Nieuwsflits nr 6, 25 januari 2024

25 januari 2024

Belangrijke data:
6 en 7 februari: IEP-Doorstroomtoets groep 8
13 februari: Peuterochtend
15 februari: studiedag; kinderen vrij
16 februari: eerste dag voorjaarsvakantie
27 februari: eerste overleg kampploeg

Nieuw kalenderjaar begonnen!

Na een goede en gezellige kerstvakantie was het ook leuk om weer aan de slag te gaan en de kinderen weer te zien. Allemaal verhalen over gezellige activiteiten, feestjes en alles wat de kerstvakantie altijd weer anders maakt dan de andere vakanties.
Van herfstweer met voorjaartemperaturen vielen we ineens in de echte winter en dat was ook heerlijk. Kou, zon, sneeuwpret en prachtige winterse plaatjes, wat willen we nog meer.
Na de kerstvakantie begint altijd een ogenschijnlijk lange periode, maar de tijd vliegt voorbij! Veel vakanties tussendoor en voor je het weet staan we weer af te tellen in het speeltuintje! Er staat nog een boel op het programma en uiteraard hebben wij daar zo nu en dan jullie hulp bij nodig. Op naar een mooie tweede helft van het schooljaar!

Juf Jetske

Sommige van jullie weten het misschien al door onder andere berichten op social media over het verhuren van hun huis, maar Jetske gaat ons eind van dit schooljaar verlaten. Zij en Jan gaan een jaar lang de wereld rondreizen en wat er daarna gebeurt is voor later. Wat een heerlijk vooruitzicht voor hen, een kans die je zeker moet aangrijpen nu het allemaal kan! Het moment van 'hadden we maar' is zo zonde!
Voor ons natuurlijk een groot gemis, maar wij begrijpen de keuze zo goed.
Wij weten dit natuurlijk al even en zijn druk aan het puzzelen hoe we de formatie voor het volgende schooljaar gaan invullen. We willen het voor de kinderen en collega's zo rustig en prettig mogelijk houden en daarbij ook zoveel mogelijk de extra formatie die er is voor de extra taken behouden. Gezien de enorme krapte op de arbeidsmarkt maken wij een plan A (vacature vervuld) en een plan B (vacature niet vervuld). We zijn al een heel eind en zodra er duidelijkheid is, zullen wij jullie ook informeren. Het plan is om in februari de vacature te plaatsen op social media, website en op onderwijssites en ook jullie inzet zal helpen door berichten te delen, jullie eigen netwerk aan te boren, etc.
Wij houden jullie op de hoogte!

Cultuurproject Design & Techniek

Wij zijn weer begonnen aan een nieuw cultuurproject en dit keer staan de disciplines Design & Techniek centraal. We hebben dit gekoppeld aan kleding en duurzaamheid, hetgeen de paspoppen en alle pakketjes in de hal verklaart!
Iedere groep heeft een leuke eigen invulling gegeven aan dit thema, maar ook zullen wij schoolbreed enkele activiteiten doen. Altijd leuk om allemaal met elkaar in groepjes aan iets samen te werken.
In maart zullen we het project afsluiten, waar jullie uiteraard ook voor uitgenodigd worden. Tegen die tijd komt er nog een Parrobericht!

Deze twee gaan een prachtige en duurzame outfit krijgen!

Sportcoaches

Onze gemeente heeft zeer actieve en waardevolle sportcoaches. Zij verzorgen dit jaar ook nog onze gymlessen en daar zijn wij heel blij mee. Dit gaat wel veranderen, want subsidiestromen wijzigen en de inzet van hun uren krijgt een andere invulling. Heel jammer, maar laten we er nog maar volop van genieten!
Naast de gymlessen verzorgen zij nog een boel andere activiteiten en om het makkelijker te maken om daarvan op de hoogte te blijven hebben zij een QR-code gemaakt van hun pagina op social media. Doe er jullie voordeel mee!

Groep 1 en 2

Br….koud!!
De afgelopen weken stond de winter centraal tijdens onze lessen. De winterse buitentemperaturen en weersomstandigheden sloten vlekkeloos aan bij dit thema.  De kinderen waren ook al snel begaan met de naar voedsel zoekende vogels. Vanuit de klas attendeerden sommige kinderen anderen welke vogels ze buiten zagen, erg leuk om te zien. 
De eerste dag van ons project wisten ze alleen het roodborstje te benoemen, maar inmiddels weten ze er veel meer bij naam. Ze kunnen ook heel goed vertellen waarom wij moeten voeren en waar een groot deel van de vogels vertoeft tijdens de wintermaanden. Onze voederplank wordt ook dagelijks bezocht door verschillende vogels en daar genieten de kinderen van.

Peuters klaar? Bakken maar!
Ken je iemand die tussen de 2,5 en 4 jaar oud is en het leuk zou vinden om, samen met haar of zijn ouders, een kijkje te komen nemen in onze gezellige kleuterklas?  
Nodig ze dan uit voor dinsdagmorgen 13 februari, want tussen half 10 en half 12 ontvangen wij ze graag. Het nieuwe thema staat dan in teken van de bakker. Zij kunnen dan spelen in ons bakkerswinkeltje, zandtaartjes komen bakken, cupcakes versieren en luisteren naar een verhaal dat helemaal aansluit bij het thema.

Kleuterfeest
Op donderdag 16 mei vieren wij ons jaarlijks terugkerende kleuterfeest, hiervoor zijn wij op zoek naar ouders die ons willen helpen met de voorbereidingen en op de dag zelf. Dus, heb je tijd en zin, wij horen het graag! In de gang hangt een formulier waarop jullie dit kenbaar kunnen maken. Vorig schooljaar waren er helaas te weinig aanmeldingen, waardoor we een jaar moesten overslaan

Hopelijk kunnen wij er, met jullie hulp en medewerking, dit schooljaar weer een leuk feest voor de kinderen van maken!

Fijn weekend, Petra en Ingrid.

Groep 3 en 4

Sinterklaas
Wat was het gezellig op de dag dat Sint met zijn pieten in de klas kwamen!
Dansjes, voetbaltrucs, verschillende (judo) kunsten, alles werd uit de kast getrokken om te laten zien.
Voor alle kinderen was er een mooi cadeau. Bedankt Sinterklaas en tot volgend jaar!

Kerst
Na veel oefenen met zingen en dansen was het eindelijk zover….het kerstdiner. De kinderen zagen er prachtig uit. Glitters en gel, jurken en overhemden met daarbij verwachtingsvolle gezichten. Het was een gezellig en lekker diner, genoeg keuze. De optredens waren best een beetje spannend maar gingen heel goed. Samen zingen, kijken naar elkaar en lekker eten. Een geslaagde avond!

Spelling
De kinderen in groep 3 zijn begonnen met spellinglessen uit de methode Staal. Iedere dag staat spelling op het rooster. Netjes schrijven, nadenken over de categorie. Best lastig maar iedereen doet goed zijn best!

Cultuur
Samen met de rest van de school gaan we aan de slag met design, dit koppelen we aan duurzaamheid. We hebben gekozen voor het thema ‘kleding’. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Wat doen we met de kleding die we niet meer passen? Kan dit ook anders? We gaan hier over nadenken en ook zeker met stof en kledingstukken aan de slag. Kunnen we hier weer iets moois of ander leuks van maken? Vast wel!

Sneeuwpoppen in groep 3 en 4
Buiten ligt nu sneeuw, heerlijk! Ook binnen kun je sneeuwpoppen maken. Het was wel een lastige opdracht, de sneeuwpop moest namelijk uit 1 deel bestaan. dus geen bolletjes op elkaar, maar echt boetseren. Zo blijft de sneeuwpop ook langer heel.

Groep 5 en 6

Sneeuwpret buiten
Wat was het leuk om ineens lekker buiten in de sneeuw te kunnen spelen! En dat hebben we dan ook lekker gedaan. Sneeuwballengevechten zijn altijd spannend en dus moesten er duidelijke afspraken gemaakt worden. Maar we hebben veel lol gehad. En ja soms krijg je toch nog sneeuw in je nek, maar gelukkig werden we binnen weer lekker warm .

Cultuurproject Design. 
Zoals jullie misschien al gezien hebben zijn we weer met een nieuw cultuurproject gestart.  Deze keer gaan we aan de slag met design en duurzaamheid. Aanstaande vrijdag hebben we een officiële opening van het project met de hele school. Al hebben we in onze klas al een beginnetje gemaakt. Afgelopen maandagmiddag zijn we lekker gaan ontwerpen en verzinnen wat we met verschillende niet meer gebruikte kledingstukken wilden gaan doen. Daarna mocht dan eindelijk de schaar in de kleding…dat was best even spannend trouwens. Vervolgens heeft iedereen een begin gemaakt aan zijn/haar ontwerp. Het belooft heel wat moois te worden. We zullen alle kleding gaan tonen op de modeshow aan het eind van het project. De precieze datum volgt nog.

Groep 7 en 8

Samen lezen
Lezen, de media staan er vol mee. Het gaat in ieder geval niet goed en dat is een zorgelijk signaal. Wij proberen zoveel mogelijk aandacht aan het technisch lezen en tekstbegrip te besteden en wij zien dat ook bij ons winst te behalen is. Als school gaan wij meedoen aan de Bibliotheek op School, maar daarnaast is het belangrijk dat kinderen lezen ook leuk gaan vinden en daar zelf tijd in gaan stoppen. In de klas hebben we gesprekken gevoerd hierover en dan zien we maar weinig echte lezers, men vindt het saai en alleen al de rug van een boek kan reden zijn om het na 3 seconden alweer in de kast te leggen! Naast lezen is kennis van de wereld om je heen ook hel belangrijk. Dit helpt om teksten te begrijpen en daar ook actief mee aan de slag te gaan. TikTok is de grootste nieuwsbron en dat zegt ook genoeg. Gelukkig zijn er ook kinderen die het jeugdjournaal kijken en/of met hun ouders samen het grote journaal. Het brengt veel, is een mooi moment samen, is heel leerzaam en hoe leuk is het om met je kind over dit alles te kunnen praten?!
Om het lezen aandacht te geven, lezen we nu als klas allemaal in hetzelfde boek, de juf leest ook mee. Het gaat om het boek 'Het Pungelhuis'. Wij hebben het gekregen van de bibliotheek in het kader van leesbevordering. Als het uit is, hebben we opdrachten om het over het boek te hebben.
Heerlijk dat (samen)lezen!

Het Pungelhuis
Het boek won afgelopen jaar de Thea Beckman én de Jonge Beckmanprijs

VO-adviezen

Routekaart van PO, VO, naar je droombaan

Vorige week hebben alle kinderen in groep 8 hun voorlopige VO-advies van ons gekregen. Een bijzonder moment en een eerste stap naar het VO! Wij vinden dat iedereen heel trots mag zijn op waar ze met hard werken gekomen zijn. Natuurlijk zijn er ook nog tips meegegeven, ze hebben nog tijd om nog verder te groeien.
Het vieren van deze mijlpaal moet op de gevoelige plaat worden vastgelegd en we hebben al een paar mooie foto's!
Op 6 en 7 februari maken ze de Doorstroomtoets. Uiterlijk 15 maart krijgen wij de uitslagen binnen en uiterlijk 24 maart komt het definitieve advies. Daarna kan men zich gaan inschrijven op de school van hun keuze. De inschrijfdagen zijn op 26 en 27 maart. Alle informatie is op de websites van de scholen te vinden.

IEP
Volgende week gaan wij voor de eerste keer de IEP-toetsen afnemen in groep 7. Het zal allemaal even wennen zijn, maar wij hebben van groep 8 al geleerd dat zij het als prettig ervaren hebben en wij hebben al heel wat informatie uit de resultaten kunnen halen. Jullie krijgen bij het rapport in maart ook een andere rapportage dan jullie gewend zijn, maar ook dat gaat allemaal wennen!

Cultuurproject
We zijn begonnen aan een nieuw cultuurproject: Design & Techniek. Dit is gekoppeld aan duurzaamheid en kleding. Daar kan je dus alle kanten mee op!
Wij zijn in ieder geval begonnen met het bespreken wat kleding met je doet, wat het zegt over een persoon etc. Kleding doet blijkbaar veel met een mens: het kan je sterker doen voelen, zelfvertrouwen geven, bij de groep laten horen en daarnaast was er voor sommigen ook wel een onderscheid tussen kleding voor school en voor thuis. Ook hebben we dit over de juffen besproken!
Duurzaamheid is nu aan bod: draag je wel eens tweedehandskleding? Wat doe je met jouw kleding als je die niet meer leuk vindt of als het te klein is? Filmpjes over twee ontwerpers die allebei op geheel eigen wijze invulling geven aan het het thema duurzaamheid en kleding en over de belasting voor het milieu van de kledingproductie. Wisten jullie dat het maken van een spijkerbroek 8000 liter water kost en dat de totale uitstoot van de textielindustrie wereldwijd meer is dan alle uitstoot van de internationale lucht- en zeevaart bij elkaar? Uiteraard hebben we hier ook opdrachtjes aan gekoppeld die gaan over hun eigen kledingkast!
Daarnaast is het ook goed om een beeld te hebben wat de kosten zijn om een kledingstuk te maken. Er zijn heel veel posten en zij moeten nu aangeven aan welke post het meeste wordt uitgegeven: winkel, belastingen, loon, vervoer etc.
Uiteindelijk gaan wij natuurlijk heel creatief aan de slag en daar moeten we nog wel wat spullen voor hebben!
Hebben jullie oude lapjes over? Geef ze mee! Verder kunnen wij oude kranten (zo heel en glad mogelijk) en plastic tassen gebruiken (van supermarkten, andere winkels, het maakt niet uit).

Lichtpuntjes!
Vlak voor de vakantie hebben de kinderen een potje (op papier) gevuld met hun lichtpuntjes in het leven. Heel bijzonder en ook wel eens goed om stil te staan bij alles wat je allemaal aan moois in je leven hebt!

Goed weekend!

Jakobien, Roos en Carien


Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl