Nieuwsflits nr 3, 9 november 2023

9 november 2023

Belangrijke data:
13-17 november: inloopweek. Jullie kunnen het laatste kwartier van de dag in de klas van jullie kind komen kijken.
15 november: Ouderavond leren leren. Jullie komen toch ook? De groep belangstellenden kan en mag echt een stuk groter zijn!
16 november: Fietsverlichtingscontrole
21 november: rapporten mee naar huis
27 - 30 november: rapportgesprekken
5 december: Sint op school
19 december: Mad Science promoshow
19 december: kerstdiner; kinderen middag vrij.

Ouderavond Leren Leren

Volgende week woensdagavond hebben wij onze laatste teamtraining in het traject Eigenaarschap & Motivatie. Wij zijn begonnen met Leren Leren, een voorwaarde om over te kunnen gaan op eigenaarschap & motivatie.
Wij vinden het belangrijk om jullie te laten weten wat het hele traject inhoudt, wat dit voor de kinderen en de leerkrachten betekent en ook om opmerkingen 'de juf helpt me niet, want het stond de hele dag op rood' beter te laten begrijpen.
De MR heeft al eerder geprobeerd om deze ouderavond te organiseren, maar Corona en een drukke agenda gooiden wat roet in het eten. Wij zijn blij dat het nu wel door kan gaan.
De groep belangstellenden mag en kan wat ons betreft groter, het gaat over het onderwijs aan jullie kinderen. Dus! Open Parro en meld je aan voor deze ongetwijfeld leerzame avond!

Klussenochtend

Helaas kon door te weinig aanmeldingen de klussenochtend niet doorgaan. In het voorjaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Gelukkig is Jeroen van der Stelt Wouter nog komen helpen (dank je wel!!) en zo zijn er toch nog heel wat klusjes gedaan. Heel fijn!

Kinder Meedenk Raad

Ook dit schooljaar hebben wij weer een KMR. De kinderen hebben gekozen voor Lise, Sven, Sam en Lotte. Zij hebben al een keer vergaderd met de oudergeleding van de MR en zijn druk in de weer om ideeën onder alle kinderen te verzamelen.
Heel veel succes met jullie leuke en belangrijke werk!

Groep 1 en 2

Bij mij thuis/ herfst
Bijna 4 weken heeft het thema “bij mij thuis” centraal gestaan tijdens onze lessen. Dit was tevens dit jaar het thema van de Kinderboekenweek. Een divers onderwerp waar ieder kind wel iets over wist te vertellen. Met hoeveel personen wonen jullie? Hoeveel slaapkamers heeft jullie huis? Welke feesten vieren jullie? Wat zijn de regels? Wat is leuk / minder leuk bij jullie thuis? Enz. enz. Alle lessen waren weer aangepast aan dit thema. Het leukste vonden ze het om in een groepje hun eigen huis te mogen maken, schilderen en behangen. Met als hoogtepunt erin mogen eten. Rianne hartelijk bedankt voor de prachtige dozen, want daar gaan we de komende weken ook nog volop van genieten!  Tijdens de Kinderboekenweek is Licenka, de moeder van Joshua, nog gezellig komen voorlezen. Licenka, fijn dat jij er was, de kinderen vonden het erg leuk!. 

De afgelopen 2 weken hebben we, hoe kan het ook anders met zoveel zichtbare veranderingen buiten, gewerkt over het thema herfst. De egel, de eekhoorn, de spin enz. enz. Ze kunnen er vast al heel veel over vertellen. Ook weer leuk!

Judo
Al dagen voordat de eerste les eindelijk daar was, was judo het gesprek van de dag. Ze keken er vooral naar uit om een judo-pak te mogen dragen. Toen de eerste les begon en Emiel zei dat ze de eerste les nog geen pak zouden gaan dragen, was er zichtbaar teleurstelling! 
Maar… Emiel deed niet moeilijk en ze mochten toch een pak aan. Alle kinderen zeiden dat ze er goed in waren, dus dat komt vast goed! Ze kijken nu alweer uit naar de volgende les!

Prettig weekend, Petra en Ingrid.

Groep 5 en 6

De maand oktober stond bol van de activiteiten in het kader van de kinderboekenweek en het cultuurproject erfgoed. Hieronder lezen jullie wat we zoal georganiseerd hebben. Zo hadden we op dinsdag 24 oktober in de middag Oud Hollandse spelletjes. Alle kinderen van groep 1 t/m 8 werden in groepen gedeeld en konden kiezen uit verschillende spellen zoals : spijkerpoepen, zaklopen, sjoelen en bijvoorbeeld ezeltje prikje. Kortom een middag vol gezelligheid voor iedereen. 

Leesmarathon
Op donderdag 26 oktober was het dan eindelijk weer tijd voor de jaarlijkse leesmarathon. Voor groep 5 was dit nog helemaal nieuw. Kinderen hadden gezorgd voor comfortabele outfits, warme dekentjes, zachte kussens en vooral veel leesvoer!! Er is veel gelezen door alle kinderen. Daarnaast was het weer een leuk gezicht om de hele hal gevuld te zien met matrassen, kussens en kinderen die met hun opperste concentratie aan het lezen waren. 


Boekenmarkt
Op 26 oktober stond de hele donderdag in het teken van de kinderboekenweek. Na de leesmarathon hadden we in de middag namelijk weer boekenmarkt. Veel kinderen hadden thuis boeken verzameld om vervolgens weer te verkopen tijdens de boekenmarkt. Leuk om te zien hoe sommige kinderen zich als echte handelaren ontpopten. 

Knutselen Erfgoed
De groepen 5 t/m 8 hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan huizen die passen bij het cultuurproject erfgoed. Deze week worden de huizen afgemaakt en kunnen ze getoond worden in de hal. Dus loop gerust binnen om ze te komen bekijken. 

Judoles
Vorige week zijn we gestart met een reeks van 6 judolessen. Vol spanning gingen we dinsdag 31 okt van start bij het OVO. De hele zaal lag vol met matten en de kinderen kregen allemaal een judopak aan zodat ze echt goed konden oefenen. De eerste les ging over vertrouwen en zo zal er elke week een nieuw onderdeel aan bod komen. 

Varend erfgoed 
Op donderdag 2 november was het dan eindelijk zo ver. Ons uitje naar de scheepswerf bij Woudrichem. De afgelopen weken hebben we in de klas al verschillende lessen gehad en geleerd over varend erfgoed. We leerden over het leven aan boord, over vrachtvervoer, ambachtslieden en wedstrijdschepen. Tijdens ons uitje mochten we echt gaan ervaren hoe het leven op een schip was. We kregen een rondleiding op een vissersboot, leerden werken met katrollen, leerden de verschillende onderdelen van boten kennen en leerden navigeren met een kompas. Kortom een fantastisch en waardevol project en uitje! Met hartelijke dank aan Martin Rog en vrijwilligers die hier veel voor geregeld hebben! 

Tussendoor is er natuurlijk heel veel gelezen en voorgelezen. En we gaan er gewoon nog een tijdje mee door. Hoe? Dat lezen jullie in de volgende nieuwsflits. 

Juf Jetske, juf Petra en juf Annelies

Groep 7 en 8

Kinderboekenweek en cultuurproject
De afgelopen weken zijn wij druk in de weer geweest met van alles rondom de kinderboekenweek en het daaraan gekoppelde erfgoed project. Véél (voor)lezen in zowel de klas als de huiskamer en ook twee keer aan de onderbouw, oud-Hollandse spelletjes spelen, knutselen van huizen met onder andere de oude gevels (trapgevel, klokgevel etc.) en tongbrekers maken met een letter uit het alfabet. De laatste twee activiteiten deden/doen wij gezellig met groep 5/6, leuke dingen om samen te doen. De tongbrekers worden als bijlage bij deze Flits meegestuurd. Uiteraard waren er ook de zo vertrouwde leesmarathon en boekenmarkt. Wij gaan nog heel even door met knutselen en deze week zijn wij ook begonnen aan de voorrondes van de voorleeswedstrijd op schoolniveau.

Reclame-/campagnebureaus
Bij Faqta hebben we het gehad over de eeuwige aarde. De vraag is natuurlijk of deze wel zo eeuwig is. Wereldwijd is men bezig met klimaatmaatverandering, activiteiten om de natuur te helpen en ga zo nog maar even door.
In de klas zijn ongeveer 15 reclame-/campagnebureaus uit de grond gestampt en ieder bureau bereidde een campagne voor om iets goed te doen voor de aarde: het redden van een dier, de plastic soep verminderen, het redden van het tropisch regenwoud etc. Het leek makkelijker dan het was en dat alleen al was een goede leerschool. Er zijn echt mooie dingen gemaakt en verzonnen, het was heel leuk om alle presentaties te zien!

Schooljudo
Wij hebben nu twee lessen gehad en het is een feestje! De kinderen gaan op een totaal andere manier dan anders aan de slag met belangrijke waarden in het leven. We hebben nu vertrouwen en samenwerken gehad. Waarden die ook voor de judosport belangrijk zijn en daarom is deze sport zo goed voor het ondersteunen van de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wij zijn blij dat wij nu deze zes lessen kunnen krijgen en wie weet gaan we volgend jaar verder!

Groep 8 aan de macht
Dinsdag is een medewerkster van BNNVARA met groep 8 komen praten over het programma "Groep 8 aan de macht". Welke problemen (her)kennen zij en hoe denken ze die op te lossen als zij aan de macht zouden zijn? Daar is uitgebreid over gesproken. Nu is het afwachten of de groep ook echt mee mag doen aan het programma, er zijn meer groepen 8 waarmee gesproken wordt.
Fingers crossed!

Evalueren en reflecteren
Iets wat sowieso na iedere les moet, vaak kijken wij of de doelen behaald zijn, maar eerlijk is eerlijk het schiet er door tijdgebrek ook wel eens bij in. Op vrijdag doen we dit eigenlijk altijd wel over de hele week. We proberen dan wat verschillende werkvormen te bedenken en hopen dat daarmee ook leuke gesprekken tussen de kinderen op gang komen. Kinderen weten vaak heel goed hoe ze het doen en wat ze allemaal kunnen doen om dingen sterker te maken etc. Mooi hoe dit na verloop van tijd steeds beter gaat en inhoudelijk sterker wordt!

IEP
Volgende week gaan we bij groep 8 de eerste IEP-toetsen afnemen. Omdat begin februari de Doorstroomtoets is, nemen wij voor deze groep geen januari toetsen af, dat is teveel van het goede en voegt niet veel toe. In januari krijgen de kinderen wel hun voorlopige VO-advies en de toetsen van volgende week, kunnen het beeld dat wij hebben bevestigen of wat nuanceren.
Wij zijn benieuwd naar hoe de kinderen deze toetsen ervaren. Het zal even wennen zijn, ook voor ons, maar daar houden wij allemaal rekening mee.

Oud-leerlinge in de klas!
Afgelopen donderdag kwam onze oud-leerlinge Shené Banga iets vertellen over De Schans. Enkele kinderen hadden al een open dag bezocht en die vonden het een leuke school. Shené gaat dit jaar al eindexamen doen, een spannend jaar dus.
Zij kwam samen met een leerkracht en er is veel verteld over de school. Daarna mochten ze allemaal een etui versieren met onder andere veel glim glim en bling bling, altijd leuk!
Gezellig om weer een oud-leerlinge te zien en te spreken!

Na alle projecten en andere activiteiten, hobbelen we nu zo langzaamaan de tijd van Sinterklaas en Kerstmis in. Druk, maar gezellig en sfeervol, weer iets om naar uit te kijken!

Alvast fijn weekend!

Jakobien, Roos en Carien


Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl