Nieuwsflits nr 2, 3 oktober 2024

3 oktober 2024

Belangrijke data:
19 oktober: klussenochtend
28 oktober - 1 november: herfstvakantie
11 november: Peuterochtend
12 november: start schooljudo
14 november: Nationaal Schoolontbijt
19 november: herfstrapport mee naar huis.

Feestelijke start van het nieuwe schooljaar!

Zaterdag 21 september waren alle ouders en kinderen welkom op het plein van school Oldendyke in het Wilde Westen. Wat ontzettend leuk dat velen zich ook qua kleding hadden aangepast aan het thema, waardoor het plein volstond met cowboys en cowgirls!
Er was van alles te doen: photobooth, rodeostier bedwingen (dat is echt vele malen moeilijker dan het lijkt), les krijgen in de basisbeginselen van het line dancing, knutselen voor de kinderen en uiteraard werd er goed voor de inwendige mens gezorgd!
De zon deed enorm goed mee, dus alles bij elkaar kunnen we terugkijken op een enorm gezellige middag met elkaar!
Ouderraad en iedereen die het georganiseerd heeft: veel dank!!

Lekker Eigenwijs

De Kinderboekenweek is officieel gisteren pas begonnen, maar wij hebben 'm lekker eigenwijs maandagmiddag al geopend!
Dit keer eens niet alleen maar door de juffen, maar door drie kinderen uit groep 8. Winston, Siem en Joy hadden een toneelstukje ingestudeerd met de personages Eigen, Wijs en een meester. Eigenwijs kan ook worden omgezet naar weinigjes, een heus anagram! Siem stond wat wankel op de skates, maar zoals een eigenwijs persoon betaamt, deed hij alsof dit dagelijkse kost voor hem was. Ze hebben het hartstikke leuk en goed gedaan. Ook hebben ze alvast kunnen proeven aan het hoe het zou kunnen gaan bij de musical!
De komende weken gaan we allemaal leuke dingen doen binnen dit thema en natuurlijk staan boeken en lezen centraal!

Klussenochtend

Op 19 oktober is het weer zover: de eerste van twee klussenochtenden dit schooljaar!
De klussenlijst is al behoorlijk lang, dus alle helpende handen zijn welkom. Een paar ouders hebben zich al aangemeld en daar zijn wij heel blij mee! Elke hulp is welkom, een hele ochtend is geen vereiste en een volleerd klusser zijn ook niet. Er is voor iedereen wel iets te doen en natuurlijk drinken we gezellig koffie met elkaar met een stuk taart erbij.
Dus tijd en zin? Meld je aan via info@bsoudendijk.nl

Kinder Meedenk Raad

Een nieuw schooljaar en dus ook een nieuwe KMR. Deze kinderen zijn door hun klasgenootjes uitgekozen, na heuse verkiezingen, om voor alle leerlingen goede dingen te doen, die bij ons misschien onopgemerkt blijven. Ze hebben altijd veel wensen en natuurlijk kan niet alles, maar ruimte voor overleg en/of tot een compromis komen is er zeker. De KMR vergadert een paar keer per jaar met de oudergeleding van de MR. Die begeleid hen bij hun vragen, zorgt voor een goed overleg, notulen en dat er acties worden bedacht waar de KMR mee aan de slag kan.
De KMR heeft dus een heel belangrijke taak voor alle leerlingen op onze school!
Dit jaar bestaat de KMR uit de volgende leerlingen:
Groep 5: Lennart Rog
Groep 6: Dominic Roza
Groep 7: Peer van Ruitenbeek
Groep 8: Joy Bakker

Wij wensen hen heel veel plezier en heel veel succes met deze mooie en belangrijke taak!

Peuterochtenden

Ieder jaar hebben wij drie peuterochtenden, waaronder een echte Lammetjesdag! De data zijn inmiddels bekend: 11 november, 17 maart en 16 juni. Geef de data zeker door in jullie netwerk, hoe gezellig is het om een ochtendje leuke dingen te doen binnen een thema en zo kennis te maken met de school! Ouders zijn natuurlijk van harte welkom en kunnen ook een kijkje nemen in de rest van de school en antwoord krijgen op vragen die zij hebben. Drie leuke feestjes voor de allerkleinsten, in een prachtig nieuw gemeubileerd en deels verbouwd kleuterlokaal, wie wil daar niet bij zijn!

Groep 1 en 2

Project sprookjes/ week tegen het pesten.
Deze week hebben wij het project over sprookjes afgesloten. We hadden er nog weken over kunnen werken, de kinderen waren namelijk erg enthousiast. De laarzen van juf Ingrid, die als de laarzen van klein duimpje werden gebruikt, waren wel één van de favorieten.
Vorige week hebben wij, tijdens de week tegen het pesten, ook met de kinderen gepraat over pesten en plagen. Er zijn hierover verschillende boekjes voorgelezen en hebben we een paar Kanjerlesjes gedaan.

Kinderboekenweek thema; Lekker eigenwijs!
Deze week en volgende week staan de boeken van de Kinderboekenweek, met het thema Lekker eigenwijs, centraal tijdens onze lessen. Uiteraard zijn de lessen weer aangepast en ook de werkjes. Deze weken mogen de kinderen zelf kiezen uit diverse activiteiten tijdens de werklessen. De kinderen mochten ook hun lievelingsboek meebrengen en hier om de beurt, op de stoel van de juf, over vertellen. Hoe heet jouw lievelingsboek? Waarom is het jouw lievelingsboek? Waar gaat het over? Enz. enz. Best spannend, maar het ging de meesten toch heel goed af.

Dierendag
Morgen is het dierendag en mogen de kinderen een ‘’zieke” dieren-knuffel meebrengen. Een heuse dierenarts zal ze komen onderzoeken. Om het voor de echte dieren een feestdag te laten worden, hebben we ervoor gekozen om die lekker thuis te laten.

Fijn weekend, Oumy en Ingrid 

Groep 3 en 4

Dinsdag zijn wij op bezoek geweest in het Biesbosch museum. Het was een leuke en leerzame excursie waarbij we werden ontvangen door de boswachter en vrijwilligers van Staatsbosbeheer. Met een routekaart en vragen hebben we eerst een speurtocht gedaan door het museum, daarna een korte pauzehap. Het volgende uur kregen we een tas met opdrachten en gingen de kinderen buiten aan de slag, hier werden vragen over de bever beantwoord en opdrachten uitgevoerd. Ondertussen kregen we van de vrijwilligers leuke weetjes te horen en bijzondere plekken te zien. Gelukkig zijn we droog gebleven en konden we allemaal optimaal genieten van dit prachtige natuurgebied!! We zijn een stuk wijzer geworden en de meesten van ons zouden graag nog eens teruggaan want we kwamen tijd te kort! Weten jullie waarom de bever oranje tanden heeft? En hoe de bever de modderhelling afglijdt? In de bijlage kun je lezen en zien wat groep 3-4 hierover geschreven en getekend heeft. 

Een zusje voor Midas & Julie Verdoorn! We willen familie Verdoorn van harte feliciteren met de geboorte van hun dochter en zusje Jodie. We hopen haar snel te mogen bewonderen en wensen jullie veel geluk met deze kleine meid!

We genieten nu al van de kinderboekenweek en hebben dinsdagmiddag de leesbingokaart gebruikt: op welke gekke plek of manier kun jij lezen? Kruis aan en zorg voor leesplezier! Boek gekocht bij de Bruna? Lever de bon bij ons in, hiermee kunnen wij weer korting krijgen op een leuk schoolboek. 

Groep 5 en 6

In onze klas hebben we stilgestaan bij de week tegen pesten.

Een onderwerp waaraan we allemaal weleens meedoen of tegenaan lopen, is roddelen.

Maar we hebben het eens omgedraaid, we hebben lekker een potje positief geroddeld over elkaar. De kletskousen mochten lekker los, terwijl het ‘slachtoffer’ goed luisterde en meteen op kon schrijven wat er werd gezegd.. Iedereen heeft ook nog eens een leuke poster met positieve ‘’roddels’ meegekregen. Conclusie: het geeft een heel prettig en veilig gevoel als er positief over je wordt gesproken!

Woensdag 25 augustus was het Kraanwaterdag. Waarom moeten we water besparen en op welke manier kunnen we dat doen? We hebben er met elkaar over gesproken en een filmpje bekeken.

Vanaf nu is iedere woensdag kraanwaterdag. Dat betekent dat iedereen deze dag alleen water drinkt op school. Dus de pakjes en limonade blijven deze dag thuis.

Deze week gaat de Kinderboekenweek met het thema ‘Lekker eigenwijs!’van start. Deze keer combineren we dit met het cultuur onderdeel DRAMA. Inmiddels hebben de kinderen al een aantal lessen van juf Sophie gehad. Deze periode loopt van 30 sept t/m 25 okt. Tussentijds zullen er natuurlijk meerdere bekende en minder bekende activiteiten plaatsvinden. Daarover krijgen jullie via Parro meer te horen. 

We hebben een gezamenlijke opening gehad waarbij veel dingen lekker Eigenwijs waren.

In de klas zijn we begonnen met een eigenwijze knutselopdracht: scheur een eierdoos in stukken, laat het vallen op een blad. Plak het vast en maak er maar wat van!

Juf Melanie en juf Annelies 

Groep 7 en 8

Kraanwaterdag
Vanuit Brabant Water is er een gastles gegeven over kraanwater. Bijna een uur lang hebben de kinderen geboeid geluisterd naar het wel en wee van ons kraanwater. Veel interessante weetjes kwamen daar voorbij.
Wist u dat:

  • wij wel 124 liter water gebruiken per dag; WC, douche, vaatwasser, wasmachine, koken?
  • wij voor meer dan 65% bestaan uit water?
  • wij makkelijk op water kunnen besparen door bijvoorbeeld korter te douchen en regenwater te gebruiken?
  • er kinderen zijn die water willen besparen door hun tanden niet te poetsen en te stoppen met water drinken ;-)?
  • Wij wel 1.5 tot 2 liter water verliezen op een dag?

Ons drinkwater in deze regio is misschien wel het schoonste water van Nederland omdat het uit grondwater en bronnen bestaat. Helaas werd bij een waterproeverij de SPA het lekkerste water gevonden. Volgens veel kinderen was het water thuis lekkerder dan op school ;-). Op woensdag is onze kraanwaterdag en blijven wij lekker water drinken!

Oriëntatie op de weg naar het VO

Een paar weken geleden hebben we met de kinderen en ouders van de kinderen in groep 8 gesprekken gevoerd over welke richting in het VO op dit moment het meest passend zou zijn en waar nog vele kansen en mogelijkheden liggen. Absoluut geen adviesgesprekken, maar veel meer een gesprek over waar we nu staan en welke verbeterpunten wij nog zien. Op zich kenden zie die al, het zou raar zijn als wij met volledig nieuwe en verrassende dingen zouden komen.
De nodige kinderen hebben wat met de tips gedaan, zelf een plannetje gemaakt en wij zien al mooie dingen gebeuren. Hoe mooi is dat! Ga zo door!

Week tegen Pesten

Vorige week was het de Week tegen Pesten en natuurlijk hebben we daar aandacht aan besteed.
Niets menselijks is ons vreemd en allemaal zullen wij wel eens kletsen over een ander. Dat is niet altijd slecht, maar het is niet heel moeilijk om je voor te stellen dat dit wel heel schadelijk en pijnlijk kan zijn. Het slaat om naar roddelen, buitensluiten en pesten. De slogan 'Denk ff na' roept op om even na te denken voordat je iets gelooft en verder verspreidt.
We hebben het aan de hand van allerlei stellingen gehad over roddelen, de mogelijke impact ervan, wat je zou kunnen doen om het te stoppen of een ander te helpen en kinderen moesten ook stelling nemen. Mooi om te zien, na eerst het sociaal wenselijke laagje weggepoetst te hebben, hoe oprecht en betrokken kinderen dan zijn.
Het was een waardevolle les zeker met de puberteit in aantocht!

Zoals beloofd het eindproduct!
In de vorige Nieuwsflits hebben we geschreven over het kunstwerk gebaseerd op de op de 4900 Farben van Gerhard Richter dat wij samen aan het maken waren.
Het is klaar, bij lange na niet het formaat van de werken van de kunstenaar, maar zeker wel zo kleurrijk!

Faqta

uithangbord

Het thema dat wij nu behandelen heet 'Nieuwe steden" en daarbij hoort de begrijpend lezen les over Floris V en de rechtspraak en straffen in de middeleeuwen.
Alles gaat over het ontstaan van de steden, de ambachten die er waren, de regels die nodig waren en zo nog veel meer.
De kinderen hebben de opdracht om een mooi uithangbord voor hun winkel te maken waarmee heel duidelijk te zien is om welk ambacht het gaat. Ze mogen ook samenwerken en een uithangbord maken. Dit alles moet rond het moment van de toets klaar zijn. Wij zijn benieuwd naar hun creativiteit!

Fijn weekend,
Jakobien, Roos en Carien

Tel.: 0183 - 303 349
info@bsoudendijk.nl