Nieuwsflits nr 4, 30 november 2023

30 november 2023

Belangrijke data:
5 december: Sint en zijn Pieten komen onze school bezoeken
12 december: laatste judoles
19 december: Kerstdiner, kinderen 's middags vrij
22 december: 12.0o uur start kerstvakantie

Ouderavond Leren Leren

Op 15 november hebben wij als team het traject Leren Leren en Eigenaarschap & Motivatie afgerond. Leuk om dit af te sluiten met een ouderavond over Leren Leren. Het Leren Leren omvat allerlei vaardigheden die niet alleen heel belangrijk zijn voor het onderwijs, maar eigenlijk voor het hele leven van belang zijn. Hoe fijn is het om te kunnen plannen, samenwerken, lessen leren uit gemaakt/gedaan werk en zo nog veel meer. Allemaal dingen waar wij vrijwel dagelijks mee te maken hebben.
Het was een goed bezochte avond, waar niet alleen geluisterd werd, maar iedereen ook actief met enkele coöperatieve werkvormen kennis maakte.
De rest van dit schooljaar en hierna zal in het teken staan van het inbedden van al het geleerde. Plannen voor nog meer scholing zijn er zeer zeker, maar nu even een periode van doen, ervaren en samen leren!

Parkeren

Wij zien de laatste tijd weer meer ouders/opa's en oma's parkeren in de vakken bij het OVO gebouw. Ons parkeerbeleid geeft aan dat niet te doen, het achteruit rijden tijdens de breng- en haaltijden levert gevaarlijke situaties op. Leerkrachten parkeren daar heel bewust om deze gevaarlijke situaties te voorkomen.
Denken jullie hier weer een beetje beter aan en geef het vooral ook door aan anderen die jullie kinderen komen brengen en halen! In de schoolgids staan de regels ook heel duidelijk beschreven.

Parkeren Kiss & ride voor de school uiteraard togestaan.

Handjes die enorm helpen!

Wat zijn wij blij met ouders die zomaar tussendoor even dingen komen repareren of andere klusjes willen doen voor ons! Alexander dank je wel voor het weer soepel laten doorlopen van de afvoer in de werkkast en Jouko heel veel dank voor het uitvoeren van van alles aan het gymmateriaal na een controle. Alles doet het weer!
Geweldig om dit voor ons te willen doen!

Groep 1 en 2

Sinterklaas
Sinterklaas is het nieuwe thema waarover wij momenteel werken. Er werd al weken naar uitgekeken, dus daar konden wij niet onderuit! Een gezellig project waar de kinderen helemaal in op gaan, want wat is er leuker om Sint zijn paard te mogen verzorgen, pakjes in te mogen pakken, cadeautjes door de schoorsteen te mogen gooien, te rekenen met echte kruidnootjes enz. enz.? Gisteren zijn wij weer aan de slag geweest als heuse bakpieten en hebben wij een aanzienlijke hoeveelheid kruidnootjes gemaakt. Fijn, bij AH in Sleeuwijk mochten ze dit jaar ook weer gebakken worden. Ze waren heerlijk! Malika wederom bedankt voor je hulp!

Nieuwe leerlingen
Onze groep groeit, gezellig! We hebben Nikki Donk, Daan Versteeg en Jace Vermeulen deze maand mogen verwelkomen. Wij wensen hen alle drie een hele fijne tijd toe op basisschool Oudendijk!

Jouko bedankt!
Jouko heeft deze week de gymtoestellen extra verstevigd, zodat de kinderen nog veiliger kunnen gymmen. Heel hartelijk dank!

Fijn weekend, Petra en Ingrid.

Groep 3 en 4

Hiro
De kinderen zijn gestart met een lessenreeks judo van 6 weken. Het zijn geen gewone judo lessen. Er staan verschillende belangrijke onderwerpen centraal.
Vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing, weerbaarheid, discipline en plezier. Iedere les leren de kinderen hoe ze met deze onderwerpen kunnen omgaan. Dit komt ook terug in de klas. Goed om te zien dat de kinderen zo enthousiast zijn én dat het de groep veel positiviteit geeft!

Klokken en de tafels
We zijn in groep 3 en 4 druk aan het rekenen met klokken. Analoog en digitaal.
In groep 3 gaat het nu nog om de hele en halve uren. Groep 4 is flink aan het stoeien met de hele uren, de halve uren en de kwartieren. Best lastig. Een voorbeeldvraag: Het is nu 14.45, drie kwartier later is het….? Fijn dat er veel ouders met de kinderen hebben geoefend! Ook wordt er veel geoefend met de tafels. De tafels van 0,1,2,5 en 10 gaan al goed bij veel kinderen. Nu zijn we bezig met de tafel van 3. Oefenen jullie allemaal mee?

Schoolontbijt
Het eten werd later gebracht dan verwacht, dus hebben we een gezellige school lunch gehad. Broodjes, yoghurt, tomaten en fruit. Heel lekker én gezond. Er is flink gegeten!

Sinterklaas
De klas is omgetoverd in Sinterklaas sfeer. Een heuse open haard met kleedje ervoor, slingers en natuurlijk de knutsels van de kinderen. Er staan ook verschillende Sinterklaas boeken om lekker zelf te lezen. Iedere dag kijken we het Sinterklaasjournaal.
Dinsdag 5 december komt Sinterklaas op school en in de klas. Spannend! Zal hij ook dit jaar cadeautjes hebben meegenomen?

Groep 5 en 6

Schoolunch
Op 9 november hadden we in plaats van een schoolontbijt een gezellige school lunch. We hebben tijdens de lunch heerlijk uitgebreid zitten tafelen. We konden genieten van broodjes, crackers, yoghurt met cruesli, eitjes, fruit en tomaatjes. Naast dat het natuurlijk altijd smullen is van zo'n uitgebreide lunch, was het ook erg gezellig om samen de tijd te nemen met elkaar. Volgend jaar gaan we weer voor het schoolontbijt! 

Voorleeswedstrijd
De afgelopen weken hebben elke dag twee kinderen voorgelezen voor de klas. De kinderen mochten dan op de hoge voorleeskruk zitten en kregen 5 minuten om voor te lezen. We hebben een grote variatie aan leesboeken gehoord. Spannende, grappige of juist weer avontuurlijke boeken. In het begin was het voor sommige kinderen best even spannend, maar uiteindelijk viel dat toch best wel mee! Vanmiddag is de schoolfinale en dan horen jullie wie de winnaar is!

Judolessen
We zijn nu al een aantal weken bezig met judolessen en daarbij komen een heleboel waarden aan bod. Zo oefenen we met vertrouwen, samenwerken, respect, beheersing en weerbaarheid. Op bijgevoegde foto’s zien jullie een onderdeel waarbij we geoefend hebben met beheersing en vertrouwen. Alle kinderen (26 waren er die dag aanwezig) moesten proberen om met elkaar in één vak te gaan staan. En zoals op de foto te zien is, was dat vak niet zo groot. Dit is natuurlijk niet het enige wat we doen tijdens de les, zo hebben we ook geoefend met rollen over de schouder. Goed te doen voor iedereen en heel belangrijk dat je je eigen grens aangeeft (respect). Het is heel mooi om te zien hoe de kinderen rekening met elkaar weten te houden. 

Gastles uilen
Dinsdag 21 sept hadden we een gastles over uilen van meester Piet. Hij vertelde uitgebreid over de verschillende soorten uilen die hier in de buurt allemaal voorkomen. We mochten de opgezette uilen die hij meebracht ook echt aanraken en wat voelen ze zacht aan. Hoewel, de klauwen waren iets minder prettig en juist heel scherp. Als afsluiting van de les kreeg iedereen een braakbal en mochten we op zoek naar botjes van spitsmuizen en woelmuizen. Dat bleek een flink priegelwerk te zijn en sommige kinderen waren nog lang niet klaar met uitpluizen dus mochten ze daar thuis mee verder gaan. Er werden in de klas al hele mooie ontdekkingen gedaan. 

Sinterklaasfeest in de klas
Volgende week dinsdag vieren we het grote Sinterklaasfeest in de klas. Inmiddels staat de gang al aardig vol met allerlei prachtige creaties. Natuurlijk willen we Sinterklaas  verwelkomen op het plein, dus we oefenen flink met de liedjes in de klas. In de volgende nieuwsflits meer hierover….

Groep 7 en 8

Week van Respect
Van 6 tot en met 12 november was de week van respect. Wij hebben hier een les aan besteed. Allereerst aangeven wat respect voor de kinderen nou eigenlijk betekent. Op zich al een lastige vraag. Velen vinden dit bijna een synoniem van aardig zijn. Al pratend zijn we erachter gekomen dat dit toch wel anders ligt, dat het veel meer is dan dat.
Ze hebben in groepjes gewerkt en kregen enkele bladen vol met stellingen, waarvan ze moesten aangeven of dat wel of niet met respect te maken had. Vervolgens moest er gezegd worden met welke stellingen ze het pertinent oneens waren en met welke heel erg eens en tot slot welke stelling deels wel en deels niet met respect te maken kon hebben.
Dit leverde mooie gesprekken op en de stelling dat respect verdiend moet worden en je niet zomaar krijgt was voor sommigen een waardevol leermoment. Mooi om te zien hoe kinderen primair soms vrij ongenuanceerd kunnen reageren en later door erover te praten met elkaar heel erg genuanceerd kunnen zijn.

Schoolontbijt werd een gezellige lunch
Er was iets fout gegaan met het leveren van de ontbijtdozen, maar geen paniek, we hebben een continurooster dus iedereen is op school waardoor we ook heel gezellig met elkaar kunnen lunchen. Alles rap klaargezet, smullen van lekkere dingen en het leuk hebben met elkaar en zo hebben we op een heel simpele manier een leuk moment met elkaar! Daarna heerlijk aan de afwas, waar sommigen nog wat extra in geschoold kunnen worden:) Maar, met elkaar hebben we de hal opgeruimd, alles schoongemaakt en alles was weer spic en span. Dank jullie wel!

Bureau Halt, les over Vuurwerk
Vorige week woensdag kwam juf Agnes een gastles geven over Veilig Oud en Nieuw. Voor velen een vuurwerkfestijn en dan wordt er bijna niet meer nagedacht over wat eigenlijk wel en niet mag en dat is toch wel heel belangrijk. Wat mag er eigenlijk en wanneer? Is toekijken en niet ingrijpen ook strafbaar? Wat gebeurt er als je iets doet wat strafbaar is? Hoe houd je het veilig voor jezelf en anderen? Veel om over na te denken en goed om over te praten. Wij hopen dat ze allemaal goed en veilig het oude jaar gaan uitluiden en het nieuwe jaar gaan inluiden!

Voorleeswedstrijd in de klas
In plaats van juffen die voorlezen, hebben wij nu kinderen die voorlezen. Iedere dag mogen twee kinderen aan het bureau zitten en een zelfgekozen fragment uit een boek zo goed mogelijk voorlezen aan de klas. Of ze nu wel of niet mee willen doen aan de schoolfinale is niet van belang, iedereen doet in de klas gewoon mee. We hebben heel goede voorlezers gehoord, ook kinderen die nog wat moeten oefenen en/of beter voorbereiden. Er is helaas maar een kleine groep die aan de schoolfinale wil meedoen waardoor wat voorleestalent wat onder de radar zal blijven. Vandaag kiezen wij wie de finalisten zijn en dan is vanmiddag de schoolfinale waar het vertegenwoordigen van de school tijdens de ronde op gemeenteniveau de hoofdprijs is. Daar horen jullie later meer over!

Uilenles
Vorige week dinsdag kwam meester Henk (gepensioneerd leerkracht uit Sleeuwijk) vertellen over zijn passie voor uilen.
Wat een schitterende dieren en wat kon meester Henk daar goed over vertellen! De kinderen hingen aan zijn lippen! 
Hieronder een paar nieuw geleerde feitjes:
- De ransuil heeft 'flosjes'/ veren op zijn kop en dat zijn niet zijn oren! Zijn oren zijn kleine gaatjes in de zijkant van zijn kop. Als de ransuil alert is staan de flosjes recht omhoog.
- Veel kerkuilen zaten in de nok van vervallen schuren in Altena. Maar er zijn weinig vervallen schuren meer over, daarom heeft Altenatuur i.s.m. IVN vele uilenkasten in (boeren)schuren opgehangen. Nu hebben ze weer een mooie plaats om te nestelen.
- De kleur van de ogen van een uil bepaalt of hij overdag of in de nacht jaagt.
- De grootte van de muizenpopulatie bepaalt de hoeveelheid jonge uilen.
- Een jonge uil heet een uilskuiken. Als de vogel wat ouder is heet het een takkeling; dat is een jonge vogel die alleen van tak naar tak kan springen.
- De mannetjesuil voert de muizen aan en de vrouwtjesuil verscheurt de muis in stukjes met haar snavel om aan de jongen te voeren. Ze hebben een duidelijke taakverdeling!
- Volwassen uilen eten muizen en slikken ze geheel door. Nadat het eten verteerd is komen de botjes en haren van een muis er met een braakbal weer uit.
Als kers op de taart mochten alle kinderen pluizen in braakballen! Hele mooie vondsten kwamen naar boven: o.a. schedeltjes, ribben, gehoorbeentjes van huismuizen, woelmuizen, spitsmuizen en zelfs de bijzondere waterspitsmuis! Wat een enthousiasme en concentratie was er te zien! De kinderen die vol afschuw naar de braakbal zaten te kijken werden direct door andere kinderen geholpen.

Dank meester Henk voor de enorm leuke les en Thessa voor het aandragen van dit idee. We hebben genoten!

IEP-toetsen
Kreeg groep 8 voorheen hun voorlopige VO-advies in december, maakte zij de CITO-toetsen in januari en ergens in april de Eindtoets, zo anders is het nu. Allereerst geen Cito meer, maar IEP. Zij hebben als eersten van de school de toetsen voor lezen, taalverzorging en rekenen gemaakt. Zowel voor hen als voor ons spannend. Het is goed gegaan en zij hebben het ook goed en volgens verwachting gemaakt. Dat is al fijn. Wij hebben gevraagd wat zij er van vonden. De reacties waren positief: fijne manier van vraagstelling, geen eindeloos lange toets, fijn dat er een voorleesfunctie is. Digitaal geen probleem want teksten kunnen geprint worden en rekenen doe je gewoon op papier en dan vul je het antwoord digitaal in. Nu moeten wij ook gaan leren hoe goed te analyseren, maar daar zijn allerlei hulpmiddelen voor. In januari geven wij dan ons voorlopig advies mee en begin februari is de Doorstroomtoets.
Naast deze toetsen zijn zowel groep 7 als 8 bezig met de toetsen Hart &Handen (sociaal-emotionele ontwikkeling, leeraanpak en creatief vermogen). We hadden gehoopt dat dit alles af zou zijn voor de rapportgesprekken, maar dat is ze niet gelukt. De uitslagen worden weergegeven in een spindiagram, waarover wij met hen het gesprek kunnen voeren. In het voorjaar doen we dit nog een keer en dan kunnen wij en zijzelf de ontwikkeling zien.

Rapporten en gesprekken naar aanleiding van hun eigen verhaal tot dit rapport
Vorige week hebben de kinderen hun rapporten mee naar huis gekregen en de inhoud (resultaten en begeleidende teksten) spreken voor zich. Ze mogen allemaal trots zijn op zichzelf, wat niet betekent dat er niet nog een boel te leren valt en dat is maar goed ook! Zij weten zelf vaak heel erg goed wat er nog te leren is, dat inzicht is alleen maar fijn.
Zij hebben als huiswerk voor de gesprekken de opdracht gekregen om hun eigen verhaal te vertellen tot dit rapport. Dit gaat zowel over de leerstof als over het Leren leren. Waar sta ik, wat gaat goed en waarom en wat niet waarom? Wat ga ik doen om dingen te verbeteren en maak een plannetje. Dit kunnen ze heel goed, het vraagt alleen dat ze er even voor gaan zitten en er echt even over nadenken. Ook dit hoort bij Leren leren! Dit digitaal inleveren, zodat ook wij ons konden voorbereiden.
Sommige kinderen hadden echt iets moois en weer anderen hadden er toch iets te weinig aandacht aan besteed, wat dan weer een onderwerp van gesprek is. Het is een proces en dus verwachten wij de volgende rapportperiode weer een stap te hebben gezet. Aan het eind van het schooljaar hebben zijn dan aan de hand van drie verhalen een mooi eigen gemaakt overzicht van alles wat zij geleerd hebben in dit schooljaar en wat zij nog willen leren in het jaar daarop.

Sinterklaasfeest in de klas!
Dinsdag is het dan zover! Sint en zijn Pieten komen op school en wij vieren een leuk feest in de klas met prachtige surprises en hoogstaand dichtwerk!
Wij verheugen ons er enorm op, mede gezien alle prachtige dingen die wij in de hal hebben mogen bewonderen. Wat geweldig dat iedereen er echt een kunstwerk van maakt! Later volgen nog meer berichten en foto's, nu doen we het met de voorpret!

Fijn (sinterklaas)weekend!
Jakobien, Roos en Carien



Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl