Nieuwsflits nr 8, 21 maart 2024

21 maart 2024

Belangrijke data:
25 - 28 maart: rapport-/voortgangsgesprekken
29 maart: Goede Vrijdag; vrij
1 april: Tweede paasdag; vrij
19 april: Koningsspelen
22 april - 5 mei: meivakantie

Afsluiting cultuurproject

De afgelopen zes weken hebben wij gewerkt aan ons cultuur thema Design & Techniek met extra aandacht voor duurzaamheid. In de klassen is op eigen en passende wijze aandacht besteed aan wat de kledingindustrie voor het milieu betekent en hoe goed het is om kleren ofwel een nieuwe look te geven ofwel met afval-/restmaterialen nieuwe kleding kleding of andere leuke dingen te maken. Er is gehaakt, naaimachines snorden dat het een lieve lust was, er is met de hand genaaid, geniet, geplakt, gebonden en zo nog veel meer. Zo werden de meest originele kledingstukken en/of accessoires gemaakt. Shirts zijn opgepimpt, petten versierd, hoeden en sokpoppen gemaakt, hele outfits ontworpen, giletje van veel oude tassen in elkaar gestikt, topjes gehaakt, kleding van chipszakjes gecreëerd, slippers van aan elkaar gelijmde flessen kurken en oud tafelzeil gemaakt, zonnebrillen versierd en eigenlijk teveel om op te noemen. Afgelopen vrijdag is alles aan ouders getoond in een spetterende modeshow, waar alle kinderen hun eigen meesterwerkjes lieten zien. Het was heel feestelijk, kinderen trots, ouders enthousiast: een leukere en mooiere afsluiting van dit project kun je je niet wensen!

Rapporten

De rapporten zijn weer meegegeven en er zijn wat zaken veranderd om jullie een nog vollediger beeld te geven van jullie kind op school. Er zitten de nodige bijlagen bij, die kunnen bewaard blijven voor volgende keren. Pas in groep 6 komt er een nieuwe handleiding bij de Talentenkaart.

Alle voortgangs-/rapportgesprekken zijn inmiddels ingepland, wij gaan komende week graag met jullie in gesprek!

Groep 1 en 2

Project de post
De afgelopen weken heeft de post centraal gestaan tijdens onze lessen. Welke weg legt de post af voordat hij bij degene aan wie wij hem sturen aankomt? Waarvoor dient een postzegel? Hoe worden de pakketjes bezorgd?  Enz. enz. allemaal vragen die de kinderen nu kunnen beantwoorden.
Onze oproep voor kaarten en brieven was een groot succes, wij hebben  heel veel kaarten en enveloppen voor ons postkantoor gekregen, bedankt hiervoor.  De kinderen hebben ze zelf “beschreven”  en in de klas hebben zij ze bij hun vriendjes en de juffen bezorgd. Wel handig zo’n postkantoor in de klas.

Nieuw thema Pasen en voorjaar
De vogeltjes fluiten en de bolletjes komen weer uit de grond…. Een gezellig thema en zo dichtbij. Al onze andere lessen zijn weer aangepast aan dit thema.. En met Pasen in zicht mogen natuurlijk de paashaas, eieren en de kuikens niet ontbreken. 

Bedankt!
Onze duo-fiets voor buiten was al heel lang kapot. John -de vader van Maarten- heeft hem weer gelast en daar zijn de kleuters heel blij mee. John hartelijk bedankt!

Kleuterfeest
Op de oproep aan ouders die willen helpen bij het kleuterfeest hebben wij gelukkig veel aanmeldingen ontvangen. Een enthousiaste groep ouders is inmiddels begonnen met de voorbereidingen. Het thema dit jaar is “op een onbewoond eiland”.  Ideeën genoeg, dus dat gaat helemaal goedkomen! Net als ieder jaar hebben wij  weer allerlei materialen nodig.  

Binnenkort doen wij graag een beroep op jullie!

Fijn weekend, Petra en Ingrid

Groep 3 en 4

Design en duurzaamheid
Wat een mooie creaties zijn er gemaakt! Alles was te zien op de modeshow. Gezellige muziek, veel publiek en prachtige ontwerpen. Een groot succes!

De ruimte
In de klas wordt hard gewerkt aan thema ‘de ruimte’. Met ecoline, krijt en papier zijn er verschillende kunstwerken gemaakt.
De kinderen hebben ook met papier maché gewerkt. Leuk om te zien hoe de één hiervan geniet, terwijl de ander gruwelt van het geglibber tussen de vingers.
De planeten liggen nu te drogen.

Rapporten
Alle rapporten zijn weer mee naar huis gegaan. Prachtige resultaten, de kinderen mogen trots zijn!

Faqta
De methode Faqta gebruiken wij voor wereldoriëntatie en is erg interessant voor de kinderen. We zijn net begonnen aan een nieuw thema: poepweer. Hier gaat het over weersvoorspellingen, seizoenen, neerslag, hoe de aarde om de zon draait, etc. In de eerste les luisterden we o.a. naar de 4 seizoenen van Vivaldi en dat maakte grote indruk. 

Groep 5 en 6

De lente is in aantocht!
Steeds vaker laat het zonnetje zich weer zien. Dat vraagt natuurlijk om af en toe een keer extra naar buiten te gaan. Zo deden we laatst een spelling dictee op het plein. Verspreid over het schoolplein lagen 10 spellingwoorden. Het doel was om zo snel mogelijk het woord op te zoeken en dan het woord in je schrift op te schrijven. Dit doen we regelmatig in de klas, maar zo buiten in het zonnetje was toch wel even heel erg fijn en leerzaam tegelijk!

Week van de lentekriebels
Tijdens de week van de lentekriebels hebben we aandacht besteed aan het onderwerp wensen en grenzen. We hebben hierbij onder andere oefeningen gedaan en gesprekken gevoerd, waarbij de kinderen konden ontdekken wat zij wel fijne aanrakingen vinden en wat niet. Ook hebben we aandacht besteed aan het stellen van grenzen. Hoe doe je dat nu eigenlijk? En op welke manier zeg je ‘Nee’. 

Modeshow
Op vrijdag 15 maart was het dan eindelijk zo ver. De knallende afsluiter van het cultuurproject ‘Design en techniek’, de modeshow! Wat is er hard en enthousiast gewerkt aan alle outfits en wat hebben we een hoop creativiteit voorbij zien komen. Een foto zegt meer dan 1000 woorden, geniet daarom vooral even mee met de foto’s! 

Rapporten
Deze week zijn de rapporten weer mee naar huis gegaan. Daar hebben jullie vast de nodige veranderingen in gezien. Daarover gaan we graag met jullie en de kinderen in gesprek. Denk aan het invullen van de gesprekken, we zien jullie graag. 

juf Jetske en juf Annelies

Groep 7 en 8

Rapporten
De lenterapporten zijn weer mee naar huis. Dit keer wel met wat veranderingen, maar daarover hebben jullie een Parrobericht gekregen. De afspraken om met de kinderen en jullie in gesprek te gaan, zijn ook weer gemaakt. De kinderen moeten daarvoor wel enig huiswerk maken, maar dat weten ze zelf ook heel goed.
Groep 8 heeft in principe met het adviesgesprek het laatste gesprek gevoerd, maar als ze er geen genoeg van kunnen krijgen, mogen ze natuurlijk nu ook weer komen.
Tot volgende week bij de gesprekken!

IEP IEP Hoera!
De kinderen in groep 8 hebben de resultaten van de Doorstroomtoets binnen! Ze hebben het heel goed gedaan. Enkelen boven hun advies, een deel op hun advies en een klein deel onder hun advies. Wij hebben de resultaten kort met hen besproken, het advies is meegegeven en het inschrijven op de VO-school van hun keuze kan beginnen. Weer mijlpaal op weg naar een compleet nieuwe fase in hun leven. Spannend en vooral ook heel leuk!
Wij zijn apetrots op hen!

LEV2Live
Op 29 februari en1 maart heeft groep 7/8 de tweedaagse LEV2Live training gekregen. In een fijn tempo en met voldoende afwisseling in werkvormen, zijn de kinderen aan de slag gegaan met onderwerpen die in hun leeftijdsfase heel belangrijk zijn.
De kinderen hebben heel veel van zichzelf laten zien en dat zegt ook heel wat. Er is ook veel gelachen, heel belangrijk, maar daar zaten ook mooie leermomenten in.
Het waren twee mooie, leerzame en waardevolle dagen waarop niet alleen de kinderen, maar ook wij weer veel geleerd hebben.
De week erop was de ouderavond. Weliswaar niet buitengewoon druk bezocht, maar er zijn goede en mooie gesprekken gevoerd en de nodige ervaringen zijn uitgewisseld. Ook ouders hebben de meerwaarde van deze twee dagen gezien!

Lentekriebels

GLOS | 'Weerbaar online' thema Week van de Lentekriebels 2024'

Vorige week hebben wij meegedaan met de week van de Lentekriebels. Dit jaar was het thema Weerbaar online', een heel belangrijk iets in groep 7/8. We hebben het gehad over hoe zij om kunnen gaan met onprettige reacties en verzoeken, waar de valkuilen liggen op hun leeftijd, naar wie je toe kunt gaan als er iets akeligs gebeurt of als je je onveilig voelt etc. Kinderen maken online nu al heel veel onaangename dingen mee en het is belangrijk dat zij daar weet van hebben, weten wat ze kunnen doen, hun eigen grenzen leren kennen en die ook aan kunnen geven en weten bij wie ze terecht kunnen (een volwassene) die hen kan helpen. Het waren goede lessen met goede gesprekken!

Voetbaltoernooi

Op 3 april doen we met twee gemengde teams mee aan het schoolvoetbaltoernooi. Wij zijn nog wel op zoek naar enige hulp en begeleiding, dus wij horen graag wie dit wil doen. Wij kunnen helaas, helaas geen van drieën langs de lijn staan, de agenda op die dag zit al helemaal vol met andere dingen. Heel jammer, want het is altijd een feestje om te zien hoe ze dit met elkaar doen.
Als het goed is, hebben we dan wel de nieuwe voetbaltenues! Nieuwe kleuren, het nieuwe logo erop en we lijken net het Nederlands elftal! Allen dat al is een mooie teamfoto waard!

Musical
Juf Carina was maandag gezellig even op school. Naast alle gezelligheid dat zij er was, hebben wij het ook over de musical gehad. We gaan al beginnen! Er is een strakke planning, zij helpt mee door het schrijven van script en teksten, wij zorgen voor het spel. Om het een beetje beter te kunnen combineren met het gewone werk dat ook gewoon doorgaat, beginnen we iets eerder en kunnen we na het schoolkamp volop gaan spelen.
Een dierbare, bijzondere en drukke tijd breekt weer aan, daar moeten we allemaal weer intens van gaan genieten!

Bezoek aan kamp Vught

Kamp Vught museum: bizar & indrukwekkend | Bye Bye Bankhangen

Op 8 april gaan wij met groep 8 een bezoek brengen aan Kamp Vught. Dit is altijd een indrukwekkend bezoek. Ze zien en horen van alles over een heel donkere periode uit onze geschiedenis, waar gelukkig nog altijd veel aandacht voor is. De kinderen zullen ook met verhalen en vragen thuis komen en dat is alleen maar goed.
Wij bereiden het bezoek in de klas voor met het bekijken van een film, waarvan de hoofdpersoon ook het onderwerp is het verhaal in het kamp. Daarnaast zijn er ook andere lessen die ook nog daarna gegeven zullen worden.
Wij vertrekken om 10.15 uur en hopen weer op tijd terug te zijn, maar dat kunnen wij niet garanderen.

Cultuurproject
Na weken zwoegen en zweten, soms de wanhoop nabij, hebben de kinderen prachtige trash fashion ontworpen! De resultaten waren heel verrassend en heel divers en dat was zo mooi om te zien. Wij hebben veel talenten bij de kinderen gezien, maar ook waar het moeilijk was en wat ze dan deden om verder te komen. Volop leren dus, naast het inzetten van allerlei creativiteit en technieken.
Ze waren terecht heel trots op wat ze gemaakt hadden, wij ook, en hoe leuk is het dan om alles aan de hele school en ouders te kunnen laten zien op een modeshow. Het was een waar modefeest voor iedereen, allemaal toppers!

Creatief samenvatten en leren
Omdat de kinderen het best lastig vinden om een Faqta toets te leren hebben wij hen laten zien dat iedere drie tegels een deelonderwerp behandelen en dat je daar dan een samenvattinkje kunt maken en zo weer van de volgende drie en verder. Als ze dat trouw doen, hebben ze aan het eind van het blok een mooie samenvatting en hebben ze ook al geleerd.
Nu waren we aan het eind van het blok en dus hebben we het iets anders aangepakt. In groepjes drie tegels samenvatten in een lapbook en dat presenteren. Dat hebben ze dinsdag gedaan. Wisselende resultaten, maar dat hoort erbij, maar hoe dan ook, allemaal iets geleerd!

Fijn weekend!

Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl