Nieuwsflits nr 10, 30 mei 2024

30 mei 2024

Belangrijke data:
4 juni: Peuterochtend! Zegt het voort!
Week 23 t/m 25: tweede afname IEP-toetsen
15 juni: klussenochtend! Zet het in de agenda!
20 juni: een na laatste Nieuwsflits
Week 26: schoonmaak middagen/-avonden
27 juni: laatste werkdag juf Jetske; opening van onze bibliotheek op school.
4 juli: doorschuifochtend
9 juli: eindrapport mee; musical groep 8
10 juli: poortje groep 8
11 juli: laatste Nieuwsflits van dit schooljaar
12 juli: Vossenjacht en vanaf 12.00 uur zomervakantie!

We hebben een periode gehad met veel vrije dagen, wat een beetje rommelig was, maar ergens ook wel lekker.
We begonnen de meivakantie met de Koningsspelen. Het weer was weer een belangrijke factor en die was niet heel koningsgezind, maar niet getreurd, we hebben na overleg met de organisatie, gewoon aan alles meegedaan, een beetje water is ook weer geen drama!
Complimenten aan de organisatie, het liep als een trein en alle kinderen hebben een gezellige ochtend gehad! Natuurlijk ook heel veel dank aan iedereen die de groepjes met kinderen heeft begeleid, zonder jullie hadden we dit niet kunnen doen!

Na de meivakantie was het weer een korte week door het hemelvaartweekend. De week erop twee dagen in volle voorbereiding voor het...schoolkamp! Ja! We mochten weer!
We hebben geweldige dagen gehad met elkaar. Een genot om onze piraten heerlijk bezig te zien: buiten spelen, regen deerde hen niet, padden vangen, slootje springen en erin vallen, een stevige wandeling maken, voetballen, knutselen, enthousiast aan alle spellen meedoen en vooral heel veel plezier hebben met elkaar!
Het was even wat regenachtig, maar uiteindelijk viel het allemaal reuze mee en hebben we alles kunnen doen en hebben we niet of nauwelijks naar binnen hoeven gaan.
In de stukjes van de groepen volgt meer.
Een heel groot woord van dank aan de begeleiding. Ouders die dagen vrij nemen om dit te doen, is heel bijzonder. Wij weten dat zij ook genieten, maar toch. De keukenploeg heeft ons ook weer enorm verwend met heerlijk eten en alles liep als een geoliede machine, heel knap.
Wij hebben dit jaar feestelijk afscheid genomen van Albert-Jan Nette. Dank voor alle inzet en hulp om de kinderen een geweldig schoolkamp te verzorgen!
De foto's en filmpjes zullen snel met ouders worden gedeeld.

Op de dag van vertrek vierden we ook nog dat onze vereniging 90 jaar bestond! Al eerder had Chris Poldervaart met een drone geweldige foto's en filmpjes gemaakt en op woensdag 15 mei waren die voor iedereen te bewonderen. Chris, heel veel dank voor al jouw hulp!
Deze mijlpaal is niet onopgemerkt gebleven en dat is heel leuk. Op alle socials en in de pers is er veel aandacht aan besteed. Het is ook niet niets!

Op donderdag hebben de kleuters hun eigen grote feest gehad en wat voor feest!! Alles perfect voorbereid, veel enorm enthousiaste hulpouders en dit alles maakte het tot een onvergetelijke dag. Veel foto's zijn al gedeeld, dus iedereen heeft een beetje sfeer kunnen proeven.
Gelukkig hebben onze kleuters de weg van het onbewoonde eiland weer naar school kunnen vinden!

Net bijgekomen van alle feestelijkheden en toen konden we alweer aan de wandel! De eerste dag werd afgelast, teveel regen en onweer. Jammer, maar veiligheid voor alles! De dagen daarna hebben we wel kunnen lopen, al dan niet met paraplu.
Martin, José en Marijke dank voor het regelen en begeleiden!!

Nu gaan we de laatste zes schoolweken in en dat is bijna niet voor te stellen!
Genoeg te doen en ook weer een boel waarbij wij jullie hulp weer goed kunnen gebruiken. Denk aan de klussenochtend en de schoonmaak middagen/-avonden. Hopelijk zien wij jullie dan weer!

Groep 1 en 2

Wat hebben wij genoten!
Donderdag 16 mei hebben wij ons jaarlijks terugkerende kleuterfeest weer gevierd. Wederom een feestje. Mede door de geweldige groep enthousiaste ouders die ons geholpen heeft met de voorbereiding en die ook op de dag zelf een fantastische bijdrage hebben geleverd. Heel hartelijk bedankt, Truusje, Rosan, Eline, Jeanine, Esther, Tessa, Emmeline en Lois!
Omdat de weersvoorspellingen niet goed waren, zijn we begonnen in een tot onbewoond eiland omgetoverde hal van de school. Eerst hebben we daar heerlijk gespeeld, tot we een schatkist vonden waarvan de sleutel ontbrak. Maar gelukkig stond er aan de onderkant van de kist dat de reserve sleutel te vinden was op een ander ‘onbewoond eiland’ of wel de Neswaarden in Aalst. Dat lieten wij ons geen 2 keer zeggen en we zijn afgereisd naar de prachtige natuurspeeltuin. Daar werd de sleutel gevonden waarmee de schatkist kon worden geopend. In de kist zat voor iedereen iets lekkers. Daarna hebben de kinderen  daar heerlijk gespeeld. Vervolgens zijn we teruggegaan naar school en hebben we genoten van een heerlijke lunch. 
Gelukkig waren de weergoden ons goed gezind en konden we naar buiten en hebben daar o.a. nog  gebouwd met lege dozen. Het feest hebben we afgesloten met een spetterend optreden. Aan de trotse gezichten in het publiek met ouders en bekenden konden we zien dat er genoten werd. En er volgde dan ook een daverend applaus. Kleuters, wij zijn trots op jullie!

Ga je met ons mee?
En we gaan gewoon door… Deze week zijn we gestart met een nieuw project dat alles te maken heeft met de verschillende manieren van vervoer en de verkeersregels. Waarmee kun je je allemaal verplaatsen? Welk vervoermiddel gaat het snelst? Allemaal vragen die de komende weken beantwoord gaan worden. Onze trein is nu al een succes, dus daar zullen de nodige ritjes mee gemaakt worden. Volgende week dinsdag is er weer een peuterochtend en dan zijn alle peuters welkom om o.a in onze trein te komen spelen.

LEGO
Het favoriete speelgoed van veel jongens is momenteel LEGO. We hebben er nog niet zoveel van, dus hebben jullie thuis nog wat liggen waar niet meer mee wordt gespeeld? Wij zijn er blij mee!!

Welkom!
Sinds vorige week is Charlie Kudoja (broertje van Max gr. 3 en Liam gr. 7 bij ons in de klas gekomen. Gezellig! Wij wensen hem een fijne tijd toe bij ons op school.

Prettig weekend, Petra en Ingrid

Groep 3 en 4

Buitenles verkeer
Het was heerlijk weer, dus hup naar buiten. In de klas hebben we een aantal verschillende borden besproken. Buiten lag de memory al klaar. Zoek bij het bord de juiste uitleg. Best lastig, maar samen kwamen de kinderen er wel uit.

Lezen
Nu groep 3 steeds vlotter gaat lezen, hebben we met beide klassen steeds vaker leesmomenten in de klas. Veel kinderen kiezen zelf voor een boek als ze tijd over hebben.
Tip: tot 18 jaar is een abonnement bij de bieb gratis. Thuis voorlezen en samen lezen blijft belangrijk voor de groei van de woordenschat, met terugvragen of na laten vertellen oefen je begrijpend lezen en luisteren.

Kamp
Wat hebben we een gezellige dagen gehad met alle kinderen van groep 3 t/m 8. De kinderen hebben zich prima vermaakt. Heerlijk lekker vrij spelen afgewisseld met spelletjes in gemengde groepen. De eerste nacht hadden we een paar nachtbrakers, de tweede nacht waren de kinderen al snel onder zeil 😉
We hebben genoten!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8578.jpg

Vaderdag
Komende weken gaat er gewerkt worden aan het vaderdagcadeau. Dus even beperkt toegang voor vaders in de klas…

Bijlage groep 3 en 4
Iedereen heeft het kamp anders beleefd. Alle kinderen hebben een tekening gemaakt over het kamp en erbij geschreven wat het is.
Leuk om te zien hoe iedereen andere herinneringen heeft!

Groep 5 en 6

Zwemles
Vandaag ronden we de zwemchallenge af. Deze challenge bestond uit 5 zwemlessen, waarin we al onze eerder geleerde zwemtechnieken weer even konden opfrissen. Voor sommigen was dit best even wennen, maar het was vooral erg leuk. 

Kamp
Van 15 t/m 17 mei hebben wij weer ons jaarlijkse kampuitje gehad. We begonnen in het speelbos waar we lekker met water konden spelen, hutten konden bouwen, door een doolhof konden struinen en dit alles hebben we afgesloten met wat drinken en wat lekkers. 
Eenmaal aangekomen bij het kamphuis mocht iedereen een slaapplek kiezen. Deze keer lag de slaapzaal helemaal vol. 
Ondanks wat meer regenval aan het einde van de dag hebben we ons prima vermaakt en in plaats van het groep 5/6 avondspel in het bos, een gezellig spellencircuit bij het kamphuis gedaan. 
Voor donderdag stond de speurtocht gepland, wat uiteindelijk meer een survivaltocht door het bos en langs flinke plassen bleek. En waarbij we ons prima vermaakt hebben! 
We sloten deze dag af met de bonte avond. Deze avond stond in het teken van vele optredens, dansen, goochelen, lekkers en feesten. 
Vrijdagochtend hebben we met elkaar alles keurig opgeruimd en zijn we weer richting Oudendijk vertrokken. Het was een feestje! 

Groep 7 en 8

Koningsspelen
Voor de meivakantie hebben we nog meegedaan aan de Koningsspelen. Het was wat nat en frisjes, maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren leuke spellen (ideeën voor onze eigen gymlessen opgedaan) en iedereen deed leuk en gezellig mee! Altijd weer een hele organisatie, maar het is echt leuk om mee te doen!
Alle ouders die geholpen hebben bij het begeleiden: dank jullie wel!!

Na de meivakantie was het tijd om alles voor het kamp voor te bereiden, heel wat dansminuten hebben we gehad, en groep 8 ging echt van start met de musical. De decors tekenen en schilderen, teksten leren en zo nog veel meer.
Veel gezelligheid en alles liep heel goed en makkelijk.

Eerst op schoolkamp!
Voor groep 8 de laatste keer en voor groep 7 de eerste keer op de zolder slapen. Dat is toch wel een bijzondere plaats, als je daar slaapt dan ben je pas echt groot!
Groep 8 heeft letterlijk van iedere minuut willen genieten, dus dat waren enorm lange dagen of nachten. Het is maar net hoe je ernaar kijkt;)
We hebben het heel goed gehad met elkaar. Groep 8 had leuke spellen bedacht en groep 7 nam in die tijd goed de leiding in de groepjes. Daarnaast deed men leuk en goed mee met alle andere activiteiten. Omdat het de laatste keer was voor groep 8, hebben zij ook veel tijd met elkaar doorgebracht en dat is ook heel goed. Nog maar even en dan gaat iedereen zijn of haar eigen pad volgen, dus nu nog maar even genieten met elkaar!
Het weer leek een spelbederver te worden, maar die gunde ons toch veel goeds. Een paar kleine aanpassingen, maar we hebben grotendeels buiten kunnen blijven en we zagen soms zelfs een waterig zonnetje.
Het was wel nat en modderig (veel muggen!), maar ook dat biedt weer veel spelplezier!
Het slotspektakel is natuurlijk de bonte avond die wij met een vrolijke en enthousiaste dans afsloten. Groep 7 mocht nog even opblijven, maar ging toch best snel naar boven om nog even lol te trappen op de slaapzaal. Groep 8 moest wachten tot het echt donker was, want dan zouden zij de spooktocht lopen. De spanning bouwde zich aardig op en door maar vaak genoeg te zeggen dat ze niet bang waren, spraken ze elkaar moed in. Heel grappig om weer te zien.
Hoe de tocht was, is iets dat bij groep 8 blijft! Wij hebben uiteraard een rondje meegelopen, gillend en al!
Al met al hebben we enorm mooie en gezellige dagen gehad! Wat een heerlijk feest is dit toch altijd. Kinderen genieten, volwassenen genieten, wat wil een mens nog meer?!
Wij zijn trots op onze piraten!

Musical
Groep 8 is druk bezig met de musical, natuurlijk allemaal heel geheim! Vanaf komende week gaan we iedere maandag-, dinsdag- en vrijdagmiddag spelen en verder alle tijd die we nog extra krijgen. Een hele klus, maar het gaat helemaal goed komen. Het is mooi en verrassend om te zien hoe serieus en georganiseerd ze aan het werk gaan. Teksten worden geleerd, dansen geoefend, het decor is af, taken worden al goed verdeeld en iedereen durft uit haar of zijn comfortzone te stappen of een ander de ruimte te gunnen en/of te helpen en dat is iets om altijd blij van te worden!
Natuurlijk komt er nog een tijd dat ze het minder leuk vinden, maar dat hoort er ieder jaar bij. Ze leven naar DE avond toe.
Soms houden we ze ook even in de klas: om even wat anders te doen, op adem te komen of even uit de drukte te zijn.
Een bijzondere en dierbare tijd die we met elkaar hebben!

Groep 7
Zij hebben het rijk alleen en dat is ook wel fijn. Zij krijgen nog een planning en er moet nog nog het nodige gebeuren. Ze vinden dat soms lastig, want ergens gloort de vakantie al. Na volgende week maken ze weer de IEP-toetsen en dan kunnen we zien hoeveel ze gegroeid zijn en wat de vervolgstappen moeten zijn. Dus de hangmat nog even negeren, we hebben nog wat werkweken te gaan!
Op vrijdagmiddag komt juf Oumy in de klas. Dan doen ze iets creatiefs en hebben ze tijd om werk (af) te maken.
Het is voor hen ook wel een bijzondere tijd, want we zien ze naar elkaar toegroeien en dat merken we straks duidelijk tijdens de doorschuifochtend, dan doen ze al alsof ze groep 8 zijn en dat is aandoenlijk en grappig om te zien!
Nu, naast het nodige plezier, nog even bikkelen in groep 7!

Avondvierdaagse
Uitgerust van kamp en dan hup vier dagen 10 km wandelen! Dat werden er uiteindelijk 3, want dag één was te nat en het onweerde.
De overige drie dagen is er stoer doorgestapt om op vrijdag de welverdiende medaille omgehangen te krijgen!

Verkeersexamen
Volgende week vrijdagochtend legt groep 7 het praktische gedeelte van het verkeersexamen af. Wij zoeken 5 posters, wij hebben er tot nu toe één... Wie oh wie helpt ons uit de brand?!
Zorg dat alle fietsen tip top in orde zijn (formaat, remmen, verlichting, goede banden etc.), ze worden altijd even nagelopen bij de start.

Bureau Halt: Tolerantie en respect
Het afgelopen schooljaar hebben we al een aantal leerzame lessen gehad van Bureau Halt. De laatste les van dit schooljaar ging over tolerantie en respect. Eerst werd er wat kennis opgefrist uit de vorige lessen: Wat zijn strafbare feiten? Wanneer kom je bij Halt terecht? Wanneer kom je bij de officier van justitie/ kinderrechter terecht? Welke straffen mag Halt opleggen? Is belletje lellen strafbaar? Wat is een Verklaring van Goed Gedrag? Welk werk kun je niet meer doen als je een strafblad hebt? Goed om te merken dat de kinderen nog ontzettend veel wisten op te noemen! Eerst in tweetallen en daarna klassikaal werd besproken wat tolerantie en respect inhouden en hoe je een samenleving vorm kunt geven die tolerant en respectvol is. Er kwamen mooie uitspraken naar voren: Behandel iedereen aardig en netjes; ook iemand die er anders uitziet, een ander geloof of mening heeft dan waar jij achter staat. Laat iemand die je niet aardig vindt gewoon met rust. Alles wat je over iemand denkt hoef je nog niet te zeggen. De laatste opmerking vonden wij een hele wijze!

Fijn weekend,

Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl