Nieuwsflits nr 9, 18 april 2024

18 april 2024

Belangrijke data:
19 april: Koningsspelen
22 april t/m 3 mei: meivakantie
9 en 10 mei: vrije dagen Hemelvaart
15 t/m 17 mei: schoolkamp
16 mei: kleuterfeest
15 mei: vereniging bestaat 90 jaar
20 mei: Tweede Pinksterdag vrij
21 - 24 mei: avondvierdaagse
30 mei: volgende Nieuwsflits
15 juni: klussenochtend

De laatste periode is nu echt aangebroken!

Meivakantie, dan nog tien weken en dan begint de zomervakantie alweer! Lijkt lang, is eigenlijk nog maar heel kort en er valt nog het nodige te doen!
Veel leuke dingen, zoals schoolkamp, kleuterfeest, de avondvierdaagse, voor groep 8 de musical, nog een cultuurproject etc.
Ook praktische zaken waarbij wij niet zonder jullie hulp kunnen. Denk aan de klussenochtend op 15 juni, de schoonmaakavond en de avondvierdaagse!
Al met al nog 10 heel drukke, maar ook heel leuke en gezellige schoolweken!

Voor nu wensen wij jullie een heerlijke vakantie! Twee weken bijtanken, gezellige dingen doen, het weer laten voor wat het is, plezier hebben met elkaar en misschien ook wel even echt op vakantie.

Tot over twee weken!!

Vacature groep 3/4

Wij hebben ons noodplan zo goed als rond, er worden nog wat punten op de i gezet. Zodra wij zo goed als zeker weten dat dit in zal moeten gaan vanaf het nieuwe schooljaar, zullen wij dat met jullie delen. Het woord noodplan geeft al aan dat de bedoeling echt is dat dit tijdelijk zal zijn en dat bij ons voorop staat dat wij de kinderen gewoon alle dagen naar school kunnen laten gaan met zoveel mogelijk rust binnen school en team. De ideale situatie is dat de vacature vervuld is en daar gaan we voor. Helpen jullie ons mee om dit doel te bereiken?!

Kinder Meedenk Raad

Afgelopen dinsdag heeft de KMR weer vergaderd met de oudergeleding van de MR.
Dit jaar hebben zij in ieder geval voor elkaar gekregen dat er meer is ingezet op activiteiten met alle kinderen, zoals het maandelijks voorlezen door boven- en middenbouw aan de onderbouw. Een heel leuk en aandoenlijk gezicht, maar heel belangrijk ook voor de leesmotivatie en de voorleesvaardigheden. Hieronder een kort verslagje van henzelf.

"De kinder mr

Hoi, wij zijn Lotte, Sam, Lise en Sven. Wij zijn de kinder mr van 2023/2024. Als kmr vertegenwoordigen wij alle leerlingen van de school om het nog leuker te maken voor iedereen. Dit jaar willen wij graag meer dingen organiseren om als school samen te doen. We hebben ideeën posters gemaakt. Iedere klas kreeg een poster zodat de kinderen hun ideeën op konden schrijven. De beste ideeën hebben wij verzameld en naar juf Carien gestuurd. Nu willen we graag een paar ideeën uitvoeren."

Schoolbibliotheek

Afgelopen week hebben wij de resultaten van de leesmonitor met medewerkers van de bibliotheek en het team besproken. Wij hebben een mooi startpunt en daar zijn wij blij mee. Lezen in de bovenbouw kan zeer zeker sterker, daar is het niet meer zo populair en dat is jammer. Zoals al vaker gezegd: het is zo belangrijk voor eigenlijk alles! Hopelijk kan het aanbod in de schoolbibliotheek hen weer wat meer motiveren.
Naast de monitor zijn ook de plannen hoe de bibliotheek eruit kan komen te zien met ons gedeeld. Alles oogt fris en vrolijk en dat allemaal in de bestaande ruimte. Wij hebben tegen die tijd wel een paar handige ouders nodig die ons bij enkele dingen willen helpen. Daarnaast moeten we het huidige boekenbestand screenen, wat gaat weg, wat kan nog blijven en wat gaat mee in aanbod van de bibliotheek. Al met al nog heel veel te doen voor de opening van de bibliotheek op 27 juni! Wij verheugen ons hierop!

Schoolkamp

Feestpakket Piraat - Superleukefeestjes

Vorige week is de kampploeg voor de laatste keer bij elkaar gekomen en hebben wij de laatste organisatorische punten op de i gezet. Het beloven weer geweldige dagen te worden voor de groepen 3 t/m 8. Er wordt ook al druk geoefend voor de bonte avond, al zit er ook wel flinke tijdsdruk op!
Het thema van dit jaar is: Piraat! Dit is, zoals ieder jaar, bedacht door groep 8. Goed thema waar iedereen wat mee kan en wat zich goed leent voor allerlei activiteiten.
Wij hebben alweer flink wat voorpret, iedereen kijkt ernaar uit!

In de dagen dat wij als piraten de zeeën bevaren, hebben de kleuters hun kleuterfeest met als thema 'onbewoond eiland'. Ook hiervoor zijn de voorbereidingen in volle gang en ook dit belooft weer een geweldige dag te worden!
Zouden de piraten dit onbewoonde eiland nog nooit gevonden hebben?

Groep 1 en 2

Op een onbewoond eiland…..
Zoals wij jullie al eerder lieten weten, is dit het thema van ons kleuterfeest op 16 mei. Om een beetje in de sfeer te komen is dat nu het thema waarover wij werken. Onze huishoek is omgetoverd tot een onbewoond eiland waarop de kinderen zich als eilandbewoners kunnen verplaatsen. 
De piraten kleding en de schatkist maken daar wel het meeste indruk. Uiteraard staan ook onze andere lessen in teken van dit thema. Vorige week heeft Kjeld, in de stadshaven waar hij woont, onze flessenpost in het water gegooid. De kinderen waren al druk bezig om te voorspellen waar hij terecht zou komen. Helaas, hij is niet ver gekomen. Maar wat wel leuk is om te vermelden is dat een muskusrattenvanger hem heeft gevonden en daarvan hebben wij een bericht ontvangen met een plaatje van de locatie waar hij is gevonden. De kinderen vonden het heel interessant om te horen door wie en waar hij is gevonden. Ook hebben ze een stukje kokosnoot mogen proeven en kokosmelk gedronken. 

Kleuterfeest.
Op donderdag 16 mei vieren wij ons jaarlijks terugkerende kleuterfeest. Een groep enthousiaste ouders is alweer druk in de weer om er voor de kleuters weer een leuke dag van te maken. Rianne, wederom hartelijk dank voor het leveren van de kartonnen huisjes, wij zijn er erg blij mee!
De kinderen ontvangen hun eigen uitnodiging, maar voor degenen die de afsluiting van deze dag willen meemaken, geven de kleuters om 14.30 uur een voorstelling. Iedereen is van harte welkom! Let op, we zijn dan om 15.00 uur uit!!!
De dag daarna, 17 mei, zijn de kinderen vrij!

Suikerfeest
Vorige week woensdag heeft Eliza het Suikerfeest gevierd en mochten de kinderen de dag daarna proeven van de heerlijke hapjes. Erg lekker en leuk om ook kennis te maken met de tradities van andere culturen. Eliza bedankt! 

Fijne vakantie, Petra en Ingrid.

Groep 3 en 4

Voorlezen met groep 7 en 8.
Hoe gezellig om samen met kinderen uit de andere klas de dag te starten?
Groep 7 en 8 kwamen bij ons voorlezen. In kleine groepjes werd er een een (samen)leesboek uitgezocht en een plek gevonden in school. Een half uur lang is er samen gelezen. Zeker voor herhaling vatbaar!

Spelling en dictee.
Iedere dag oefenen de kinderen de categorieën van spelling. Dat kan samen met de juf, maar natuurlijk ook met een andere leerling. Een leest het woord voor, de ander schrijft het op. Samen controleren en dan wisselen. Leuk om te zien dat er zo serieus gewerkt wordt!

Tafels
We zien een mooie vooruitgang bij veel kinderen die zo goed de tafels (ook thuis) oefenen! Ga zo door! Ook groep 3 oefent flink. Zij zijn bezig met de tafel van 1,2,5 én 10.
In beide groepen hebben we de rubrics afgenomen, waarbij de kinderen zelf hun nieuwe doel moesten bepalen. En nadenken over hoe ze het doel gaan halen.
Wordt vervolgd…

Moederdag
Je bent als moeder altijd welkom in onze klas. Maar vraag even na of het nu wel uitkomt. We zijn druk met de voorbereidingen voor Moederdag zoals sommigen al hebben gezien 😉

Juf Oumy is na haar operatie weer deels aan het werk, hier zijn we allemaal erg blij mee. Ze doet nog wel rustig aan, fijn dat je er weer bent juf! 

Groep 5 en 6

Faqta
Het hoofdstuk waar we momenteel mee bezig zijn gaat over: “Onze blauwe aarde”. Hierin leren we over planeten, het leven op aarde en dat deze aarde bijvoorbeeld ook kwetsbaar is. Dus hoe kunnen we daar goed voor zorgen? Zodoende leerden we dat afval weggooien in de natuur slecht is voor de natuur. Helaas gebeurt het toch heel veel. Het kost de natuur 1000 jaar om één plastic flesje af te breken. Een blikje drinken, daar doet de natuur wel 50 jaar over om het van de aardbodem te laten verdwijnen. Dus zodoende zijn we met de hele klas op pad gegaan langs de Oudendijk om afval te verzamelen. De opbrengst van onze opruimactie is te zien op de foto’s. Goed bezig groep 5/6 !!!

Voorlezen BB/OB
Op de donderdag voor Pasen heeft groep 5/6 voorgelezen aan de kleuters en wat hebben ze genoten. Zowel de kleuters als de grotere kinderen zaten heerlijk in hun verhalen. Er werd gekeken, gevraagd en vooral lekker samen gelezen. Dit houden we er in. Eind april is het volgende leesmoment. 

Jarigen toezingen
In maart hebben we heel wat verjaardagen gevierd in de klas, maar deze keer ook weer met alle kinderen bij elkaar in de gang. Leuk om iedereen trots voor de hele school te horen vertellen over wie ze zijn, wanneer ze jarig waren en hoe oud ze zijn geworden. Bij deze nogmaals alle jarigen van de maand maart. 

Muziek workshop
Op dinsdag na Pasen hebben we met elkaar een hele leuke muziekworkshop van juf Irene gehad (muzirene). Daarbij hebben we lekker geoefend met het spelen op verschillende muziekinstrumenten zoals: triangels, ukeleles, trommels, klokkenspelen en een xylofoon, een keyboard en …  
Uiteindelijk konden we als een heus orkest met elkaar een mooi liedje spelen. 
Dit was het liedje wat we  met elkaar gespeeld hebben: 

A ram sam sam, a ram sam sam
Guli guli guli guli guli
Ram sam sam
A ra-vi, a ra-vi
Guli guli guli guli guli
Ram sam sam

Buitenles verkeer
Afgelopen week was het weer tijd voor een buitenles verkeer. Nadat we vorige week een leuke buitenquiz voor verkeer hebben gedaan was het nu tijd om het geleerde in de ‘praktijk’ te oefenen.

Groep 7 en 8

Rapportgesprekken
Eind maart hebben wij de rapportgesprekken gevoerd. Dit keer alleen met groep7, groep 8 hadden we eigenlijk net gesproken. Het waren goede en prettige gesprekken met voor het eerst de IEP-resultaten en het Barekamuurtje. De kinderen moesten, zoals ook de vorige keer, hun eigen evaluatie invullen en hoe leuk is het om te zien dat er echt stappen worden gezet en kinderen heel goed weten te vertellen waar ze staan, waar ze heen willen en wat ze daarvoor moeten doen. Een feestje om die stapjes voorwaarts te zien.
In de klas zijn wij ook druk bezig met motivatie & eigenaarschap. De kinderen evalueren schriftelijk hun spelling- en rekentoetsen, stellen een leerdoel op en gaan daar een plannetje voor maken. Na twee weken laten ze zien of en hoe zij hun doel gehaald hebben. Ook hier zien wij mooie stappen en ook dat kinderen elkaar hiermee helpen. Doelen stellen is niet makkelijk. Zagen we eerst 'metriek stelsel' wat heel groot is en niet aangeeft wat dan precies, zien we nu staan 'het bereken van inhoud met verschillende maten' (gericht, klein en haalbaar). Niet overal, maar door het vaak met ze te bespreken en feedback te geven komen we steeds wat verder. Prachtig die trotse gezichten als ze komen laten zien wat ze gedaan hebben om hun doel te behalen!
Zo zijn wij allemaal altijd lerend!

Al met één been in het VO!
Na de resultaten van de IEP-Doorstroomtoets was het tijd om zich in te schrijven op de school van hun keuze. Een kleine handeling, maar weer een grote stap! Ook een eerste stap weg van de basisschool naar het VO. Wat gaat het toch snel!
Afgelopen week hebben wij alle overdrachtsdossiers gedeeld met de scholen en er zijn al wat warme overdrachten gepland. Deze zijn ofwel aangevraagd door de VO-school, ofwel door ons. Wij willen graag dat wij een zo goed mogelijk beeld van de kinderen kunnen geven aan hun nieuwe school.

Musical

Het belangrijkste project voor groep 8!
De verhaallijn staat en Carina is druk doende om het script te schrijven. Intussen zijn een paar kinderen al begonnen met het maken van de decors, zodat die klaar zijn voordat we gaan spelen.
Als het script klaar is, moeten ze dat vlot uit hun hoofd gaan leren, zodat we meer aandacht aan het spel kunnen besteden. Carien zal zo goed mogelijk proberen om het script om te zetten naar een mooi schouwspel en Carina is haar vraagbaak voor van alles! Vorig jaar is dit ook zo gedaan en dat verliep prima.
We gaan wederom voor een mooie afscheidsavond!

Kamp Vught
Maandag 8 april hebben wij met groep 8 het Nationaal monument Kamp Vught bezocht.
Daarvoor hadden we de film over Roosje, haar familie en andere gezinnen bekeken. Aan de hand van dit verhaal werd een rondleiding door het kamp gegeven. Altijd indrukwekkend. Zien waar zij en vele anderen gevangen zijn geweest en wat zij hebben doorstaan om vervolgens op transport naar Westerbork te gaan en van daaruit weer naar de kampen in Duitsland en Polen, laat je niet onberoerd.
Het kindermonument vertelt hetzelfde verhaal over de kinderen die daar kort hebben gezeten en onder het mom van een beter onderkomen voor hen te hebben gevonden, allemaal zijn gescheiden van hun ouders. Ook zij gingen naar Duitsland en Polen. Het jongste kind was 6 dagen oud. Niet te bevatten. De namen van Roosje, Martha en Horst hebben we ook teruggevonden.
In een uur hebben de kinderen een glimp meegekregen van wat er in die tijd is gebeurd. Wij kunnen het al niet begrijpen, laat staan zij. Des te belangrijker om deze educatieve bezoeken in ere te houden. Ieder jaar weer heel bijzonder.

Op 4 mei gaan wij met enkele kinderen naar de dodenherdenking in Woudrichem, waar zij namen van slachtoffers zullen voorlezen en bloemen zullen leggen bij het monument.

Kort project over de Tweede Wereldoorlog
Wij bestellen ieder jaar de Anne Frank krant. Meer over de krant vinden jullie hier https://www.annefrank.org/nl/educatie/product/166/anne-frank-krant-2024/
De kinderen zijn nu volop bezig met het maken van de tijdlijnen over verschillende onderwerpen in het laatste oorlogsjaar en daar wat extra informatie over zoeken. Zij gaan de tijdlijnen vanmiddag aan elkaar presenteren. Wij zijn benieuwd naar wat zij ons gaan laten zien!

Schoolvoetbal
Woensdagmiddag 3 april deden twee teams mee aan het schoolvoetbaltoernooi, voor het eerst in onze nieuwe tenues! Het heeft het ene team geluk gebracht, het andere was helaas na die middag klaar. Het was een leuke middag, ondanks regen en kou.
Op 10 april ging het andere team nog een keer het veld op. Helaas zonder veel succes, maar zoals de olympische gedachte altijd troost biedt: meedoen is belangrijker dan winnen!
Twee mooie woensdagmiddagen en dat had niet gekund zonder Rikkert, Volkan, Willem, Marco en alle suppoorters! Dank jullie wel!!

Buitenlesdag
Vorige week dinsdag was buitenlesdag. Nu was het weer niet zodanig dat je lekker met je hele boeltje buiten ging werken, maar een buitenactiviteit doen, kan eigenlijk altijd wel.
Dit keer een Zweeds loopspel met rekensommen! Rennen over het speelplein, sommen zoeken en samen uitrekenen. Heerlijk even wat anders en toch ook weer heel leerzaam!

Wij wensen jullie een heerlijke meivakantie. Doe gezellige en leuke dingen, rust uit en dan zien wij iedereen weer fris en fruitig terug op maandag 6 mei!

Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl