterdag is er weer ons jaarlijkse schoolfeest! De OR verzet altijd veel werk om er een leuke middag van te maken waarop ouders, kinderen en team het gezellig hebben met elkaar, kennis te maken en dit alles onder het genot van een heerlijk kopje thee (of iets anders) met iets lekkers -zelf gebakken- erbij. Uiteraard is er ook voor de kinderen genoeg te doen.
Wij verheugen ons er op en zoals het er nu naar uit ziet, zijn wij zaterdag met een grote groep mensen! Tot dan!

Groep 1 en 2

Muzikaal het nieuwe schooljaar ingewijd….
Wij zijn gestart met een project dat alles te maken heeft met muziek. Waar kun je muziek mee maken? Welke instrumenten ken je? Wat is een orkest? Wat doet een dirigent? Enz. enz. Een leuk thema met heel veel mogelijkheden. Uiteraard zijn onze lessen allemaal aangepast aan dit thema, zo hebben we gewerkt over de instrumenten, erover gezongen, erover voorgelezen en natuurlijk heel veel zelf muziek gemaakt. Jullie zullen wel begrijpen dat spelen in de muziekhoek het allerleukste was! Daarnaast vragen ze dagelijks of we weer op onze zelfgemaakte trommels gaan spelen. Rianne bedankt voor de prachtige blikken, die hebben een goede bestemming gekregen!

Welkom!
Nieuwe kleuters erbij, ja gezellig! Na de vakantie zijn Arwen Beekhof en Maarten Laaij erbij gekomen. Alieke Meijer is momenteel aan het wennen en is ook al bijna 4 jaar. Wij wensen jullie een hele fijne tijd op Basisschool Oudendijk!

Groep 3 en 4

De start van het nieuwe schooljaar.
Na een aantal lekkere vrije weken zijn we weer begonnen! We hebben 3 nieuwe leerlingen in de klas: Noa, Naomi en Wendy. Wat fijn dat jullie er zijn! De eerste weken staan in het teken van kennismaken. We hebben een leuke bingo gedaan waarbij de kinderen elkaar beter leren kennen. Wat een gezelligheid. Tussendoor doen we verschillende spelletjes met elkaar, leuk én leerzaam.

Het reilen en zeilen in de klas.
Wat een luxe dat we onze klas soms kunnen splitsen. Groep 3 heeft nog veel begeleiding nodig bij het dagelijkse programma. Ook voor groep 4 geeft dit de nodige rust. We zijn natuurlijk wel gewoon één groep, we doen dus zoveel mogelijk dingen samen met alle kinderen. Leuk om te zien dat de klas zich zo prettig mengt.

Groep 5 en 6

Eerste schoolweken
Tijdens de eerste schoolweken hebben we vooral tijd en aandacht besteed aan het leren kennen van elkaar en het werken in groep 5/6. Voor de kinderen uit groep 4 is het best wel even wennen, maar we zien ook dat dit al heel snel gaat. We leren elkaar steeds beter kennen, doordat we regelmatig met elkaar samenwerken, groepsvormende activiteiten doen en doordat we fijn samen spelen. Met elkaar hebben we een groepsnaam bedacht en onze eigen afspraken gemaakt, zodat we van dit schooljaar vooral een fijn en gezellig jaar kunnen maken. We kijken nu al uit naar de rest van dit schooljaar. 

Informatieavond 
Wat leuk dat jullie er met zovelen waren. Fijn om zo samen het schooljaar te starten. We hebben besproken hoe we dit schooljaar werken en waar we aandacht aan besteden. We vonden het erg fijn dat jullie met ons mee hebben gedacht. Naderhand heeft iedereen een folder meegekregen met de nodige informatie. Daarbij waren de data voor de inloopmiddagen nog niet ingevuld. Meer informatie hierover volgt nog.

Tafels oefenen
Vorige week hebben alle kinderen een tafelposter meegekregen. Op school besteden wij veel aandacht aan de tafels. Dit zijn hele belangrijke bouwstenen voor het rekenen en hierop bouwen wij steeds verder. Denk bijvoorbeeld aan de deelsommen en cijferen wat we daarnaast veel gaan doen. Het is belangrijk dat de tafels van 1 t/m 10 geautomatiseerd zijn. Mocht dit nog niet zo zijn, wilt u dan uw kind helpen door ook zo veel mogelijk de tafels te oefenen? Dat kan op allerlei (speelse) manieren. Door ze op te schrijven, met een bal, met kaartjes, op de fiets, op de computer of met een poster. Dat geeft uw kind uiteindelijk weer zelfvertrouwen voor het verdere rekenwerk. 

Groep 7 en 8

Belangrijke data:
26 september: monumentenklassendag
27 september: start Kinderpostzegels, kinderen 12.00 uur vrij!

Gespannen koppies zo'n week of drie geleden, nieuwe groep en nieuwe juffen, het is allemaal wat! Inmiddels zijn ze al wat meer gewend en begint de ontspanning te komen en het ritme te komen.
Wat meer (huis)werk, meer aandacht voor plannen, zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid is best even een overgang. De een heeft er nog even wat meer moeite mee dan de ander, maar dat is allemaal geen probleem. Wij weten uit lange ervaring dat dit uiteindelijk allemaal goed komt met wat hulp en bemoediging van ons en jullie. Paniek is niet nodig en als dat al wel nodig zou zijn, dan hebben wij jullie al lang geïnformeerd!
We hebben een goede start gehad met het maken van het klassenrecept, het al lopend met vragenblaadjes kletspraatjes voeren met elkaar om elkaar beter te leren kennen, wie ben ik te spelen, de weken te evalueren met elkaar en ook gewoon tussendoor plezier te hebben met elkaar. Het is een mooie en leuke groep kinderen en wij kijken uit naar weer een bijzonder jaar waarin wij veel met elkaar gaan beleven!

Informatieavond
Fijn dat jullie met een flink aantal gekomen zijn! We hebben veel kunnen vertellen en uitleggen, jullie vragen kunnen beantwoorden en de dag erna kregen jullie de 'folder' met alle belangrijke informatie.
Zoals gezegd: we doen het samen met jullie, we hebben elkaar nodig. Als er iets is, weet ons dan te vinden dan kunnen we het erover hebben en dit alles met doelen die wij voor de kinderen voor ogen hebben in het hoofd.
Wat sowieso prettig is, is als kinderen de (deel)tafels tot en met 12 kunnen dromen (een aantal kinderen lukt dit al) en er lekker gelezen wordt!
Er komen nog weken dit schooljaar waarin jullie het laatste kwartier in de klas mogen komen kijken. De data zullen nog met jullie gedeeld worden.

Project Faqta

Nasa-website laat ons non-stop de aarde zien | Trouw

Het thema dat wij nu behandelen is "Onze Eeuwige aard". Dat de aarde eeuwig is, is niet vanzelfsprekend en wij als mens hebben daar ook een belangrijke rol in. De kinderen hebben als opdracht een campagne te maken voor een zelfbedachte actie de bijdraagt aan de eeuwigheid van de aarde. Bedenk een slogan, maak een poster/affiche, bedenk activiteiten en presenteer dit. Wij zijn heel benieuwd naar hoe creatief zij zijn en welke -verrassende - onderwerpen zij kiezen. Zij hebben hier tijd genoeg voor, tegen de tijd dat de toets wordt opgegeven moet het af zijn en dat duurt nog even.

Drama
Wat heerlijk dat we het jaar weer kunnen starten met een dramales van juf Sophie! Er wordt tijdens deze lessen zo veel geleerd: jezelf presenteren, in een rol je durven laten zien, improviseren in een rollenspel, de ruimte op het podium innemen, maar ook sociale vaardigheden komen aan bod als je samen (toneel)speelt. De eerste les startte met een leuke kennismaking: Schrijf je voornaam op je wisbordje en bedenk bij iedere letter van je naam een karaktereigenschap, een hobby of iets anders waar je van houdt en bespreek dat met je buren. Juf Sophie leerde zo de kinderen wat beter kennen, maar de kinderen elkaar ook! "Houd jij van paardrijden? Dat wist ik helemaal niet!", "Ik heb de E van Energiek, want ik kan niet goed stil blijven zitten." of "Getsie, houd jij van Unoxworst? Dat lust ik helemaal niet!" In de speelzaal hebben we nog wat kennismakingsspellen gespeeld, waarbij te merken was dat sommige kinderen echt een beetje los moesten komen om weer iets te durven in een "nieuwe" klas. We kijken uit naar de opdrachten van volgende week!

Fijn weekend (en tot zaterdag?)!

Jakobien, Roos en Carien


Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl