Belangrijke data:
16 oktober: 1e dag van herfstvakantie
24 oktober: Peuterochtend
28 oktober: Klussenochtend
9 november: schoolontbijt
13 - 16 november: inloopkwartier alle groepen
Zoals jullie in de vorige Nieuwsflits hebben kunnen lezen, moesten wij na het verdwijnen van de 'oude' Citotoetsen, kiezen welk volgsysteem wij zouden gaan gebruiken. Wij hebben ons ingelezen, ons laten voorlichten en onszelf zeker ook denktijd gegund. Na dit alles is het besluit genomen om te gaan voor het leerlingvolgsysteem van IEP. Dit is een vrij nieuw systeem, wij nemen de Eindtoets al bij hen af, maar de manier waarop zij naar kinderen en toetsen kijken past goed bij de visie van de school hierin.
Binnenkort krijgen jullie van ons meer uitleg en informatie over het nieuwe volgsysteem.
We zijn weer gestart met de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is 'Bij mij thuis', daar kunnen we een heleboel mee! We koppelen dit alles meteen aan een cultuurproject en daarin staat erfgoed centraal. Hiermee gaan wij door, ook nadat de Kinderboekenweek is afgelopen. Er is veel leuks bedacht, maar ook veel oude vertrouwde dingen komen terug tijdens deze week.
Los van dit alles en de leuke dingen die wij rondom het kinderboek en erfgoed doen, kunnen wij niet genoeg benadrukken hoe ongelooflijk belangrijk en leuk lezen is. Het plezier dat je beleeft aan een goed verhaal en de ontspanning die dat kan geven, maar denk daarnaast ook aan de uitbreiding van de woordenschat, het zien van goed geschreven zinnen (zinsbouw) en woorden (spelling), een beroep doen op het inlevingsvermogen, het vergroten van je wereld vanuit je luie stoel of bed en zo nog veel meer! Voorlezen is ook zo belangrijk: heerlijk om te doen, maar ook een goed moment om samen met je kind gezellig de dag af te sluiten zo vlak voor het slapen gaan.
Hopelijk was dit overtuigend genoeg en gaan wij allemaal enorm veel (voor)lezen!
Op school zijn wij de week gestart met een bezoekje van Betsy en Tinie, twee lieve oudjes die ons wat nieuwerweste boeken kwamen brengen. Daarna waren zij moe en trokken zij zich even terug in hun vertrouwde zitkamer met een kopje koffie en een lekker koekje.
's Middags mochten wij even bij hen op bezoek en toen hebben zij ons allemaal voorgelezen. De Kinderboekenweek is begonnen!!
Hoera, we hebben ons BVL label weer verdiend dit jaar! Dat houdt in dat we met succes aan de thema’s Verkeersveiligheid en Duurzaamheid hebben gewerkt. Daarbij kijken we ook naar wat wij zelf in positieve zin bij kunnen dragen om het verkeer veiliger te maken voor onze leerlingen.
De laatste activiteit was op donderdag 21 september jl. met de actie “Groene Voetstappen”. De kinderen mochten in het kader van deze actie deze dag in het groen naar school en zoveel mogelijk zonder auto. Veel kinderen kwamen, ondanks de regen van deze dag, met de fiets of lopend naar school (zie tabel). Dit helpt om de verkeerssituatie rond de school samen met jullie en de leerlingen in onze aandacht te houden.
Nog even een herhaling van de regels rond onze school over het parkeren tijdens het halen en brengen van de kinderen. Er mag ’s ochtends van 8.00 uur tot 8.45 uur en ‘s middags van 14.45 uur tot 15.15 uur niet geparkeerd of gestopt worden bij het OVO gebouw of bij het kleutergebouw (dit i.v.m. achteruit rijden bij weg rijden). Verder willen we jullie vragen om te parkeren aan de kant waar je vandaan komt, dus niet voorbij de school rijden om te kijken of daar nog een beter plekje is. De kans weer te moeten keren is groot, waardoor het voor de school drukker en onoverzichtelijker wordt. Wist u dat er ook in het verkeer sprake is van ontwikkelingsfasen? In de volgende link kunnen jullie terugvinden wat we ongeveer van onze kinderen aan vaardigheden kunnen verwachten in het verkeer.
https://vvn.nl/ontwikkelingsfasen
Op 28 november is er weer een klussenochtend, de eerste van twee dit schooljaar. Er zal een lijst met klussen opgesteld worden en die komt naar jullie toe. Er zit vast iets tussen waarmee je ons kunt helpen!
We beginnen om 9.00 uur en gaan door tot 12.00 uur en natuurlijk is er koffie/thee met taart tijdens een welkome pauze. Zin en tijd om (even) te komen? Meld je dan aan door een mail te sturen naar info@bsoudendijk.nl.
Vorige week is er een mail naar jullie gestuurd met daarin de vraag om aan te geven waarmee jullie ons dit schooljaar zouden willen komen helpen. Een heel aantal ouders heeft al gereageerd, waarvoor veel dank, maar nog lang niet iedereen. Lukt het nog om deze week even te antwoorden? Voor ons overzicht wel zo fijn! Dank alvast!
Om meteen maar een klus onder de aandacht te brengen: de tuin! Wij gaan wat vaker een hovenier laten komen voor het grotere onderhoud, maar er blijft nog genoeg te doen zoals klein snoeiwerk, onkruid wieden, het fietsenhok onkruidvrij maken, etc. Erik Gouw heeft een tuinclubje opgericht, extra handen zijn zeer welkom. Afgelopen week heeft hij samen met Anton wat gesnoeid en getrokken en het is meteen een wereld van verschil. Doet veel voor het aangezicht van de school!
Jarigen toezingen in de hal
Een oude traditie die mede door tante Corona een beetje in de vergetelheid was geraakt, is weer nieuw leven ingeblazen! Wat toevallig dat ook Saar uit groep 7 hieraan heeft gedacht en het zelfs tot het onderwerp van haar betoog heeft gemaakt.
Iedere laatste vrijdag van de maand worden alle jarigen van die maand door de hele school toegezongen. Dit keer stonden 18 kinderen op de banken, er waren nog wat vakantiejarigen die uiteraard ook belangrijk zijn!
Het Oudendijkse lied zit er niet meer bij iedereen meer in, maar dat is zo weer opgehaald. Het was leuk om weer te doen en nog een moment met de hele school te hebben!
Hebben jullie het kunnen horen??
Met een fijn gevoel kijken wij terug op het superleuke project dat alles te maken had met muziek. De kinderen hebben ervan genoten, en wij ook! Vorige week zijn wij begonnen met een project dat aansluit bij het thema van de kinderboeken-week: BIJ MIJ THUIS. Waar en hoe woon je? Welke kamers hebben jullie in huis en wat staat erin? Wat zijn leuke dingen en welke minder? Welke regels gelden er bij jullie thuis? Enz. enz. Uiteraard zijn al onze lessen weer aangepast aan dit thema. Voorlopig ziet het ernaar uit dat veel kinderen later timmerman of architect gaan worden, want de bouw- en constructiehoeken doen het goed bij dit thema!
Excursie naar de dierenkliniek
Gisteren, op dierendag, hebben wij een bezoekje gebracht aan de dierenkliniek in Sleeuwijk. Het was heel indrukwekkend om op de plek te zijn waar, zoals de kinderen het zeggen, dieren beter worden gemaakt. We hebben daar een rondleiding gehad van Marry en Stefanie. We mochten overal een kijkje nemen, van wachtkamer tot operatiekamer. En uiteraard zijn onze meegebrachte knuffels onderzocht en zelfs verbonden. En natuurlijk hebben wij ook echte dieren gezien. Marry bedankt voor het organiseren van deze excursie en het geven van de leerzame rondleiding en ook de ouders die voor het vervoer hebben gezorgd worden hartelijk bedankt!! De overige foto’s kunt u op Padlet bewonderen.
Gymmen
Na de herfstvakantie starten wij weer met gymmen op woensdagochtend. De kinderen gymmen gewoon in hemd en onderbroek en op blote voeten. Trekken jullie de kinderen makkelijke kleding aan en zorgen jullie ervoor dat ze een hemd aan hebben?!
Fijn weekend,
De kleuterjuffen
Wat hebben we een leuk uitstapje gemaakt naar landgoed Clootwijck waar Noa & Naomi wonen! Opa vertelde van alles over het maken van honing en oma liet ons zien hoe bijen leven. De kinderen mochten een eigen potje vullen met honing, mochten opa helpen met het afsteken van was en het slingeren van de honing, kregen iets lekkers te drinken & eten en mochten een kleurplaat meenemen voor thuis. Noa & Naomi hebben buiten nog wat dieren van de boerderij laten zien en zouden het erg leuk vinden als er een vriendje thuis komt spelen bij hen. Familie Hak-Amirim: Hartelijk dank voor jullie gastvrije ontvangst en leerzame rondleiding!
We zijn gestart met het thema van de kinderboekenweek: Bij ons thuis. Dit thema combineren we met een project over erfgoed; ‘Op reis door Altena’. De komende weken zullen we wat lessen in dit thema geven en sluiten we af met een bezoek van Vrouwtje Altena (gastdocent vanuit het cultuurpunt). Natuurlijk zijn er ook de gebruikelijke activiteiten rondom de kinderboekenweek, zoals de boekenmarkt, dus houd onze agenda in de gaten!
Op maandag krijgen we dramales van juf Sophie, wat een feest! Groep 3 en 4 doen dit apart van elkaar zodat de juf een instructieles kan geven aan de groep die in de klas blijft
Fijn weekend,
Melanie en Willemien
Schoolfeest
Het is alweer even geleden maar op 16 september hadden we een heel gezellig schoolfeest. Het thema was high tea. Er was thee en koffie, maar vooral heel veel lekkers. De organisatie had zich ontzettend uitgesloofd waarvoor veel dank. We konden alle feestelijkheden buiten vieren. Er waren leuke workshops te volgen voor de kinderen. Al met al een zeer geslaagde middag.
Autoloze schooldag.
Op donderdag 21 september was de autoloze schooldag om iedereen zich bewust te laten worden dat er soms ook andere vervoersmiddelen zijn dan alleen de auto. Een groepje kinderen had zich samen met een aantal leerkachten en ouders verzameld bij het
Vinkenestje en is daarvandaan naar school komen lopen. Op school bleken heel veel kinderen en leerkrachten zich ook nog eens in het groen gehesen te hebben. Zie hier het resultaat van groep 5/6.
Nationale kraanwaterdag
Voortaan is het bij ons elke woensdag kraanwaterdag. Samen met juf Petra hebben de kinderen een leuke quiz gedaan en hebben ze vooral veel water gedronken. Dit zien wij sowieso veel gebeuren in onze groep. Daar zijn we heel trots op. Want wat is er nou makkelijker dan een grote fles met water meenemen naar school? De kinderen zetten deze fles naast hun tafeltje op de grond en kunnen op elk gewenst moment een slokje water nemen.
Start Kinderboekenweek/cultuurproject Erfgoed.
Afgelopen dinsdag was het zover en hebben Oma Bets en oma Tinie de Kinderboekenweek samen met de kinderen geopend. De oma’s hebben in de ochtend alle groepen een bezoekje gebracht om de kinderen uit te nodigen voor de opening. In de hal is een ouderwetse kamer ingericht passend bij het thema: ‘Bij ons thuis”.
Zoals u boven in de nieuwsflits hebt kunnen lezen, zullen er weer allerlei leuke activiteiten plaatsvinden.
Fijn weekend,
Annelies en Jetske
We zijn alweer even op dreef en we hebben veel gedaan!
Naast al het harde werken, is er ook genoeg tijd voor andere leuke leerzame dingen.
Prinsjesdag
De derde dinsdag in september is Prinsjesdag. Nu is het voor kinderen best taaie en droge kost, het staat ver van ze af en de genoemde bedragen zijn niet voorstelbaar. Nu maar eens gekozen voor een andere vorm om toch aandacht te geven aan deze toch belangrijke dag en dat werd dus een Escaperoom. Absoluut geen makkelijke, ook wij moesten de hersens flink laten kraken en binnen de tijd was het eigenlijk niet op te lossen. Toch hebben de kinderen enorm doorgezet en is er heel goed samengewerkt en daar zijn wij heel trots op. De winnaars zijn uiteindelijk Lotte en Fenne geworden. Gefeliciteerd dames!
Open Klassenmonumentendag
Met z'n allen naar de Vesting om leuke dingen te horen en te doen over het Levend Erfgoed van dit gebied: de Riviervisserij. De twee zalmen staan niet voor niets in het wapen van Woudrichem.
We volgden drie activiteiten onder leiding van lieve vrijwilligers gekleed in passende kostuums!
1. De sprekende zalm 🐟 was zeer leerzaam én grappig!
2. Spreuken en gezegdes: wat zijn er eigenlijk veel spreuken over vissen, varen en netten!
3. Werpnet gooien: pfoe, dat viel nog niet mee… Maar na wat oefening zijn er een paar 'basketbalvissen' gevangen!
Dank aan de organisatie en de vrijwilligers voor de leuke ochtend!
Kinderpostzegels
Afgelopen week hebben de kinderen flink wat zegels verkocht. Sommige kinderen kwamen binnen een paar dagen al een nieuw pakket verkoopbriefjes vragen. Wat goed van ze! Zo dragen wij ons steentje bij aan een belangrijk goed doel.
Gisteren moest alles ingeleverd zijn, voor wie dat nog niet gedaan heeft, graag nog heel snel, maar uiterlijk morgen.
Later horen wij wat de totale opbrengst van de actie is geworden!
Week tegen Pesten
Vorige week was het De Week tegen Pesten en dat is altijd een goed moment om hier extra aandacht aan te besteden, naast alles wat wij hieraan doen met de Kanjermethode.
Eerst hebben wij gekeken naar de film 'De Boskampi's'. Niet alleen een grappige film, maar ook een film waarin nogal wat thema's aan bod kwamen: jezelf zijn of jezelf aanpassen om maar niet gepest te worden, weerbaar zijn tegen pesten, vragen over schuld en daderschap etc. Onder alle grappige situaties zat een meer dan serieuze ondertoon en daar hebben we het uitgebreid met elkaar over gehad. Verder hebben wij een spel gespeeld waarin kinderen in een veilige omgeving kunnen ervaren hoe het voelt als er nare dingen tegen je gezegd worden of juist alleen maar aardige dingen. Het deed meer met ze dan ze hadden verwacht en het was prachtig om te zien hoe kwetsbaar, open en eerlijk zij zich durfden op te stellen. Heel bijzonder. Naar aanleiding van dit spel hebben we gesproken over pesten en plagen, ervaringen die kinderen als pijnlijk hebben ervaren, of oprecht sorry zeggen en wat dat met jou en de ander doet, de veiligheid op school en de groep en nog veel meer. Het was een in vele opzichten mooie middag en we hebben een groep waar we heel trots op mogen zijn.
Nog twee weken met allerlei leuke dingen in het kader van de Kinderboekenweek, het cultuurproject Erfgoed, de presentatie van de campagnes passend bij het thema 'Onze eeuwige aarde' en dan lekker een weekje rust!
Fijn zonnig weekend weer en ook alvast een goede herfstvakantie vanaf de 16e!
Jakobien, Roos en Carien